Uncategorized

Lomatunnelmaa ja lisähaasteita: Loma-Koli*

Julkaistu: 08.3.2014

Ukko-Kolilla viettämäni onnistuneen laskupäivän jälkeen suuntasin toiseksi päiväksi Kolin toiseen keskukseen: Loma-Kolille. Kyseessä oli ensimmäinen vierailuni Loma-Kolin rinteillä, joten jo sinne pääseminen herätti pientä uutuuden viehätystä. Lisäksi odotuksia lisäsi hieno sää: hetkittäin maisemaa koristi jopa kirkas auringonpaiste!

Ukko-Kolin ja Loma-Kolin välinen etäisyys on noin 10 km, ja niitä yhdistävä tie kulkee mukavan kumpuilevan maaston läpi. Myös Loma-Koli sijaitsee Pielisen rannan lähellä olevalla vaaralla. Runsaat opasteet pitävät huolen siitä, että myös heikompinäköinen matkailija löytää varmasti perille.

Jo pysäköintipaikalla kävi helposti ilmi, että Loma-Koli on enemmän perhepaikka. Näkymiä hallinneet Werneri-hiihtokoulun kyltit, makkaranpaistolaavu ja lapsille sopiva sompahissi kertoivat, että myös perheen pienimmät kuuluvat tärkeään asiakaskuntaan. Muutenkin ympäristö oli avara ja selkeä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lempeää ja julmaa

Loma-Kolin korkeusero on suurimmillaan 140 metriä eli pienempi kuin Ukko-Kolin. Rinteitä on kaikkiaan 6, joista 2 on lastenrinteitä. Ylös pääsemisestä puolestaan huolehtivat kaksi ankkurihissiä ja sompahissi. Aloitin rinteisiin tutustumisen helpoimmasta vaihtoehdosta eli Pitkähiisi-nimisestä rinteestä. Loiva ja helppo rinne oli erinomaisessa kunnossa ja sopii hyvin etenkin aloittelijoille mutta myös kiireettömästä laskusta pitäville nautiskelijoille. Helppoutensa vuoksi Pitkähiisi on myös hyvä vaihtoehto ensimmäisiin ”oikeiden” rinteiden kokeiluihin lastenrinteiden jälkeen.

Myös Loma-Kolilta avautuu hieno näkymä Pieliselle.

Vaikka Loma-Kolia pidetään erityisesti perhepaikkana, kokeneidenkaan laskijoiden ei tarvitse lähteä paikalta tyhjin käsin. Siitä pitävät huolen Mustarintanen- ja Hiidenhäntä-nimiset rinteet sekä etenkin Julmahiisi-niminen musta rinne. Jo ensimmäinen Julmahiisi-kokeiluni paljasti, ettei rinteen julmuus ollut vain sanahelinää: rinteessä sai tehdä tosissaan töitä. Muutenkin rinteissä oli hyvät mahdollisuudet urheilulliseen laskutapaan.

Innokkuutta ja iloisia ilmeitä

Kovin kuhina Loma-Kolilla kävi lasten sompahissin ympärillä. Paikalla oli varsin paljon hiihtokoululaisia, mutta eniten kävijöitä näytti keräävän lasten oma parkki: Junior Snowpark. Helpot ja kooltaan lapsille sopivat suorituspaikat houkuttelivat niin kokeneempia lapsia kuin ensimmäistä kertaa parkkitaitojaan kokeilevia. Iloisista ilmeistä oli helppo huomata, että hyppyrit ja muut temppupaikat ovat hyvin monien lasten suosikkeja sukupolvesta toiseen.

Yksiä parkin innokkaimmista käyttäjistä olivat Tuomas, Meeri, Karoliina, Siiri ja Fanni. Kuopiosta hiihtoloman viettoon saapuneet sisarukset nauttivat myös keskuksen muusta tarjonnasta. Kotirinteinään Tahkoa ja Kasurilaa pitävät reippaat lapset kertoivat lisäksi käyneensä hiihtämässä murtomaahiihtoa ja vierailevansa myös Ukko-Kolilla. Loma-Kolin parhaita puolia heidän mielestään olivat hienot maisemat ja rinteiden haasteet. Etenkin Julmahiisi oli jyrkkyytensä ja haastavuutensa vuoksi mieleinen. Rohkeutta sisaruksilta ei siis ainakaan puuttunut! Kysyessäni, puuttuuko Loma-Kolilta heidän mielestään jotain olennaista, vastauksena oli ensin hiljaisuus. Sitten Tuomas pienen miettimisen jälkeen totesi hymyillen, että ehkä rinnetarjonta voisi olla vieläkin laajempi – ja jyrkempi.

Tuomas, Meeri, Karoliina, Siiri ja Fanni viihtyivät Junior Snowparkissa

Paljon myös isommille

Pienten parkkitaitureiden lisäksi Loma-Koli palvelee myös isompia harrastajia. Siitä pitää huolen toinen parkki: Snow Park, jonka valikoimissa on muun muassa hyppyreitä, bokseja, reilejä. Väkeä suorituspaikoilla ei ollut kovin paljon, joten innokkaimmilla oli hyvin tilaa ja aikaa suorituksilleen.

Koska en itse lukeudu parkkiharrastajiin, päätin täälläkin hieman jututtaa asiaa paremmin ymmärtäviä. Asiantuntevaa apuaan tässä tarjosivat joensuulaiset Ilona ja Juho. Hiihtolomaa viettävät nuoret kertoivat viettävänsä Kolilla koko lomansa ja suosivansa Loma-Kolia etenkin sen hyppyreiden vuoksi. Nuoret kehuivat Snow Parkia, koska sen tarjontaan kuuluu niin isoja kuin pienempiä hyppyreitä. Heidän mukaansa Loma-Kolilla on muutenkin kaikki tarvittava ja ehkä vain ekspertit saattavat kaivata enemmän ja suurempia suorituspaikkoja.

Ilonalle ja Juholle oli Snowparkissa riittävästi kaikkea.

Toisiaan täydentävät keskukset

Loma-Kolin maisemat ovat hienot mutteivät aivan yhtä jylhät kuin Ukko-Kolin: ympäristöä hallitsevat näkymät Pieliselle ja ympäröivään vaara-maisemaan. Tunnelma oli myös rennompi ja palvelutarjonta enemmän lapsiperheiden tarpeiden mukaan suunniteltu. Kokonaisuutena Loma-Koli ja Ukko-Koli täydentävät hyvin toisiaan, ja epäilemättä molemmilla on omat kanta-asiakasryhmänsä. Loma-Kolille on varmasti mukavaa saapua viettämään aikaa lasten kanssa niin laskettelun kuin muun oheistoiminnan parissa, ja tekemistä alueella riittää helposti useaksi päiväksi. Myös kokeneemmille rinnelaskijoille Loma-Koli on vierailemisen arvoinen paikka, etenkin haastavimpien rinteidensä osalta.

Seuraavassa kirjoituksessani käsittelen kokemuksiani Kolin alueen muusta tarjonnasta ja palveluista.

– Niko

P.S. Tänään 8.3. blogilleni tuli täyteen 10 000 lukukertaa. Lämmin kiitos kaikille lukijoille! Tästä on mukava jatkaa.

*Kirjoittaja sai Kolilta majoituksen ja hissiliput veloituksetta vastineeksi blogikirjoituksista.

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com