Uncategorized

Karavaani saapuu Lyngeniin

Julkaistu: 15.5.2015

Jo ensi näkymät Lyngenissä kertoivat, ettemme olleet turhaan kuluttaneet istumalihaksiamme 1340 kilometrin verran. Hienojen vuonomaisemien ja kymmenien huippujen Lyngen tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia niin vapaalaskuun kuin muuhun ulkoiluun. Paikka on varsinkin suomalaisten vapaalaskijoiden suosiossa, mutta tiensä Pohjois-Norjaan löytää vuosittain väkeä ympäri Euroopan. Monipuolisuuden puutteesta Lyngeniä ei ainakaan voi moittia, sillä valittavana on monenlaisia mäkiä melko helpoista erittäin vaativiin. Meillä oli onneksi mukana erinomainen opaskirja Ski Touring in Troms, joka helpotti sopivien kohteiden valintaa ja oli muutenkin erinomainen tiedonlähde. Kirjasta ilmenivät niin nousureitit ja niiden kuvaukset kuin tiedot lumivyöry- yms. vaaroista.

Lyömätön yhdistelmä: meri ja vuoret

Laskukokemuksia kirjallisesti nautittuna

Seurueemme ehti valloittaa kaikkiaan kolme huippua: Storhaugenin, Giilavarrin ja Russelvfjelletin. Omalta osaltani Lyngen-avaus tosin sujui pahimmalla mahdollisella tavalla: ehdin hikoilla ensimmäistä nousua vain parin sadan korkeuserometrin verran, kun kroppa alkoi ilmoitella kummia. Epämääräiset tuntemukset keuhkoputkissa muistuttelivat viikkoa aikaisemmin sairastetusta flunssasta, ja sykekin kohosi epänormaalisti. Ei auttanut mikään muu kuin todeta katkerasti, ettei vuoren huipulle asti ollut vielä tällä kertaa asiaa. Palasin siis matkailuautoomme särkylääkettä nauttimaan. Melko synkissä tunnelmissa odottelin matkakumppaneitani vuorelta ja lueskelin samalla opaskirjasta, millaisen huipun olin menettänyt. Toisaalta yritin ajatella positiivisesti, että reissumme oli vasta alussa ja monta hienoa laskupäivää odotti vielä edessä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Oppaamme Henrik Storhaugenin juurella

Kansainvälisiä tunnelmia

Ensimmäisen yön vietimme hienolla paikalla vuonon rannassa sijaitsevassa Manndalen Sjøbuerissä,  jossa oli maisemien tarkkailun lisäksi mahdollisuus myös saunomiseen. Lyngenin kansainvälinen ilmapiiri puolestaan ilmoitteli itsestään naapurimökistä kantautuvana italiankielisenä pulinana.

Manndalenin viehättäviä mökkejä*

Manndalenissa vietetyn yön jälkeen siirsimme majapaikkamme Svensby Tursenteriin, jossa oli saunan ja muiden perusmukavuuksien lisäksi yllätykseksemme tarjolla myös After ski -baari. Vähemmän yllättävästi täälläkään ei päässyt karkuun suomalaisia eikä suomen kieltä, vaan baarissa kokemuksiaan kertaamassa oli useitakin suomalaisryhmiä.

Oikein varustein, järkevin mielin

Emme toki olleet tulleet Lyngeniin vain saunomaan ja suomea kuuntelemaan, vaan pääasiana oli tietenkin laskeminen – ja siihen Lyngen on kuin tehty. Oli myös mukava huomata, että ensikertalaistenkin on helppo pärjätä Lyngenissä ja löytää sopivia paikkoja. Kun varusteet ovat kunnossa, päässä on riittävästi järkeä ja käsitykset omista taidoista eivät ole liialliset, mahdollisuudet onnistuneeseen ja mahdollisimman turvalliseen vapaalaskuun ovat Lyngenissä mitä parhaimmat. Paikallisten ja kokeneempien neuvoja sekä sääennusteita tulee aina myös kuunnella tarkasti.

Hyviä vaihtoehtoja kaikentasoisille

Yksi ensikertalaisille erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi nousuksi on Russelvfjellet, jonka itse pääsimme viimeisenä Lyngenin-päivänämme valloittamaan erinomaisessa säässä. Nousun lähtöpaikalle on varsin helppo löytää, sillä reitti lähtee aivan vuonon rannasta, jonne myös auton saa mukavasti pysäköidyksi. Ellei paikalla satu olemaan muita, kannattaa yrittää silmäillä, mistä kohden lähtee suksenjälkiä loivaa peltoaukeaa ylös päin.

Alkumatkan helppoa nousua

Noin 800 korkeuserometrin nousu sopii hyvin myös sellaisille harrastajille, joilla kunnonkohotus on jäänyt viime tippaan tai jopa puolitiehen. Nousun alku on nimittäin hyvin lempeä ja loiva, ja hieman tiukempaa kapuamista on luvassa vasta loppuvaiheessa. Rauhallisen nousun aikana pääsee myös nauttimaan mukavista maisemista keskellä kaunista harvaa vaivaiskoivikkoa.

Bloggaaja levähdyspaikalla nousun puolivälissä*

Mitään erityisvarusteitakaan ei Russelvfjelletin valloitukseen tarvitse, vaan nousukarvat ja asianmukaiset lumiturvallisuusvälineet riittävät. Mukaan on toki hyvä varata myös syötävää ja juotavaa, joiden nauttimiseen on matkan varrella mukavia paikkoja.

Niin maisemat kuin laskuolot hipoivat parhaimmillaan täydellistä.*

Huipulle kavunneita tervehtivät upeat maisemat, joista kannattaa jäädä hetkeksi nauttimaan, vaikka veri kuinka vetäisi nauttimaan laskemisesta. Nousun tavoin Russelvfjellet tarjoaa mukavan leppoisan laskukokemuksen. Alun hieman jyrkemmän osuuden jälkeen voi hakea mukavia ja nautinnollisia linjoja vaivaiskoivujen välistä. Sopivan laskureitin voi valita hyvin leveältä alueelta, joten koskematontakin lunta lienee helppo löytää, vaikka edellisestä lumisateesta olisi jo vierähtänyt tovi.

Pienehkö kaatuminen

Etuajassa säitä pakoon

Alun perin olimme suunnitelleet viettävämme Lyngenissä neljä laskupäivää, mutta viimeisen päivän osalta sääennustukset näyttivät niin huonoilta, että jätimme Lyngenin päivää suunniteltua aikaisemmin. Tämä oli toki järkevä ratkaisu jo turvallisuuden kannalta: huonossa säässä ja epävarmoissa oloissa ei kannata lähteä valloittamaan tuttujakaan vuoria, saati tuntemattomia. Vaikka tunsimme, että jouduimme lähtemään Lyngenistä liian aikaisin, aikaistetun lähtömme ansioista saimme kuitenkin mahdollisuuden tutustua yhteen ennalta suunnittelemattomaan kohteeseen: Pallastunturiin.

– Niko

*Kuva: Simo Vunneli

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Lumipesu Twitterissä: https://twitter.com/Lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com