Uncategorized

Lännen lumille IV: Vilkasta menoa Järvsöbackenissa*

Julkaistu: 24.2.2015

Kahden mukavan Hasselassa vietetyn päivän jälkeen oli aika lähteä kohti matkamme toista kohdetta: Järvsöbackenia. Yö oli taas ollut lumisateinen, ja aamulla saimme etsiä auton tuoreen lumikerroksen alta. Säätiedotuskin lupaili lumisateen jatkuvan vielä useita päiviä, joten tiedossa oli, ettei lumipulaa ollut luvassa tulevinakaan päivinä. Ennen lähtöä kävimme vielä aamiaisella ja luovutimme mökin avaimet.

Matkaa Hasselasta Järvsöhön on 79 km, joten kovin paljon kallista laskuaikaa emme joutuneet autossa viettämään.  Reitti kulki pienehköjä teitä pitkin lumisten maalaismaisemien. Suuria taajamia ei matkan varrella juuri ollut, lukuun ottamatta Ljusdalia, jossa oli enemmän kauppoja ja palveluita.

Lumisateinen matka ja lämmin vastaanotto

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Matkaan kului noin puolitoista tuntia, koska lumisade hidasti hieman matkantekoa. Navigaattori kuitenkin löysi helposti perille Järvsöhön, joka oli vilkkaan tuntuinen pikkupaikkakunta. Huomasi helposti, että oli lauantai, koska liikkeellä oli paljon hiihtokansaa suksibokseineen. Aivan kylän kupeessa sijaitsevan Järvsöbackenin laskettelukeskuksen pysäköintipaikkakin oli melkein täynnä, mutta löysimme paikan läheltä pohjoisrinteiden ala-asemaa. Suuntasimme keskuksen suurehkoon päärakennukseen, jossa sijaitsevat suksivuokraamo, ravintola, välinemyymälä ja infopiste. Sopimuksen mukaan tapasimme infopisteessä Järvsöbackenin omistajaperheeseen kuuluvan Peter Augustsonin, joka otti meidät ystävällisesti vastaan ja luovutti meille kahden päivän hissiliput. Samalla hän kertoi rinteistä ja antoi hyviä suosituksia parhaista laskupaikoista.

Järvsöbackenin päärakennus tarjoaa niin ravintola- kuin muitakin palveluita.

Hyväkuntoisia rinteitä ja uusia mukavia ravintolayllätyksiä

Ehdimme muutamaksi tunniksi rinteisiin, joissa oli melko paljon väkeä ja vielä enemmän lumisadetta. Ehdimme mukavasti tutustua alueen rinnetarjontaan ja myös käväistä lounaalla rinneravintolassa, jossa oli paljon varsinkin lapsiperheitä. Ruotsalaiseen tapaan Järvsöbackeninkin ravintolaruoka oli hyvää ruokaa ja terveellistä: pelkän pikaruoan sijasta tarjolla oli muun muassa keittoja ja pinaattilasagnea.

Sää jatkui vielä lumisateisena.

Rinteet olivat erinomaisessa kunnossa, ja ehdimme käydä pikaisesti läpi koko laskualueen, joka jakautui pohjois- ja etelärinteisiin. Nautimme kovasti laskemisesta, vaikka lumisade ja sumu peittivätkin näkyvyyttä siinä määrin, että huipulta avautuvia maisemia sai toistaiseksi vain arvailla. Erityisen hyvin viihdyimme tuolihissien läheisyydessä sijaitsevissa rinteissä, joissa oli valittavana niin helppo sininen kuin vaativampia punaisia ja mustia rinteitä. Melko runsaasta väkimäärästä huolimatta hissijonoja ei juuri ollut, ja mukavan ja uudehkon tuolihissin kyytiin pääsi korkeintaan pari minuutin jonotuksella.

Mukavassa tuolihississä kelpasi matkustaa.

Pieni perhe ison perheen mökissä

Muutaman tunnin laskemisen jälkeen kävimme hakemassa meille varatun mökin avaimen Järvsön juna-asemalla sijaitsevasta Turistbyrosta. Ajomatka käyttöömme annetulle mökille ei päätä huimannut: iloksemme huomasimme, että mökki sijaitsi aivan etelärinteiden ja eläinpuisto Järvzoon naapurissa.

Hauskan näköisessä mökissä riitti sekä valoa että tilaa.

Mökkimme oli ilmeisesti tarkoitettu 6–8 hengelle, joten meille oli ruhtinaallisesti tilaa. Avarassa mökissä oli myös muun muassa takka ja puulämmitteinen sauna, jota tosin emme ajan puutteen vuoksi valitettavasti jaksaneet lämmittää. Mukavuuksiin kuuluivat myös muun muassa langaton internetyhteys, uusi televisio ja pienelle lapsella aina mukavin yllätys: mahdollisuus nukkua ylävuoteessa.

Lepäillen kohti tulevaa päivää

Kotiuduttuamme lähdimme käymään ruokakaupassa Järvsön kylässä, jonne oli mökiltämme matkaa vain kilometrin verran. Kylässä on paitsi hyvin varustettu ruokakauppa myös paljon muita palveluita, kuten ravintoloita. Illan vietimme rennosti mökissä ruokaa laitellen ja lepäillen. Lepo olikin tarpeen, sillä seuraavana päivänä luvassa oli paljon laskemista ja perusteellisempaa tutustumista Järvsöbackenin koko rinnetarjontaan.

– Niko

*Kirjoittaja perheineen sai Visit Swedeniltä ja Järvsöbackenilta veloituksetta matkat, hissiliput, majoituksen ja oheispalveluita.

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Lumipesu Twitterissä: https://twitter.com/Lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com