lumilautailu

Ilmastoahdistus vaikuttaa jo laskuharrastukseeni – ja niin sen kuuluukin

Julkaistu: 03.1.2019

Ei sillä, etteikö ilmastoasiat olisi jo pitkään ollut mulle tärkeitä, mutta kuten monen muunkin kohdalla, viime syksyn vihdoinkin isosti julkisuutta saanut IPCC-raportti nosti ilmastoahdistuksen uusille leveleille. Suurimman ristiriidan omien arvojen ja toiminnan välillä aiheuttaa lentäminen. Tänä talvena aion alustavien suunnitelmien mukaan lentää laskemisen vuoksi kolme kertaa, kaksi kertaa Suomen sisällä ja kerran Norjaan. Se on tietysti aivan liikaa. Aion päästökompensoida kaikki lennot, mutta pidän sitä enemmän minimisuorituksena huonon omantunnon parantamiseksi – parempi olisi vain olla lentämättä.

ruka2016

Miksi sitten lennän? Viime vuonna otettiin Laurin kanssa laskureissuvalikoimaan uusi termi, luksusreissu. Se tarkoittaa sitä, että ipana jätetään mummolaan ja tehdään 3-4 laskupäivän täsmäisku hyväksi tiedettyyn kohteeseen, viime ja tänä vuonna alkukaudesta Rukalle ja viime vuonna ja ehkä tänäkin vuonna kauden lopuksi Leville. Tuntuu vähintään viikolta, kun ei tarvi vuorotella pulkkamäessä ja olla kahdeksalta illalla majapaikassa keittämässä puuroa. Koska mummolaan ei voi ipanaa dumpata loputtoman pitkäksi aikaa ja koska sitä jopa saattaa hieman tulla ikäväkin, niin lentäminen on helpoin ratkaisu laskupäivien maksimoimiseen minimi poissaololla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lisäksi nyt opintovapaalla, kun keväällä on kalenterissa löysää, voisin käväistä Tromssassa hyvän kaverin luona vähän takamaastoja haikkailemassa. Edellisestä vastaavasta reissusta on ehtinyt vierähtää jo neljä vuotta, joten polte on kova. En ihan niin paljoa autolla ajamista rakasta, että köröttelisin autolla 16 h suuntaansa.

Tämä ei tietystikään vastannut suoraan siihen, miksi lennän. Onhan sitä lyhyen tai kohtuullisen ajomatkan päässä paikkoja laskea – välillä jopa kävelymatkan. Talmassa on ehdottomasti puolensa, mutta onhan se kiva tehdä laudan päällä ihan oikeita käännöksiäkin – jopa useampi putkeen. Vastaus lienee jotain sen suuntaista, että laskeminen eri paikoissa vaan on niin siistiä, että en ole vapaaehtoisesti valmis siitä kokonaan luopumaan. Ja toisaalta niin kauan kuin kiinalaiset…vitsivitsi. Huono sellainen.

Itselleni tehokkain tapa toimia ilmaston kannalta järkevästi on se, että muistaa fiilistellä tekemiään oikeita valintoja. Omien arvojen mukaan toimiminen tuo suurta tyydytystä, vaikkakin perille pääsisi nopeammin tai rahaa kuluisi vähemmän jollain toisella tavalla. Jos joku reissu tuntuu sen ristiriidan arvoiselta, niin sitten asian kanssa on elettävä. Kuitenkin yritän tehdä pääosin valintoja, joista voin saada hyvän fiiliksen. Ehkä taas joku päivä on mahdollista asua suoraan pelipaikoilla, mutta siihen asti tulee ehkä välillä tehtyä vähemmän kestäviä ratkaisuja omien mielihalujen tyydyttämisen vuoksi.

Iso-Syöte2017

Hyvää materiaalia ilmastoasioista miettiville laskuharrastajille löytyy helposti Protect Our Wintersin sivuilta. POW esittelee polun talvien pelastamiseen ja ihan järkeviä askeleita siihen on valittu – vaikuta politiikkaan, ole äänessä, opiskele, elä yksinkertaisemmin, syö ilmastoystävällisesti, matkusta fiksummin ja äänestä lompakollasi. Kannattaa lukea aiheista lisää.