Matkat, Vaellukset

Yhdeksän päivän omatoimivaellus Mongoliassa – lue parhaat vinkit!

Julkaistu: 12.10.2016

Teimme kesäkuussa 2016 omatoimisesti yhdeksän päivän vaelluksen Länsi-Mongoliassa, reitillä Uureg Nuur – Khotgor – Yamaatin Valley –  Kharkhiraa Pass – Tarialan. Lensimme Ulan Batorista Ulaangomin kaupunkiin ja otimme lähtiessä maasturikyydin Ulaangomista Uureg Nuur-järvelle (noin 100km möykkyistä tietä) ja palatessa hankimme kyydin Tarialanin kylästä takaisin Ulaangomiin.

Matka: arviolta 150-170km, kaksi korkeaa ylitystä: Yamaatin Davaa pass (2944m) ja Kharkhiraa pass (2930m)

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 

Reitin suunnittelu: Ölgii vai Ulaangom

Itsenäisestä vaeltamisesta Mongoliassa ei ole saatavilla paljon tietoa. Verkosta löysimme muutaman sivuston: Cam McPhersonin ylläpitämän Mongolian matkailusivuston sekä muutaman maininnan Lonely Planetissa. Itsenäisiä matkailijoita emme tavanneet juuri muita. Syy tähän on kenties se, että matkailupalvelut eivät ole Mongoliassa kovin kehittyneitä, ja tulkin kanssa kotimajoitusten sekä muiden käytännön asioiden järjestäminen on helpompaa.

Uhmasimme kuitenkin valtavirtaa. Ajattelin, että kaikkialla missä olen reissannut, asiat ovat aina järjestyneet, ilman yhteistä kieltäkin.

Näin on myös Mongoliassa. Siellä pärjää, mutta on paras varautua omin majottein sekä eväin – sillä aina ei voi olla varma siitä, onnistuuko asioiden järjestäminen sellaisella aikataululla kuin toivoisi. Mongoliassa voi myös käytännössä telttailla ihan missä tahansa, kunhan ei ole liian lähellä asutusta eli valkoisia jurttia. Vaeltaa voi oikeastaan missä vain, sillä maasto on helppokulkuista, ei juurikaan aluskasvillisuutta tai puita. Suurin ongelma omatoimisen vaeltamisen osalta on vesi, jota on monin paikoin vähän.

Vaellusalueista meillä oli loppusuoralla kaksi vaihtoehtoa: lentäminen Ölgiihin tai Ulaangomiin. Ölgii on Länsi-Mongolian kaupungeista kuuluisin, ja siellä järjestetään kesällä kuuluisa kotkafestivaali. Se on lähellä Länsi-Mongolian tunnettua kansallispuistoa, Altai Tavan Bogd -kansallispuistoa. Jos kansallispuistoon haluaa mennä itsenäisesti vaeltamaan, on hankittava lupa. Lonely Planet -opaskirjassa taisi olla maininta, että se saattaa olla hankalaa, kuin myös kyytien hankkiminen paikan päältä.

Ulaangom puolestaan on hieman koillisempana sijaitseva kaupunki, jonka lähellä sijaitsee Lonely Planetissa myöskin kehuttu Kharkhiraa- ja Turgen -huippujen komistama kansallispuisto sekä Yamaatiin valley, joka tunnetaan lumileopardien asuinpaikkana.

Löysimme kiinnostavan vaellusreitin verkosta Hike Mongolia -sivustolta (katso sieltä myös kartta!). Löysimme alueelle myös joitakin muita reittejä ja tulostimme vinon pinon papereita mukaan.

Näiden siivittäminä valitsimme kohteeksi Ulaangomin. Ajattelimme, että siellä ei olisi niin paljon porukkaa (no, siitä ei ollut pelkoa), eikä opaskirjassa peloteltu lupien hankkimisella.

Ostimme Hunnu Airin verkkosivuilta menopaluulennot Ulan Batorista Ulaangomiin siten, että meille jäi 12 päivää aikaa lentojen välillä.

Matkavalmistelut kotona

Otimme kaikki vaellusvarusteet mukaan kotoa. Minä matkustin Mongoliaan junalla ja jatkoin myös matkaa sieltä eteenpäin Kiinaan. Valtterin puolestaan lensi edestakaisin Mongoliaan Aeroflotin yhteydellä Moskovan kautta.

