Retkeily

Muista vielä hetken aikaa kesää: Hiidenportin kansallispuisto

Julkaistu: 20.9.2016

Olen kuluneen vuoden aikana reissannut paljon autolla Suomessa, erityisesti pohjoisessa. Matkabudjetti on ollut pieni, joten olen hotellihakupalvelun sijaan naputellut selaimeen osoitteeksi yleensä Metsähallituksen sivut: www.luontoon.fi.

Sieltä näkee listan retkeilyalueista, joissa voi hyvin yöpyä teltassa tai riippumatossa. Jokamiehenoikeus toki takaa sen, että voisin yöpyä lähes missä vain, mutta kivampi se on keitellä aamukahvit jonkun muun etukäteen valitsemissa maisemassa! Ne ovat usein aika hyviä.

Heinäkuun lopulla olimme matkaamassa Ukkohallan wakeboard-viikonlopusta kohti etelää ja kaipailimme nokosia. Kappas: läheltä löytyi kansallispuisto, josta en ollut koskaan aiemmin kuullut. Hiidenportti.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kauniissa puistossa yllättivät komeat maisemat, mustat kalliolammet ja jyrkät kalliot. Ja hiljaisuus. Kesäviikonloppunakin puistossa oli todella hiljaista. Paitsi tietysti hieman itikoiden ininää.

Emme olleet varsinaisesti ajatelleet retkeilyä, joten huomasin vasta parkkiksella, että ainoa reppuni oli Fjällrävenin totepack, joka on siis käsilaukku, jossa on myös olkahihnat. Valtterilla sentään oli edes selkäreppu. Mutta eipä se nyt kesällä ole niin justiinsa. Kävelimme kolmen kilsan näköalareitin lähimmälle nuotiopaikalle ja laitoimme teltan pystyyn.

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamossa, melko lähellä vitostietä. Kannattaa käydä tutustumassa, jos on aikaa.

Lähellä Palolammen parkkipaikkaa oli kaunis soiden ympäröimä järvi.

Aika pitkä laituri!

Saihan ne retkikamat käsilaukkuunkin kiinni.

Kaunis reitti ohjasi Hiidenportille, eli kallioiselle murroslaaksolle, jonka reunat ovat parhaillaan 20 metriä korkeat.

Kahden kuukauden Aasian reissun jälkeen nämä mustat vedet ja kotimainen kallio olivat juuri sitä mitä kaipasin. Suomen luonto <3

Laakso jatkui aika pitkälle ja männyt heijastuivat tyynestä vedenpinnasta. Kello oli yhdeksän illalla, ilma enteili ukkosta ja luonto oli aivan hiljaa.

Nuotiopaikalla söimme vähäiset eväät ja kömmimme telttaan pakoon itikoita.

Aamulla ennen matkanteon jatkamista oli kiva käydä pulahtamassa, laituri sijaitsi ihan Palolammen parkkiksen vieressä. Tätä kuvaa katsoessa tulee melkein ikävä takaisin kesään. Kiiretön lomafiilis, roadtrip ja lämpimät vedet.

Yhteistyössä: Superyellow Headwear, Suunto