Varusteet

Ortovox tuo ensi kaudelle superkevyen Avabag-lumivyöryrepun

Julkaistu: 28.1.2016

Ortovox tuo ensi vuonna markkinoille uuden uuden Avabag-nimisen lumivyöryreppujärjestelmän. Siinä on täysin uudenlainen kahva, josta vetäminen onnistuu valmistajan mukaan kummalla kädellä tahansa. Tästä syystä kahvaa ei voi siirtää puolelta toiselle. Lisäksi kahvan vetäisyä voi ”kuivaharjoitella” samoin kun esimerkiksi Mammutin systeemissä.

Järjestelmä on kevyt, painaa 640 grammaa ja vie repusta 1,8 litraa tilaa, mikä on aika paljon vähemmän kuin Ortovoxin aiemmin käyttävässä ABS:n järjestelmässä. 640 gramman lisäksi tulee tietysti myös repun paino, jossa Ortovox tuntui käsituntumalla arvioiden skarpanneen. Itselläni on pari vuotta ollut Ortovoxin Free rider -ABS-reppu, joka on todella painava siitä huolimatta, että sinne ei tunnu mahtuvan mitään.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

ISPOssa palkitaan joka vuosi eri kategorioiden vuoden tuotteet. Ortovox korjasi potin Ski-sarjassa parhaalla innovaatiollaan (Avabag). Olettaisin, että reppu toimii kaasupullolla samaan tapaan kuten Mammutin systeemi, vaikka tätä tietoa ei mainittu missään, eikä osaston ryysiksessä saanut asiaa varmistettua.

Reppuja oli esillä kahta sarjaa, tuttua Freerider-sarjaa lyhyemmällä ja isommalla selkäosalla (20 S ja 22) sekä Ascent-sarjaa niin ikään lyhyemmällä ja isommalla selkäosalla (28 S ja 30). Reppujen materiaaleissa on siirrytty kevyempiin kankaisiin, ainakin kun vertaa omaan, pari vuotta vanhaan reppuuni.

Repun ilmatyyny on repun yläosassa. Lokero on suljettu voimasta aukeavalla vetoketjulla, samalla tavalla kuin esimerkiksi BCA:lla.

Kahva on suunniteltu siten, että siitä vetäminen pitäisi onnistua miten päin vaan. Lisäksi lannevyön klipsiä on valmistajan mukaan muotoiltu uudelleen siten, että se olisi helpompi pukea päälle ja pois.

ABS:n uusissa repuissa kaveri voi laukaista repun toisen puolesta

ABS:n uutuus ensi kaudelle on mahdollisuus laukaista yhden tai useamman laskuseuralaisen reppu – olettaen että kaikilla on käytössä sama systeemi. Järjestelmä toimii langattomasti, ja valmistaja lupaa sille hyvää akun kestävyyttä. Lisää voi lukea ABS:n tiedotteesta. ABS on myös lisännyt ilmatyynyjensä kantavuutta ensi kaudelle muotoilemalla niitä uudelleen.

ABS:n uudet tyynyt ovat valmistajan mukaan aiempaa kantavampia.

Messuilla oli esillä myös Alpriden systeemillä varustettuja reppuja. Ferrinon repuissa on lisäksi hengitysjärjestelmä, joka hautautumistilanteessa kuljettaa uloshengitettyä hiilidioksidia laskijan taakse.

Lisää Ferrinon repuista täältä

Kaiken kaikkiaan lumivyöryreppuosastot tuntuivat olevan messujen kuhinakeskuksia. Ei ihme, sillä niiden ympärillä tapahtuu paljon kehitystä. Sekä Ortovox ja ABS ovat kohdistaneet kehitystyönsä niin kutsutun ”human factorin” eli inhimillisen virheen välttämiseen, kukin hieman eri keinoin. Ortovoxin mukaan yksi kahdeksasta laskijasta ei onnistu laukaisemaan vyöryreppua vyöryn sattuessa, ABS:n vastaava luku on yksi viidestä. Markkinointiin liitettyjä tilastoja ei aina voi ottaa numerotarkasti, mutta oikean asian jäljillä molemmat valmistajat varmasti ovat.

Lisäksi reppujen käyttömukavuus ja keveys ovat alkuvaiheen kehityksessä jääneet taka-alalle. Ortovoxin systeemi vaikutti keveydessään varsin tervetulleelta uudistukselta bisnekseen.