Uncategorized

Olympiapöhinää II

Julkaistu: 09.2.2018

Jaahans, sitä on taas on yksi olympiadi vierähtänyt ja kun tässä viimeksi 4 vuotta sitten tuli asiaa ja asian vierestä jauhettua niin palaillaan samoissa tunnelmissa myös Pyeongchanging mittelöiden osalta. Tulevana viikonloppunahan tullaan heti kärkeen kisaamaan olympialaisen lumilautarinnelaskettelun mestaruudesta ja samoissa merkeissä jatketaan vajaan viikon kuluttua halfpipen osalta. Suurta viihdettä ja varmasti myös kuumottavia tilanteita luvassa ruudun täydeltä ja kaistan leveydeltä. Kellot siis soimaan ja medioiden ääreen  hyvissä ajoin, parasta urheiluviihdettä taas vähään aikaan tuloillaan.

Syy miksi näinkin pitkän tauon jälkeen innostuu tänne jotain raapustamaan on spekutus siitä kuka tai ketkä tai mitkä kruunataan näiden XXIII:sien olympialaisten lumilautamestareiksi. Alkaneen kauden isommat kisat antaneet tilanteesta vähän osvittaa mutta toki yllätyksiä tullaan varmasti näkemään. Sen mitä tässä aiempia skaboja ehtinyt kyttämään tullaan mitalit jakamaan lähinnä Norjan, Kanadan ja USA:n (optiona Japanin ja Australian) kesken. Mustana hevosena seassa Kiinan vahvistunut piippuarmeija – Yiwei Zhang tästä kirkkaimapana (puna)tähtenä.

Norja

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Norgelaiset turskanpurijat edustaa villapaidoissaan kohtuu laajalla materiaalilla ja ihme on mikäli triplaneloiskorkkihyrrääjä Marcus Kleveland ei löydy podiumilta sekä slopessa että myös ensi kertaa kisattavassa lumilaudan Big Airissa. Kauden mittaan vakuuttavaa jälkeä niin kisoissa kuin instassakin  esitellyt Kleveland voi onnistuneella ja vaikka semi keskinkertaisellakin laskulla viedä sen kirkkaimman slopemetallin vuonon perukoille. Tyyliä ja varmuutta löytyy, mutta tuomarilinja (tai lähinnä sen puute) toki saattaa tehdä omat temppunsa.

Kattavasti elettyä elämäänsä erinäisissä someverkostoissa esittelevä Shotschin slopen kakkosmies, salskea viikinki ja mitä lie Ståle Sandbech on taas tämä toinen varteenotettava slopetykittäjä – mikäli vain pysyy pystyssä laskun loppuun saakka. Naisten puolella Ms. Silje Norendalille voi povata menestystä ainakin medianäkyyvyydessä ja ehkä myös itse urheilusuoritteissa – tosin kilpasiskoihinsa nähden ei temppusäkit siltikään mitaleille ehkä riitä.

Kanada

Nickelbackin kitaristi Heikki Silvennoisestaan tunnetun Kummelimaan ykkös/kakkosmies Max Parrot tultaneen näkemään onnistuneella laskulla big airin lisäksi myös slopen palkintosijoilla, mikäli tuomarit osaa laskea kaverin spinit ja flipit oikein. Kärsinyt (turhaan) kritiikistä johtuen robottimaisen varmoista otteistaan sekä huvittavasti myös siitä että kaveri oikeesti treenaa paljon ja systemaattisesti. Big airissa stompannee pulteille Klevelandin ohella neloiskorkin + cabasta jonkun tripla1800 härvelin. Muita vahvoja kanukkeja toki Mark McMorris, Seb Toots ja Darcy Sharpe joista Markille voi ennustella slopen palkintosijaa jos vain kasetti pysyy kasassa.

USA

Jenkeiltä nähty kuluvalla kaudella pienoinen romahdus miesten slopen puolella mutta halfpipessä takuuvarma kehäkettu Shaun White putsaa kyllä pöydän jos vain suunniteltu rani pysyy maaliviivalle saakka pystyssä ja kuu ja tähdet on asemissaan. 31 ikävuotta alkaa jo pikkuhiljaa otteissa näkymään eikä menestystä enää entisiin supervuosiin verraten ole nähty mutta kaveri on kyllä edelleen hands down maailman kovin pipelaskija. Kärsi Shotshin kisoissa ala-arvoisesta piipusta mistä johtuen finaalisijoitukset vedettiin melko lailla stetsonista. Naisissa Jamie Andersonin sloperuniinsa viime aikoina tunkemat tuplat takaa salettiin kovat pisteet, samoin naisten pipessä puolikorealainen back-to-back-1080 veivaaja ja kisojen pienin ihminen Kim Chloe löytynee pipen podiumilta kilpasiskojensa Kelly Clarkin ja Maddie Maestron tuntumasta, voipa olla niinkin että tässä on jenkeillä jopa kolmoisvoittoon saumat… Kiinalla tosin on naisten pipeen tarjota omat (puna)mustat hevoisensa pakkaa sekoittamaan.

Japani

Arigato! Sekä miehissä että naisissa jaappanialaiset piipun vetäjät tarjoaa varmoja otteita sekä isoja ilmoja. Kummoinen ennustajaukko ei tarvihe olla jos povaa ykkös/kakkosjakkaraa 4-5-tuplaa ranissaan esittelevälle Ayumu Hiranolle. Back-to-back yoloflippasi itsensä aikakirjoihin viimeisissä X-peleissä ja vetää muutenkin hyvällä tyylillä kokoonsa nähden järkyttävän isosti, pikkusamurain otteet on kyllä todella viihdyttävää seurattavaa. Myös naisissa Japanilla kohtalaisen laajalla rintamalla edustusta vaikka välttämättä ei paukut jenkkejä riitäkään ohittamaan.

Kiina

Idän punaisella talousjätillä on näissä(kin) kisoissa paljon pelissä ja tulevat 2022 Pekingin talvikisat takaa ainakin mittavaa edustusta ja ehkä  menestystä  Etelä-Koreassa. Talvilajeihin on satsattu mm. avaamalla maailman suurin sisähiihtohalli pohjoiseen Harbiniin ja sitten Soshtzsin kisojen ovat nämä kiinalaiset piippujyrät Yiwei Zhang etunänessä saaneet suomivalmentajan suosiollisella avustuksella temppuihinsa  lisää ilmaa ja etenkin tyylikkyyttä jumppavolttien sijaan. Zhanghan ländäsi joku vuosi sitten jopa triplan piipussa mitä ehkä (toivottavasti) kuitenkaan ei Koreassa nähdä (taimistäsitäainatietää…). Naisissa Jiayu Liu tai Cai Xuetong voi ehjällä laskulla yllättää muuten “hyvä yritys palataan neljän vuoden päästä asiaan”.

Australia

Yksi sana: Scotty James. Punaisissa nyrkkeilyhanskoissa puskeva kengurumaan kasvatti haastaa switch mctwistillä, switch backside 1260:llä ja bäkkituplakorkkitonnikakskuuskymppisellä tosissaan Whiten ja Hiranon ja onnistuneella laskulla piipun kirkkain medalli voi hyvinkin matkata AC/DC:een tahdissa down underiin. Kysymysmerkkinä tuomarilinja, as you know pipessä switchinä bäkkiin pörrääminen lie vaikeinta mitä vähän aikaan mieleen tulee mutta tästä voi dumarit olla toisinaan eri mieltä. Ja – kuten Sochissa nähtiin – piipun kunto näyttelee todella isoa (liian isoa) roolia runien onnistumisten suhteen.

Itävalta

Alamäkiurheilun mahtimaa tuottaa maantieteeseensä nähden yllättävän vähän varteenotettavia lumilautalaskettelijoita ja viime aikojen snoukkamenestys onkin pitkälti langennut slopessa ja big airissa skabaavan Anna Gasserin harteille. Temppusäkkiin ensimmäisenä naisena tuoplacorkkibäkkitonnin lisännyt shreddaajatar on todennäköinen mitalikandidaatti ainakin slopessa, lisäksi tuplaunderflip 1080:llä on lupa odottaa menestystä myös big airin puolella.

Sveitsi

Laaxin superpipestä, käkikelloista ja hämäristä pankkitileistä tunnettu maailman paras maa (ainakin omasta mielestään) edustaa lähinnä miesten piipun puolella ja pientä menestystä on ehjillä laskuilla lupa odottaa ainakin Sotsin kultamitalisti Iouri Podladtchikovilta. Tobleronin järsijöiden haasteena epätasaiset suoritteet sekä loukkaantumissuma ainakin iPodin ja David Habluetzelin osalta. Oikeesti – eipä ole hetkeen tullut nähtyä niin levottomia pannuja mitä herrat Laaxissa ja X-Gameseissä tässä aikaa sitten esittelivät, ihme ja kumma rivissä silti ollaan, mistä kiitokset modernille lääketieteelle.

Suomi

Oh maamme Suomi, niin tosiaan, tämä entinen lumilautailun mahtimaamme toki myös karkeloissa mukana mutta valitettavan usein Enniä lukuunottamatta seinäruusuiksi olemme isoissa kisoissa viime aikoina jääneet. Vahva lumilautahistoriamme toki edellyttää myös olympiaadeissa edustamista mutta jos nyt nykytilannetta täysin objektiivisesti tarkastelee ja vieläpä ihan ilman sinivalkoisia goggleja niin naisten slopestyle ainoa laji mistä edes varovaisesti voi mitaleja odottaa.  Kauden merkkikisoihin nähden on kärki äijissä auttamattoman kaukana. Toki toivon väärässä olevani ja kohtahan tuo nähdään miten hermot pitää. Lumilautailu sen verran herkkä laji että kaikki voi ainakin paperilla olla mahdollista mutta todennäköisyydet puhuu olettamuksia vastaan.  Onnea siis matkaan vaikka ei torilla tavatakaan!

Ja tältä se slopen kisaränni tänä vuonna näyttää, vaihtoehtoisia linjoja on vaikka miten – mikä omalta osaltaan tekee tuomaroinnista astetta haastavampaa…

First Look at the 2018 Winter Olympic Snowboarding Slopestyle Course

 

EDIT 10.2.2018 11:55 Lauantaiaamun päivitystä sen verran että kun nyt meikäläiset sitten odotetusti miesten slopessa jäivät jo alkueriin niin ohessa oma ja virallinen veikkaus loppusijoituksista:

Slopestyle (M):

 1. Kleveland
 2. Parrot
 3. McMorris

Slopestyle (N):

 1. Anderson
 2. Gasser
 3. (Julia) Marino

Halfpipe (M):

 1. White
 2. Hirano
 3. James

Halfpipe (N):

 1. Kim
 2. Mastro
 3. Clark

Big Air (M):

 1. Parrot
 2. Kleveland
 3. McMorris

Big Air (N):

 1. Gasser
 2. (Reira) Iwabuchi
 3. Anderson

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *