Uncategorized

Lempeä jättiläinen: Serfaus-Fiss-Ladis

Julkaistu: 26.3.2014

Ensimmäinen laskupäivämme Itävallassa alkoi heti mitä parhaimmissa merkeissä. Taivas oli täysin pilvetön, ja lämpömittari kipusi tasaisesti lähes kohti hellelukemia. Nopean aamupalan jälkeen suuntasimme auton nokan kohti alamäkeä pois Kaunertalin laaksosta, koska halusimme päästä hyvissä ajoin hoitamaan hissilippujen hankinnan ja siten ensimmäisten joukossa rinteisiin. Täysin tyhjä ja hyväkuntoinen tie kieltämättä houkutteli painamaan kaasua tavallista reilummin, eivätkä molemmilla puolilla auringossa kylpeneet vuoret suinkaan heikentäneet mukavia tunnelmia.

Sininen taivas tervehti lähtijöitä.

Ylös kolmentoista mutkan kautta

Suunnitelmiemme mukaisesti päätimme aloittaa lomamme laskettelurupeaman tuttuakin tutummasta paikasta:  Serfaus-Fiss-Ladisista, joka sijaitsee vastapäätä Kaunertalia. Ajomatkaa perille kertyi 25 km eli hieman alle 30 minuuttia. Tien mielenkiintoisin osuus alkaa laakson pohjalta sijaitsevan kylän läheisyydestä, josta lähtee hieman yli 10 km:n pituinen serpentiinitie kohti Serfausin, Fissin ja Ladisin kyliä. Erittäin hyväkuntoista tietä on miellyttävä ja vuoristotieksi paikoin suorastaan leppoisa ajaa, ellei ahdistu takapuskuriin toisinaan liimautuvista, hurjaa vauhtia ajavista paikallisista autoilijoista.  Erikoisena yksityiskohtana on, että tien kaikki 13 mutkaa on numeroitu, joten niin kuljettaja kuin matkustajatkin voivat helposti seurata, kuinka paljon matkaa on kulloinkin jäljellä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tehokkuutta jo pysäköintipaikalla

Serfaus-Fiss-Ladisin pysäköintipaikat sijaitsevat Serfausia lukuun ottamatta hyvillä paikoilla hissien ala-asemien vieressä. Tarjolla on neljä vaihtoehtoa: Ladisin kylä, Fissin kylä, Waldbahn-kabiinin ala-asema ja Serfausin kylä. Kaikilla pysäköintipaikoilla on liikenteenohjaajat, joten vapaata paikkaa ei tarvitse etsiä itse. Muutenkin toiminta pysäköintipaikoilla on järjestetty helpoksi ja toimivaksi, ja pysäköinti on kaikkialla maksutonta. Hissilippujen osto hoituu kätevästi ala-asemilla olevissa, yleensä täysin ruuhkattomissa lipunmyyntipisteissä. Ainakaan omalle kohdalleni ei koskaan ole osunut minkäänlaisia jonoja. Monien Suomen keskusten tapaan lipputuotteet ladataan pantilliselle Key Cardille. Viiden euron pantin voi lunastaa takaisin palauttamalla vierailun päätteeksi Key Cardin takaisin lipunmyyntiin.

Pysäköintikin sujui sutjakkaasti.

Hellettä karkuun

Lämpimän sään vuoksi aloitimme laskemisen tutuilta alarinteiltä. Tiedossa oli, että niiden kunto alkaisi suuresti heiketä ensimmäisten laskutuntien jälkeen. Ehdimmekin laskea muutamia erinomaisia laskuja auringossa kylpevissä alarinteissä, joista suurin osa on leveitä ja leppoisia. Rinteiden vieressä alppiniityt heräilivät jo kevääseen, ja ensimmäiset kukatkin näyttivät uhmaavan mahdollisia tulevia lumisateita. Korkealle kohonneen lämpötilan vuoksi siirryimme kuitenkin pian kohti ylärinteitä.

Alarinteillä riitti tilaa ja aurinkoa.

Selätetyt ruuhka- ja lumettomuusongelmat

Monia keskuksia vaivaavat aamuruuhkat eivät Serfaus-Fiss-Ladisissa juuri ole ongelma, koska ensimmäisiin nousuihin on tarjolla yhteensä kuusi tehokasta kabiinihissiä. Pisimmilläänkin ensimmäistä nousua joutuu yleensä odottamaan alle viisi minuuttia. Myös lumetusjärjestelmä on hyvin tehokas, mikä mahdollistaa kaikkien rinteiden pitämisen auki myös lämpiminä ja vähälumisina aikoina. Kausi jatkuukin koko rinnealueella vähintään huhtikuun loppupuolelle.

Hississä oli tilaa jopa poseerata.

Helposti moneen suuntaan

Alueella on  87 rinnettä ja 70 hissiä ja rinnekilometrejä kaikkiaan noin 250. Rinteistä valtaosa on punaisia, mutta varsinkin Komperdellbahnin yläaseman läheisyydessä on runsaasti helppoja sinisiä laskettavaksi niin perheen pienimmille kuin aloittelijoille. Lisäksi alueella on muutamia mukavia leveitä ja melko helppoja punaisia rinteitä, jotka sopivat nautiskeluun hieman edistyneemmille. Myös Serfausin kylään pääsee laskemaan helpohkoa sinistä rinnettä, joskin aivan rinteen loppupäässä on noin 100 metrin mittainen hyvin jyrkkä osuus, joka tuottaa monille hankaluuksia. Halutessaan kylään voi toki palata myös hissikyydillä.

Tekemistä myös osaaville

Vaikka Serfaus-Fiss-Ladis on selvästi profiloitunut perhekohteeksi, myös mustia rinteitä ja haasteita arvostaville on alueella riittävästi tahkottavaa ainakin pariksi päiväksi. Myönteistä on, että mustat rinteet ovat jakautuneet eri puolille keskusta, jolloin isompikin seurue voi liikkua samoilla alueilla ja valita kullekin mieleisiä ja sopivia rinteitä. Suurin mustien rinteiden keskittymä on Lazidbahnin yläaseman ympärillä. Mielestäni paras musta on kuitenkin Obere Scheidbahn -tuolihissin yläasemalta lähtevä rinne, joka tarjoaa riittävästi leveyttä ja mukavan 500 metrin korkeuseron 2600 metristä 2100 metrin korkeuteen.

Vaihtoehtoja haasteiden ystäville

Tuhkimon uusi koti?

Tunnetuin alueen rinteistä on Schöngampbahn-tuolihissin yläasemalta lähtevä Frommesabfahrt. Laskulle alas Ladisin kylään on mittaa yli 10 km, ja maisemat rinteessä ovat mitä parhaimmat. Rinteeseen onkin toisinaan aika paljon tunkua jo heti aamusta. Itsekin aloitimme aamumme usein juuri Frommesabfahrtista. Yllättävänä yksityiskohtana mainittakoon, että sekä tänä että viime vuonna rinteessä sattui erikoinen tapaus. Molemmilla kerroilla, kun ensimmäisenä laskupäivänämme ensi kertaa lähestyimme rinteen puolivälissä sijaitsevaa rinneravintolaa, kuulimme tutun sävelmän: kaiuttimista raikui Dingon Levoton Tuhkimo. En tiedä, kuka ravintolaan on Dingon levyn toimittanut, mutta kyseinen kasarihitti nauttii ilmeisesti suurta suosiota, vaikkei suomalaisia juuri paikalla näkynytkään.

Täältä alkaa hauskanpito.

Parhaat paikat laidoilla

Frommesabfahrtin lisäksi rinnealueen oikeassa laidassa on paljon mukavaa laskettavaa: rinteet ovat pääosin leveitä ja hyväkuntoisia punaisia. Alue ei myöskään ole yhtä aurinkoinen kuin muut, joten lämpimälläkin säällä rinteet pysyvät yleensä mukavassa kunnossa. Lumilautailijoille ja new school -laskijoille on myös tarjolla suuri parkki.

