Yleinen

Urani punahilkkana rinteessä alkaa

Julkaistu: 13.2.2015

Kiinnostuin ensimmäistä kertaa rinnepäivystäjän hommasta viime keväänä, mutten silloin ottanut selvää asiasta tarkemmin. Joulun alla asia alkoi syyhyttämään näppejä oikein kunnolla ja sitä myötä minulle tarjoutuikin tilaisuus päästä mukaan  kotirinteessämme Kolilla tänä viikonloppuna järjestettävälle rinnepäivystyskurssille. Rinnepäivystäjäthän ovat niitä punahilkkaisia, punaisella ristillä varustettuja vapaaehtoisia hengenpelastajia, jotka ovat koulutettu antamaan loukkaantuneille ensiapua laskettelukeskuksissa.

Kuva: Verneri Ruohoranta, Suomen punainen risti.

Rinnepäivystystoimintaa on Suomessa harjoitettu vuodesta 1986 ja joka talvi laskettelurinteissä päivystää noin 500 koulutettua rinnepäivystäjää. He auttavat vuosittain yli 2000 loukkaantunutta laskettelijaa. Rinnepäivystystoiminnan aloittamiselle löytyy monia hyviä syitä. Muutamia mainitakseni rinnepäivystäjä saa esimerkiksi harjoittaa ensiaputaitoja käytännössä ja tietenkin auttaa apua tarvitsevia. Lisäksi hän saa rinnelipun päivystys-päiväksi ilmaiseksi ja joistakin keskuksista voi saada jotain muitakin etuja, kuten ruuat ilmaiseksi tai henkilökunta-hintaan. Ja toki cv:kin näyttää paremmalta vapaaehtoistyön myötä. 🙂

Kuva: Ari-Pekka Keränen, Suomen punainen risti.

Miten sitten rinnepäivystäjäksi voi päästä? Ensinnäkin sinun tulee osata lasketella/lautailla hyvin ja lisäksi sinulta tulee löytyä takataskusta SPR:n EA2-kortti eli ensiapu-kurssit 1 ja 2 käytynä. SPR järjestää ea-kursseja ympäri Suomea ja monesti sellaiselle voi mennä vaikka koulun kautta, tai kannattaa ainakin pyytää koulua (tai työnantajaa) järjestämään sellaisia, koska onhan ensiaputaito kansalaistaidoista tärkeimpiä. Minulta löytyy kyseinen kortti nimenomaan koulun ansiosta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kuva: Pirkko-Liisa Laitinen, Suomen punainen risti.

Rinnepäivystyskursseja järjestetään muutamia talvessa ympäri Suomea ja niille tulee ilmoittautua erikseen. Kurssilla käydään läpi esimerkiksi yleisimpiä rinnetapaturmia ja kuinka niitä hoidetaan. Hinta on reilun sadan euron luokkaa ja kurssi kestää 20 tuntia kahdelle päivälle jaettuna. Itse saan rinnepäivystyskurssin veloituksetta Joensuun SPR:ltä bloggailun myötä. Jos oikein ymmärsin, niin kauden viimeinen kurssi järjestetään juurikin nyt viikonloppuna Kolilla, joten jos kiinnostus heräsi, niin kannattaa laittaa asia korvan taakse ja olla ajoissa liikenteessä ensi talvena, sekä hankkia nyt EA2 kortti, jos sinulla ei sitä vielä löydy. Päivystäjiä tarvitaan aina!

Palaan blogissamme vielä uudestaan aiheeseen kurssin käynnin myötä, sekä kerron toki lisää uuden harrastuksen parissa myöhemmin tulevista kokemuksista.

Odottavin terveisin,

Olli

P.S. Jos tykkäät meistä, niin tykkää meistä myös Facebookissa ja Instagramissa! 😉

Näissä maisemissa aloittelen huomenna rinnepäivystäjän uran.

 

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *