Uncategorized

Kylpylän kautta kotiin: Åre IV*

Julkaistu: 28.4.2014

Viimeisen matkapäivämme aamuna saatoin todeta, että taisi sittenkin olla hyvä, että Bygget sulki ovensa jo klo 2. Vaikka unet jäivät melko lyhyiksi, olimme kaikki hengissä ja vieläpä varsin hyväkuntoisina. Aamu alkoikin vilkkaan pakkaamisen merkeissä, sillä meidän piti luovuttaa huoneistomme viimeistään klo 9. Onneksi meillä oli mahdollisuus säilyttää päivän ajan tavaroitamme Brunkullan vastaanoton tavarasäilytyksessä.

Parkkeja ja pitkiä nousuja

Aamiaisen jälkeen suuntasimme kukin tahoillemme. Eetu ja Miika halusivat kokeilla uudestaan Rödkullenin parkkeja. Itse lähdin samaan suuntaan, koska halusin tutustua tarkemmin, mitä samalla alueella olisi tarjottavanaan perheille ja lapsille. Pilvisestä säästä huolimatta väkeä rinteissä riitti melko paljon.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Rödkullenin alue on vuosien varrella muuttunut paljon. Björnenin tavoin alueella on paljon tekemistä etenkin lapsiperheille, mikä näkyy myös niin rinteissä kuin palveluissakin. Tarjolla on muun muassa eväidensyöntipaikkoja ja muita sopivia levähdyspisteitä. Lapsille on varattu myös sopivan helppoja harjoituspaikkoja niin hyppimiseen ja muuhun temppuiluun kuin pujottelun ensiaskeleiden ottamiseen.

Yksi monista lastenalueista

Kuusimetsästä kohti puutonta huippua

Pitkät ankkurihissimatkoja vieroksuville Rödkullenin alue taas saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Etenkin matka Rödkulleliftenillä kestää todella kauan, osin jo sen vuoksi, että hissin nopeus on ilmeisesti usein säädetty lapsiasiakkaiden vuoksi varsin hitaasti. Maisemiltaan Rödkulleliften sen sijaan tarjoaa mukavia yllätyksiä. Kuusimetsän siimeksestä lähtevä hissi kulkee läpi eri metsävyöhykkeiden ja päätyy vaivaiskoivujen täyttämän maiseman jälkeen paljaaseen ja puuttomaan tunturiin. Rödkullenistä pääsee myös kohti Åreskutanin huippua aina kabiinihissin yläasemalle saakka, jos haluaa vielä viettää aikaansa useiden muiden ankkurihissien kyydissä.

Rödkullenin ylärinteiden puutonta maastoa

Ruotsalainen lounas, ”suomalainen” sauna

Laskettuani pari tuntia pitkin Rödkullenin mukavia ja helpohkoja rinteitä oli jo aika siirtyä lounaalle Timmerstuganiin, jossa seurueemme kokoontui. Suositussa ravintolassa nautitun maistuvan lounaan jälkeen laskimme matkamme viimeiset laskut VM8-hissin ala-asemalle ja menimme palauttamaan vuokravälineemme. Tuntui hieman haikealta ajatella, että laskut Åressa oli siltä erää laskettu. Laskettavia rinteitä ja laskuintoa olisi itse kullakin ollut varmast jäljellä vielä useiksi päiviksi.

Koska lentokenttäkuljetuksemme lähtöön oli vielä useita tunteja, hyödynsimme ylimääräisen ajan vierailemalla Åren keskustassa sijaitsevan Holiday Clubin kylpylässä. Pramea, hieman amerikkalaistyylinen Holiday Club on melkoinen poikkeus Åren muuten melko perinteisen rakennuskannan joukossa. Rakennuksen tiloissa toimii hotellin ja kylpylän lisäksi muun muassa useita ravintoloita ja kauppoja.

Uiminen kylpylän monissa erilaisissa altaissa teki hyvää kolmen laskupäivän väsyttämille jäsenille. Tarjolla oli myös melko pitkä vesiliukumäki, jota tietysti pelottomasti kokeilimme. Lisäksi viihdyimme melko pitkään kokeilemassa useita Sauna Worldin saunoja. Löylyissä ei ollut valittamista, mutta olimme hieman huvittuneita ”suomalaisesta saunasta”, jonka lämpötila oli +70 °C. Arvailujen varaan jäi, mikä saunasta teki erityisen suomalaisen. Oli miten oli, pääsimme puhtaina ja raikkaina meitä Holiday Clubin edessä olevaan taksiin ja kotimatkalle.

