Yleinen

Polkujuoksua ohutpohjilla: vinkkejä aloittelijoille!

Julkaistu: 13.10.2015

Nyt vielä vähän lumettomien kelien juttua! Mekin palailtiin taas viime kesänä tämän huippuhauskan (ja kaikesta päätellen tällä hetkellä supertrendikkään) lajin pariin, josta innostuttiin ohutpohjakenkiin tutustumisen myötä jo vuosia sitten, mutta joka laiskuudesta johtuen on jäänyt melko vähälle viime vuosina. Juokseminen houkutti nyt jopa niinkin paljon, että tuli parit paikalliset maastohölkkäkisatkin vedettyä ihan kunnialla maaliin asti (sijoituksista sen enempää mainitsematta). Samoin lajiin soveltuvia kenkiä on tullut osteltua taas vähän ehkä liiankin kanssa. 😉

WP_20150815_17_52_18_Pro

Erityisesti paljasjalkakengillä poluilla viilettäessä on sitä jotain, mikä saa aikaan jopa tuon maagisen flown hyvinkin helposti, ja samalla kunto kohoaa yllättävän tehokkaasti vaihtelevassa maastossa. Suurin haaste lajissa meidän mielestämme on se poluille vääntäytyminen, mikä etenkin kaupungista käsin aiheuttaa usein pelkkää juoksuhaaveilua. Asfaltille kun ei kiinnosta lähteä jalkojaan hajottamaan. Kesän aikana kuitenkin ”muutamia” (voi tulkita kuinka haluaa) kertoja poluille taas eksyneenä ajattelimme jakaa minimalistisesta juoksemisesta kiinnostuneille muutaman vinkin lajin aloittamiseen omien kokemustemme ja hyväksi havaitsemiemme välineiden pohjalta. Jos ei enää tänä syksynä innosta, niin ens keväänä sitten valmiina metsään!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
IMG-20150623-WA0004

Tää on kyllä jo lähempänä tietä ku polkua…

1. Hanki sopivat ohutpohjakengät kohtuu hinnalla

Näin syksyllä juoksukenkiäkin saa usein hyvillä alehinnoilla. Ohutpohjakenkien vakiohinnat ovat aika korkeita, joten hintoja kannattaa ehdottomasti vertailla, sillä säästää voi hyvinkin jopa -70%! Kannattaa tsekata meidän vakio-kenkäostopaikka CDON.com, jossa esimerkiksi Vibramin paljasjalkakenkiä on melkein aina hyvällä alella. Netistä tilatessa koon kanssa saa olla aika tarkkana, mutta ainahan nuo voi palauttaa jos eivät sovi. Meillä on käynyt muutaman kerran näin, sillä samankin merkkisissä kengissä eri malleissa koot saattavat vaihdella. Barefoot-kenkiä on nykyään melko moneen lähtöön, joten vähän alempana lisää esiteltynä muutamia erilaisia vaihtoehtoja, mitä itse omistamme.

2. Opettele oikea juoksutekniikka

Kun kengät on hankittu, kannattaa tsekata vaikka netistä muutama video (esim. TÄMÄ) tai artikkeli koskien paljasjalkajuoksua, jos se ei aiemmin ole itselle tuttua. Ohutpohjakengillä (pehmeämmälläkin alustalla) kanta edellä tapahtuva juokseminen ei ole millään tasolla ideaalia, sillä kantapäät kipeytyvät ja tärähdykset aiheuttavat polvi-, nilkka- sekä lonkkaongelmia, jotka ovat yleisiä normilenkkareillakin juoksijoilla. Päkiäjuoksussa tai keskijalka-juoksussa kantapään sijaan ensimmäisenä maahan tulee päkiä ja jalan keskiosa, jonka kautta paino rullataan käymään kantapäällä ja koko jalalla. Näin iskut vaimentuvat luonnostaan ja oikeat lihakset jaloissa vahvistuvat. Päkiäjuoksu on muutenkin keveämpää ja ketterämpää poluilla. Barefoottauksessahan on tarkoitus löytää se ihmiselle mahdollisimman luonnollinen juoksutyyli. Hyviä teesejä päkiäjuoksun hyödyistä täällä, tosin tästäkin aiheesta löytyy teesejä sekä puolesta että vastaan. Itse liputamme päkiäjuoksua nimenomaan barefoottaukseen ja poluilla.

WP_20150815_17_42_40_Pro

Olli askeltaa.

