Kiipeily, Matkat

Kiipeilyä Yangshuossa: olivatko greidit kovia vai minä ruosteessa?

Julkaistu: 31.7.2016

Follow my blog with Bloglovin

Tiesin, että Yangshuo on yksi Aasian kovimmista kiipeilypaikoista, mutta olin epäileväinen ajankohdan suhteen. Kaupunki hautui kuumankosteassa heinäkuussa. Löytyiskö sieltä muita hulluja, jotka haluaisivat lähteä kiipeämään?

Katselin kaupungilla tarkkasilmäisesti ympärilleni, näkyisikö jossain kiipeilyseuraa. Viimein erään ravintolan terassilla näin käsivarret, jotka paljastivat harrastuksen. Tiedusteluretken jälkeen minulla oli kiipeilyseuraa neljäksi päiväksi ja uusi majapaikka: Climber’s Inn.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kiipeilystä vaan ei meinannut tulla mitään. Greidit tuntuivat kovilta, ja minun tasollani kovin paljon alaspäin ei pääse. Onneksi muut valittelivat samaa, ja päädyimme yksissä tuumin syyttämään keliä. Mutta jäin miettimään: reittien haastavuus tuntui omituiselta, sillä vaikka en ehtinyt kiivetä paljoa ulkona Suomessa ennen reissuun lähtöä, olin silti kiivennyt enemmän kuin ennen marraskuista reissuani Laosiin ja Thaimaahan. Ja siellä liidi-5c:t sujuivat ilman paniikkia mainiosti, melkein 6a:tkin. Keli ja kalliokin olivat lähes samat. Mutta Yangshuossa Egg Mountainin ”tekninen nelonen” aiheutti tuskaa, vitosen liidaamisesta ei ollut ensimmäisen kahden päivän aikana toivoakaan.

Moon Hill on yksi Yangshuon legendaarisimmista kiipeilypaikoista. Se on luonnon muovaama kiviportti, jonka seinillä, katoilla ja reunoilla riittää kiivettävää. Kiipeily on siellä ”puoliksi” kielletty: Kieltoa ei valvota, mutta… viranomaiset ovat poistaneet kaikkien reittien alimmat pultit. Onneksi seurueestamme löytyi viileäpäisiä taitavia kiipeilijöitä, jotka kävivät kiinnittämässä ensimmäiset varmistukset paikalleen.

Egg Mountainin ja Moon Hillin lisäksi kävin Twin Gatella ja Swiss Cheese -crageilla. Jälkimmäinen oli täynnä helppoja reittejä ja suosittu kurssikäytössä. Twin Gate oli kerta kaikkisen upea mesta. Keskellä kalliota oli iso luola, joka pysyi viileänä keskellä päivääkin. Sain liidattua ensimmäisen viitosen, ja tahkosin jonkin matkaa 6a:ta ylöspäin.

Kun tuli aika lähteä Yangshuosta, sormet olivat teipattu ja käsiä pakotti, mutta olin onnellinen. Oli uskomattoman siistiä päästä kiipeämään taas kalkkikiveä. Jotenkin vain tykkään siitä. Hikoontuneiden valjaiden ja hyttysmyrkyn haju toi mieleen syksyn kiipeilyt Laosissa, jolloin tuntui, että oivalsin jotain kiipeilystä. Jossain tallella se oivallus vieläkin on, on vain päästävä kiipeämään lisää.

Minä kiipeämässä Moon Hillillä. Alku oli pitkän tauon jälkeen tahmea, vai liekö johtunut siitä, että minulla ei ollut omia rakkaita kiipeilykamppeita mukana? Onneksi ihanat kiipeilykaverit kävivät ripustamassa minulle yläköysiä. Kuva: Alex Oswald

Paluumatkalla Egg Mountainilta rankkasade yllätti kiipeilykolmikon. Vasemmalta Dave, Alex ja minä.

Yangshuon kiipeilyseinät sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, joten niihin on kuljettava joko polkupyörällä, skoottereilla tai autolla. Cragit ovat 5-10 kilometrin päässä keskustasta.

Moon Hillin katossa kulkee haastavia kiipeilyreittejä. Toinen seurue kiinnitti yhteen ankkuriin köyden siten, että siitä syntyi keinu. Piti vain kiivetä pari pultillista tuota vaikeaa reittiä (mikä ihme kyllä onnistui!) ja päästää irti (ei ollenkaan yhtä helppoa!). Kuva: Alex Oswald

Hikisen päivän jälkeen pulahdimme Alexin kanssa Yilong-jokeen.

Testasin myös Yangshuon klassikon, bambulautta-ajelun. Kuten arvata saattaa, se oli kalliimman puoleinen ja melko ruuhkainen. Suosittelisin ennemmin omatoimista uintiretkeä ja pyöräilyä jokivarressa.

Yangshuo on hauskan näköinen kaupunki. Katuja reunustivat hauskat pyöreät, metsikköjen peittämät vuoret, tai ehkä paremminkin kukkulat. Kaupungissa oli paljon kiinalaisia matkailijoita, ja ravintolakadut pursusivat tarjontaa.

Kiinassa ei oikein tunneta länsimaalaista aamupalaa, joten söimme Yangshuossa riisinuudelikeittoa sekä aamuisin että iltaisin. Päivällä sinniteltiin veden, hedelmien ja kuivatun tofun avulla.

Yangshuon kaltaisessa paikassa ylöspäästyä kannattaa katsoa maisemia. Ja ottaa selfie.

 

Yhteistyössä: Halti, Suunto

Avainsanat:
, ,