Tuli taas aika hyvästellä nämä maisemat.

Sujuvasti kotiin

Lennot sujuivat mukavasti ja vailla turbulenssia. Edes pikainen koneenvaihto Tukholmassa ei aiheuttanut ongelmia, vaan jopa matkatavaramme löysivät tiensä mukanamme Helsinkiin. Tutulla Helsinki-Vantaan kentällä oli aika kiittää toisiamme mukavasta matkasta – eikä syyttä. Nelipäiväinen reissumme Åreen oli kokonaisuutena erittäin hieno. Hienot rinteet, loistavat ruoat ja ohjelma sekä todella mukava matkaseura takasivat, että reissu hujahti yllättävän nopeasti, kuten mukavilla matkoilla aina käy.

Kenelle, milloin, miksi?

Årea ei syyttä kutsuta Ruotsin Alpeiksi. Monilta osin Åre onkin aivan vertailukelpoinen monien Keski-Euroopan keskusten kanssa. Jo miltei 900 metrin korkeusero ja 93 rinnekilometriä takaavat, ettei esimerkiksi Suomen keskuksista oikein ole haastajaksi Årelle. Hissijärjestelmä on myös tehokas ja moderni, ja siihen on panostettu viime vuosina runsaasti. Jonoja ei ainakaan meidän vierailumme aikana päässyt muodostumaan lainkaan, vaikka rinteissä olikin paikoin runsaasti laskijoita. Hissien lisäksi esimerkiksi rinneravintoloihin ja oheistoimintaan on Åressa panostettu niin paljon, etteivät matkaseurueen mahdolliset kulinaristit tai laskettelua harrastamattomat joudu viettämään tylsiä hetkiä.

Suomesta Åreen matkustaville on tarjolla useita eri matkustusvaihtoehtoja. Omien mieltymysten tai rahatilanteen mukaan voi valita, haluaako saapua paikalle lentämällä, junalla vai omalla autolla. Etäisyys esimerkiksi Etelä-Suomesta on jokseenkin sama kuin Lappiin, mutta automatkalaisilla laivamatka nostaa hieman matkan hintaa. Hintataso on muutenkin Åressa melko korkea, joten kovin pienellä budjetilla liikkuville monet muut kohteet lienevät sopivampia. Toisaalta rahalle on Åressa tarjolla paljon vastinetta

Hintatason lisäksi Åren varjopuolena on toisinaan oikukas sää. Olosuhteet saattavat päivän aikana muuttua moneen otteeseen sumusta tai lumisateesta kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Talven kylmimpinä kuukausina pakkanenkin saattaa yhdessä kovan tuulen kanssa tehdä laskemisesta toisinaan melko kylmää kyytiä. Toisaalta hyvän sään sattuessa auringonpaisteiset rinteet ja upeat maisemat tarjoavat kokonaisuuden, johon harva kohde voi edes parhaimmillaan yltää.

Kokemusteni pohjalta suosittelen Årea kaikenlaisille laskemisesta kiinnostuneille. Niin lapsiperheet,  harrastajat kuin vapaalaskijat varmasti löytävät Åresta mieleistään laskettavaa. Vastaavasti Åre kykenee vastaamaan sekä erilaisista ruoista että majoitusvaihtoehdoista kiinnostuneiden tarpeisiin. Huippuhotelleja arvostava hummerinsyöjä löytänee haluamansa siinä missä mökissä viihtyvä hodareiden ystäväkin.

Suuret kiitokset VisitSwedenille, SkiStar Årelle ja Lumipallolle matkan mahdollistamisesta! Toivon, että pääsen taas joskus tulevina vuosina nauttimaan Åren rinteistä ja tunnelmasta. Sen verran helposti Åreen joka kerta menettää pienen palan sydämestään.

– Niko

 

*Kirjoittaja sai matkan ja siihen liittyneet palvelut veloituksetta matkanjärjestäjältä

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com