3. Aloita varovasti!

Paljasjalkajuoksu kannattaa aloitella varovasti, sillä vaikka juoksua olisikin harrastanut enemmän, uusi juoksutekniikka ja uudenlaiset kengät rasittaa taas aivan uusia lihaksia ja jalanosia. Suosittelemme lyhyempiä lenkkejä aluksi, jolloin kannattaa keskittyä nimenomaan oikealla tekniikalla juoksemiseen, joka ei välttämättä tule aivan luonnostaan. Itsehän innostuttuamme ei taas tajuttu jarrutella yhtään, vaan parin pidemmän polkulenkin jälkeen lähettiin jo hölkkäkisoihin vielä melko hc-barefooteilla vetämään. Tuloksena siitä Venla ei pystynyt ottamaan pariin viikkoon paria juoksuaskelta enempää penikoiden kipeytymisen takia, joten tällaiset äkilliset repäisyt kannattaa ehkä jättää väliin. 😉 Paljasjalkajuoksu saattaa rasittaa polvien sijasta enemmän pohkeita ja akillesjänteitä, mutta rauhallisella lajiin tutustumisella pahemmat ongelmat voi välttää ja nauttia siitä saamistaan positiivisista tuloksista. Tässä esimerkkinä eräät tutkimustulokset päkiä- ja paljasjalkajuoksun hyödyistä (ja haitoista).

4. Hyödynnä erilaisia polkuja

Jos lähistöltä ei löydy tuttuja polkuja, niin pururadat ja metsäkoneurat käyvät mainiosti myös. Toki ihan oikeilta poluilta saa enemmän fiilistä, kun touhuun joutuu keskittymään aivan eri tavalla väistellessään juuria, kiviä ja risuja. Myös nimenomaan paljasjalkajuoksemisessa parasta on mahdollisimman vaihteleva maasto ja epätasainen maa, jotta jalalle tulee monipuolista liikettä. Tällöin lihasten ja eri jalan osien kipeytyminenkin on huomattavasti minimaalisempaa, kun rasitusta ei tule vain tietyille lihaksille vaan monipuolisesti koko jalalle ja muulle keholle. Myös tasapaino ja koko kehon hallinta paranee.

WP_20150815_17_38_54_Pro

Tällaiset polut on parhaita!

Kenkävinkkejä: 

Melkein mitkä tahansa ohutpohjakengät soveltuvat juoksemiseen poluilla, mutta kenkiä on nykyään niin paljon eri tyylisiä, että voi olla vaikea hahmottaa, millaiset kengät juuri itse haluaa. Siksi meilläkin on monia erilaisia, joissa jokaisessa juoksufiilis on hyvin erilainen. Mielestämme kenkiä on myös hyvä vaihdella välillä, jotten tietynlainen juokseminen rasita mitään jalan osaa liikaa. Alla esittelemme hieman omistamiamme kenkiä sen mukaan, minkä tasoisen paljasjalkafiiliksen kengällä saa aikaan. Tässä omassa hienossa jaottelussamme basic ei suuresti eroa muista polkulenkkareista pohjan paksuudessa, advanced on jo selvästi ohutpohjakenkä ja extremellä pääsee jo melko todelliseen barefoot-tuntumaan.

IMG-20150623-WA0002

Taso 1: Basic

Meidän kenkäperheen uusin tulokas on Inov-8 Trailroc 245. Kyseessä on minimalistinen polkujuoksukenkä hyvällä pohjakuviolla, joka soveltuu vähän paksumman pohjan ansiosta myös vähän kovemmille alustoille tai kosteampaan maastoon. Kengässä on ihan hyvä tuntuma maahan, mutta ihan paljasjalkafiilistä kengällä ei saa, eikä kyseessä olekaan varsinainen ohutpohjakenkä. Kenkää on saatavilla myös ns. zero-droppina (meidän versiossa 3mm), joten turhaa koroketta kannassa ei ole, ja tämä nimenomainen kenkä on voittanutkin monia polkulenkkari-testejä (lue lisää). Kenkä sopii monipuolisiin maastoihin ja käyttöön, joten tämä on erittäin hyvä valinta perus metsäjuoksukengäksi ja etenkin pidemmille lenkeille. Ja jos paljasjalkailu ei sinällään innosta, niin nämä kengät soveltuu myös perinteisten kenkien puolesta liputtaville tai aloitteleville barefoottaajille ohutpohjien rinnalle. We like!

wp_20151012_17_14_04_pro

Taso 2: Advanced

Jos haluaa tutustua vähän enemmän paljasjalkafiilikseen, tarkoituksena on steppailla ihan oikeilla ohutpohjakengillä. Näitä löytyy monelta merkiltä nykyään; Inov-8:n lisäksi varsinaisia barefoot-kenkiä valmistaa ainakin Merrel, Vibram, Vivobarefoot ja Feelmax. Inovin, Vibramin ja Merrelin kengissä yleisesti ottaen pohjaa on kuitenkin sen verran, ettei jokainen käpy tunnu näiden kenkien läpi ylivoimaiselta. Ja kaikenlaisten roskien väistelyn sijaan juoksemiseen keskittyminen onnistuu myös aloittelevalta barefoottaajalta.

Omassa käytössä ovat kuluneet erityisesti Vibramin Fivefingersit, joista Venlalla on nauhallinen Speed-malli vakiokäytössä. Fivefingersit ovat tuntumaltaan todella hyvät ja ketterät, joskin vaativat hieman totuttelua varpaiden erottelun ansiosta. Totuttelun jälkeen ei kuitenkaan haluaisi vaihtaa pois! Speedeissä hyvä puoli on nauhat, jotka eivät koskaan petä, sekä hieman tilavampi lesti ja säätövara moneen muuhun malliin verrattuna. Polkujuoksuun erityisesti suunniteltu Spyriddon malli taas on pohjakuvioltaan tarttuvampi ja muutoinkin hieman Speediä tukevampi, mutta koon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä saman kokoinen kenkä on huomattavasti Speed-mallia napakampi. Olli omistaa Spyriddonit, mutta ne ovat aavistuksen liian pienet, joten ovat jääneet hyllyyn pölyttymään. Speed-malli tosin on nähtävästi poistumassa mallistosta, joten näitä saattaisi nyt saada hyvälläkin alella! Ainoa huono puoli Fivefingerseissä on veden-imevyys, sillä vähänkin kosteassa maastossa vesi tulee varpaiden välistä heti läpi. Muuten nämä ovat aivan ehdottomat! Malleja löytyy nykyään joka lähtöön, osa suunniteltu kosteammallekin keleille.

WP_20150620_14_14_46_Pro

Viisivarpaiset Paha-Kolilla!

Ollilla kesän aikana poluilla käytössä oli jokapaikan ohutpohjakenkä Inov-8:lta (Bare-XF). Kenkä on hyvin hengittävä ja siinä on mukavasti tilaa päkiälle ja varpaille. Inovilla on kengissään oma patentoitu päkiä-flex-systeemi (meta-flex), joka helpottaa päkiäjuoksemista mukavasti. Näiden kenkien tarrakiinnitys ei tosin ole toimivimmasta päästä juoksulenkeillä, saattavat aueta kesken kaiken. Nämä kengät Olli löysi Prisman huippualesta 40 eurolla. Malli on kaiteti vanha, ja uusissa malleissa tarroja ei näytä enää olevan. Pohja on melko sliksi, mutta ei ole menoa haitannut. Näitä kenkiä Olli käyttää ihan vakiona päivittäin, vaikka ne on tehty varsinaisesti fitness-käyttöön.

WP_20150806_17_52_42_Pro

Ollilla (oikealla) paljasjalkatossut käytössä kesällä Riikan reissulla.

Taso 3: Extreme

Jos halajaa ihan kunnon paljasjalkakokemusta, kuitenkin turvallisesti sopivalla suojalla, suosittelemme kokeilemaan Feelmaxin tai Vivobarefootin barefoot-kenkiä. Meillä kokemusta on Vivobarefootin Evo:sta sekä Feelmaxin vanhoista Panka- tossuista sekä Osma 4 juoksukengästä.

Vivobarefootin Evo Pure on tarkoitettu ehkä ennemmin muualle kuin poluille, mutta Venla on tykännyt niillä juosta metsässäkin. Kenkä muistuttaa enemmän tossua, kuitenkin kulumattomalla ja jämäkästä materiaalista valmistetulla pohjalla. Lesti on mukavan leveä, joten varpailla on tilaa olla luonnollisessa asennossaan. Näissä kengissä ei mielellään asfaltilla eikä varsinkaan soratiellä juokse, sillä tuntuma maahan on todellinen ja terävät kivet tuntuu läpi varmasti. Näillä juoksiessa saa todella olla tarkkana mihinkä jalkansa astuu ja millä voimalla, joten keskittyminen on oltava huipussaan. Paljasjalkajuoksutekniikka pitää myös olla aika hyvin sisäistetty, kun näillä lähtee lenkkipoluille! Kokemus on kuitenkin todella kevyt ja upea, joten Venla suosittelee! Feelmaxeissa fiilis on melko samanlainen, tosin uudemmat mallit eivät ole enää aivan niin tossumaisen näköisiä eivätkä oloisia vanhoihin verrattuna. Venlan veljellä on ollut käytössään Osma 4 juoksukenkä, joka on toiminut pidemmilläkin polkulenkeillä mainiosti.

WP_20150723_18_56_35_Pro

Vivon tossut jalassa! Älymukavat.

Tässäpä tuli nyt kirjoitettua kunnon tietopläjäys! Toivottavasti joku tämän pohjalta innostuu tutustumaan ohutpohjakenkien ihmeelliseen maailmaan. Meillä nämä ovat kyllä ihan ehdottomasti vakiinnuttaneet paikkansa jokapäiväisessä käytössä juoksemisen lisäksi. Seuraavaksi hankinnaksi Ollia himottaa Feelmaxin Kuuva 3 outdoor- ja vaelluskenkä, joka pitäisi jalat kuivana myös märemmissä olosuhteissa. Hinta vain taitaa vielä olla hieman liian suolainen… 😉 Kommentoikaahan alle, jos jollain on omia kokemuksia barefoottailusta ja hyvistä ohutpohjakengistä!

-V&O

(Lumen lumoissa Instagramissa @lumenlumoissa ja Facebookissa täällä!)