Vierailumme aikana alueella oli koko ajan poikkeuksellisen lämmin sää: ala-asemilla lämpöä oli jopa yli 20 °C ja yli 2000 metrin korkeudessakin usein yli 10 °C. Apua ongelmaan tosin tarjosi muun muassa Masnerin alue, joka sijaitsee kauttaaltaan yli 2300  metrin korkeudessa. Alue oli olosuhteiden vuoksi melko ruuhkainen, mutta upea auringonpaiste ja vielä upeammat maisemat korjaisivat asiaa.

Masnerin alue voi ylpeillä maisemillaan.

Bönde vs. metro

Alueen kolmesta kylästä mielenkiintoisin on Serfaus, joka on mukava yhdistelmä menneisyyttä ja nykyaikaa. Menneisyyttä edustavat paitsi kauniit vanhat rakennukset myös keskellä kylää sijaitsevista navetoista kantautuvat äänet ja tuoksut. Nykyaikaisen kylästä puolestaan tekee Serfausin suuri erikoisuus: oma metro. Kylä on lähes täysin rauhoitettu autoliikenteeltä ja pysäköintipaikalta kylään ja kabiinihissien ala-asemalle siirtymiseen käytetään ilmaista maanalaista kulkuyhteyttä. Metroon pääsee samanlaisista porteista kuin hiihtohisseihinkin, ja hissikortti toimii pääsylippuna. Toinen Serfausin toimivista nykyaikaisista ratkaisuista on se, ettei lasketteluvälineitä raahata hotellien suksivarastoihin vaan ne jätetään kylästä lähtevien hissien ala-asemilla sijaitseviin suuriin säilytystiloihin, joissa kaikilla hotelleilla on vierailleen omat säilytyskaapit.

Serfausissa on runsaasti ravintoloita, mutta riehakkuuden sijaan tunnelma on pikemmin leppoisa, epäilemättä etenkin lapsiperheiden suuren määrän vuoksi. Kovempaa after skitä arvostaville on kuitenkin myös tarjolla muutamia sopivia paikkoja. Ravintoloiden lisäksi lapsiperheet on huomioitu kylässä monin tavoin. Tarjolla on muun muassa luistinrata ja sisäleikkihalli.

Lapsille ja vähän isommillekin on tarjolla monenlaisia teema-alueita.

Jonoja vain hiihtokouluissa

Kokemustemme mukaan Serfaus-Fiss-Ladis on yksi parhaista Itävallan lapsiperhekohteista. Lukuisat leikkipaikat, teema-alueet ja taitotasoiltaan erilaisille lapsille tarkoitetut laskureitit tarjoavat lapsille muun laskemisen ohella paljon mukavaa tekemistä. Taitojensa hiomisesta kiinnostuneille lapsille on tarjolla myös lukuisia hiihtokouluja. Pienten keltaliivisten laskijoiden letkat ovatkin tuttua tutumpi näky varsinkin kabiinihissien yläasemien läheisyydessä.

Leveät rinteet sopivat nautiskeluun.

Vähiten alueella lienee annettavaa vapaalaskusta ja todella kovista haasteista nauttiville, mutta edes heistä kukaan tuskin ehtii alueella päivässä tylsistyä. Kuten kaikilla suurilla alueilla myös Serfaus-Fiss-Ladisissa on paljon myös tylsähköjä siirtymärinteitä, mutta niiden vastapainoksi tarjolla on myös todellisia helmiä, kuten Frommesabfahrt. Rinneravintoloita on ripoteltu alueelle varsin tasaisesti, eikä ravintolakäynti puolenpäivän ruuhkahuippua lukuun ottamatta juuri vaadi aikaa eikä hermoja. Iltapäivän alkaessa ravintoloiden terassit täyttyvät uudelleen auringosta ja asiaankuuluvista juomista nauttivista.

Kokemustemme perusteella suosittelen Serfaus-Fiss-Ladisia etenkin lapsiperheille ja keskitasoisille aikuisille. Alue on myös suosittu kesämatkailukohde, joten kyliin ja rinteisiin tutustumisen voi halutessaan aloittaa myös lumettomina vuodenaikoina.

Ohessa vielä hieman sekalaista kuvamateriaalia laskupäivistämme Serfaus-Fiss-Ladisissa:

– Niko

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com