Teltaksi valitsimme kahden hengen Hilleberg Nallo -telttani, keittimeksi mukaan valikoitui vanha MSR:n Xgk-monipolttoainekeittimeni. Polttoainekysymys oli ongelmallinen. Lentokoneessa ei voinut kuljettaa lainkaan polttoaineita, joten ne oli hankittava paikan päältä. Vaikka MSR:n Xgk:n pitäisi toimia dieselillä, siitä ei löytynyt juuri tietoa verkosta. Vaihdoimme keittimeen kuitenkin isomman (eli likaisempien polttoaineiden) suuttimen, ja testailimme keitintä dieselillä muutamaan kertaan ennen lähtöä. Otimme lopulta mukaan yhteensä 2,5 litraa dieseliä. Täytimme pullot Ulaangomissa bensa-asemalla, ja sitä kului yhdeksän päivän aikana litra.

MSR:n XGK on luottokeitin, joka toimii kelissä kuin kelissä ja näköjään vaikka dieselillä!

Pakkasimme mukaan tavallista vaellusruokaa: nuudeleita, kuumia kuppeja, kuivamuona-aterioita. Otimme mukaan myös runsaasti vedenpuhdistustabletteja, sillä emme tienneet minkälaiset vesivarannot reitillä odottaisivat. Keli olisi luultavasti jotakin -10 ja +30 välillä, joten varauduimme sekä sortsein että untuvatakein.

Valmistelut Ulan Batorissa

Ulan Batorissa etsimme kuumeisesti karttaa alueesta. Löysimme Lonely Planetiin merkatun karttakaupan lopulta, ja saimme sieltä hankittua 1:500 000 kartan alueesta. Se oli tietysti aivan liian suuri vaeltamiseen – mutta ainoa, mikä oli saatavilla, joten sillä mentiin.

Karttamerkinnät olivat kyyrillisin aakkosin.

Tankkasimme Ulan Batorin State Department Storesta riisinuudeleita sekä joitakin viime hetken herkkuja. Kuivattuja hedelemiä oli aika mukavasti saatavilla, vaikka hinnat olivatkin Suomen tasoa.

Seikkailu alkaa – lupa ja kyyti maastoon Ulaangomista

Hunnu airin lentolippuihin kuuluivat matkatavarat, jotka meillä ylittivät jopa hieman sallitun koon. Ei tullut sanomista. Lennolla tarjoiltiin patonginpalanen, ja se kesti reilut kolme tuntia.

Pieni Fokker lensi matalalla, ja koneesta saattoi ihailla Mongolian maisemia.

Saavuimme lentokentälle ja olimme hetken hämmennyksissä. Lentokentän kyljessä luki Delgii Tsavaan, ei Ulaangom. Osa matkustajista jäi koneeseen, sillä lento jatkoi vielä matkaa Khovdiin. Päättelimme kuitenkin, että tämän kentän täytyi olla meidän pysäkkimme, sillä olimme ilmasta olleet tunnistavinamme karttaan piirrettyjä muotoja.

Ensimmäinen ongelma syntyi, kun huomasimme ettei lentokentällä ollut takseja. Kaikki matkustajat hävisivät kentältä omine kyyteineen, minkä jälkeen lentoaseman parkkipaikalla oli yksi auto – lentoyhtiön logoilla varustettu. Epätoivoisesti kyselimme kaikilta näkemiltämme henkilöiltä elekielellä kyytiä. Lopulta eräs heistä istutti meidät tuon lentokenttäauton kyytiin. Kaverin työvuoro ilmeisesti päättyi ja hän sai iloisen yllätyksen voituaan rahastaa meiltä monopolihinnan kyydistä kaupunkiin.

Lonely planet-opaskirjaan oli merkitty virastotalo, josta kenties saisi hankittua lupia puistoon menoa varten. Jos oikein tuuri kävisi, kenties kyydinkin.

Kävimme ostamassa vettä ja vielä vähän lisää suklaata Ulaangomin ruokakaupasta.

Löysimme virastotalon ja avasimme ulko-oven. Se ei näyttänyt viralliselta vastaanotolta, ja yritimme ensin tuloksetta vetää hihasta käytävillä liikkuvia ihmisiä. Saimme erään henkilön pysähtymään, ja hän haki paikalle henkilön, jonka virkaan asia ilmeisesti kuului. Hänkään ei tietysti puhunut sanakaan englantia. Pienen elehtimisen jälkeen hän hankki puhelimen päähän tulkin, ja saimme esitettyä asian.

Lupa järjestyi tulkin avulla (ei maksanut mitään), ja kuinkas ollakaan – virkamies heitti takin niskaan ja lähti ajamaan meitä itse sadan kilometrin päähän suolajärvelle. Hinta: 100e. Hyvä aamupäivän tienesti hänelle!

Vaellus alkaa – päivä 1

Maasturi jätti meidät Uureg Nuurin suolajärvelle. Kun auton jättämä pölyvana laskeutui, katsoimme Valtterin kanssa toisiamme ja molemmat taisivat miettiä; olikohan tämä sittenkään hyvä idea. Onneksi viime tingassa olin sentään ottanut kuskilta puhelinnumeron ylös.

Uureg Nuurin suolajärvi oli upea.

Kymmenen päivän vaellustarvikkeet. Molemmat kantoivat omat ruokansa, vetensä ja tavaransa. Yhteiset jaettiin siten, että Valtterilla oli telttakangas, minulla kaaret ja kiilat, minulla 2,5litraa bensaa ja sekä keitin. Valtterilla oli kattilat sekä muut keittiötarvikkeet. Kuten kuvasta näkyy, vaatteiden osalta teimme varsin eri ratkaisuja ja molemmat olivat valintoihinsa tyytyväisiä. Valtterilla oli mukana kahdet kengät, sekä enemmän vaihtovaatteita. Minulla oli taas muutama merinopaita ja varsin niukasti vaihtovaatteita. Minulla oli myös paljon vähemmän ruokaa.

Aloitimme vaelluksen kohti Khotgoria (paikalliset ääntävät sen ”hothor”). Oli jo iltapäivä, joten laitoimme teltan noin seitsemän kilometrin päähän suolajärvestä.

Päivä 2 – 1500m ylöspäin

Ensimmäisen aamun kahvikupillinen. Taustalla Uureg Nuur.

Seuraavana päivänä kävelimme vuorenrinnettä ylös. Suunnistaminen isomittakaavaisen kartan kanssa ei ollut helppoa, mutta löysimme lopulta hyvin möykkyiselle soratielle, joka vei Khotgoriin. Sitä kävelimme iltaan saakka, ja päästyämme harjanteen toiselle puolen oli taas ailka laittaa teltta pystyyn. Nousua oli tullut jo noin 1500 metriä. Olimme ottaneet suolajärveltä laimeasti suolaista vettä mukaan viisi litraa vettä molemmat, sillä olimme epävarmoja veden saatavuudesta. Harjanteen huipulla löytyi onneksi puro, ja uskalsimme hieman keventää lastia.

Tallensimme reittipisteitä melko tiuhaan kelloihin siltä varalta, että joutuisimme palaamaan takaisin.

Päivä 3 – Kohti Yamaatiin Valleyta

Seuraavana päivänä Khotgorin kylä näkyi välillä horisontissa oikealla, kaarsimme sen itäpuolelta kohti Yamaatiin valleyn alkupäätä, jonne pystytimme seuraavan kerran teltan. Kohtasimme matkalla muutamia jurttia ja paimentolaisia, sillä emme olleet vielä kansallispuiston alueella. Etsiskelimme tovin ylityspaikkaa Yamaatiin valleyn pohjalla kulkevalta joelta, ja laitoimme teltan sen toiselle puolen.

Matkalla kohti Yamaatiin valleyta.

Illallisella Yamaatiin valleyn suulla. Tämän jälkeen ylitimme vielä joen ennen teltan pystytystä.

Päivä 4 – Yamaatiin valley

Seuraavana päivänä lähdimme kulkemaan ylös Yamaatiin valleyta, sen eteläpuolta. Tulimme kansallispuiston alueelle, ja näimme viimeiset jurtat. Seuraavaan viiteen päivään emme tulisi näkemään ainuttakaan ihmistä.

Laaksossa elää kuulemma lumileopardeja, mutta emme nähneet yhtäkään. Laakso oli aivan mielettömän kaunis. Ylitimme yhden suuremman sivujoen, ja laitoimme teltan arviolta laakson puoleen väliin.

Yamaatiin Valley oli uskomattoman hieno. