talvinen maisema
Yleinen

Ärsyttääkö talvi?

Julkaistu: 25.11.2017

Talvi on tunnettu siitä, että se tuo mukanaan pimeitä päiviä, kylmiä lämpötiloja, räntää, loskaa, harmaata taivasta… lista jatkuu. On helppo uppoutua kaikkiin talviajan negatiivisiin asioihin (varsinkin kun ulkona sataa räntää).

Monet ihmiset aliarvioivat, kuinka paljon heidän mielialansa kärsii pelkästään edellä mainittujen asioiden vuoksi, varsinkin jos vietämme koko päivän sisätiloissa katsellen Netflixiä ja syöden roskaruokaa.

On kuitenkin olemassa keinoja, joilla voimme välttää kaamosmasennuksen talvikuukausina! Näitä ovat muun muassa: liikunta ja ruokavalion säätäminen niin, että et syö niin paljon sokeria ja hiilihydraatteja kuin normaalisti tähän vuodenaikaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Liikunta auttaa

mies laskettelee

Kun harrastamme liikuntaa, se vapauttaa endorfiineja, jotka saavat meidät tuntemaan olomme onnellisemmaksi.

Vaikka emme siis tule riippuvaisiksi omista luonnollisista kemikaaleistamme, ne saavat meidät silti tuntemaan olomme hyväksi.

Kuvittele itsesi esimerkiksi laskettelemassa, hauskaa, eikä mikään paina mieltä!

Kokeile myös voimaharjoittelua

Itse pyrin harjoittelemaan talvisin kuntosalilla enemmän kuin kesäkuukausina, uskon että sen pitävän meikäläisen virkeänä ja motivoituneena.

Mikään ei voita sitä tunnetta, jonka saat kunnon kuntosaliharjoittelun jälkeen! Blogistani löytyy myös treeniohjelma, jonka olen laatinut erityisesti lumilautailua harrastavalle!

Sokerin ja hiilihydraattien välttäminen

Tiedän, luultavasti ajattelet, että tämä vaikuttaa ristiriitaiselta ensimmäisen kohdan kanssa, mutta se on totta. Sokeri aiheuttaa verensokerin nopeaa nousua ja laskua.

Tämä on huono asia mielialallesi, sillä kehosi reagoi vapauttamalla insuliinia. Tämä johtaa energian ja mielialan vaihteluun

Hiilihydraatit aiheuttavat saman asian. Jos siis syöt tähän aikaan vuodesta sokeripitoisia ruokia, kuten suklaata tai makeisia, lopeta! Ne eivät paranna oloasi, vaan itseasiassa huonotavat sitä

Kokeile ketogeenistä ruokavaliota

ketogeeninen ruokavalio

Itse pyrin talvisin noudattamaan ns. ketogeenistä ruokavaliota, vaikka se ei ehkä sovi kaikille

Ketogeeninen ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa, riittävästi proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Se voi saada kehosi siirtymään ketoosiin. Jos olet kiinnostunut, tässä on joitakin ketogeenisen ruokavalion etuja:

  1. laihtuminen
  2. verensokeritason vakauttaminen ja diabeteksen ehkäiseminen
  3. vähentynyt näläntunne
  4. parempi henkinen terävyys ja keskittymiskyky

Kun ketoosi syntyy, kehostasi tulee rasvanpolttokone. Voit lukea lisää ketogeenisestä ruokavaliosta tältä verkkosivustolta.

Mitä tulee ketogeeniseen ruokavalioon, on osoitettu, että se voi auttaa masennuksesta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiviä .

D-vitamiini on tärkeää!

Kun vietämme tähän aikaan vuodesta paljon aikaa sisällä, D-vitamiinitasomme laskee helposti. D-vitamiini on tärkeää, sillä se auttaa säätelemään mielialaa.

Talvella auringonvalo on vähäisempää ja D-vitamiinin tuotanto on hyvin vähäistä. Tämä voi johtaa masennukseen, jos emme ota lisäravinteita.

D-vitamiinilisät ovat välttämättömiä talvikuukausina,eikä ole mitään syytä, miksi et voisi ottaa lisäravinteita! Älä käytä niitä kuitenkaan liikaa, sillä esimerkiksi Yle muistuttaa, että jotkut syövät d-vitamiinia aivan turhaan

Kokeile kirkasvaloa

kirkasvalo

Kirkasvalolamppu on yksi tapa saada talvipäivät näyttämään valoisammilta. Oikea määrä valoa on hyväksi terveydellemme ja auttaa meitä olemaan pirteämpiä.

Itse ostin kyseisen lampun muutama talvi sitten alennusmyynnistä, en usko että siitä ihan hirveästi on apua, mutta ihan kiva sitä on pitää aamuisin puolituntia pyödällä.

Mutta jos se parantaa oloani, en näe mitään syytä, miksi en käyttäisi sitä sitä.

Jotkut SAD valot säteilevät himmeää sinistä valoa, joka jäljittelee aurinkoa ja auttaa meitä säätelemään auringonvaloa .

Jos et ole vielä hankkinut, kannattaa hankkia sellainen, jotta voimme pysyä terveinä ja onnellisina talvesini!

Yhteenveto

Lopuksi totean, että jos harrastamme liikuntaa, syömme oikeaa ruokaa, otamme lisäravinteita ja saamme riittävästi valoa, voimme välttää masennuksen talvikuukausina. Jos emme tee näitä asioita, saatamme huomata olevamme masentuneita tai vähintäänkin väsyneitä.

Mutta jos teemme päinvastoin, tunnemme itsemme terveemmiksi ja onnellisemmiksi talvikuukausina!

Jos sinusta tuntuu, että nämä vinkit ovat auttaneet sinua, jaa ne ystävillesi ja perheellesi!

Kiitos lukemisesta!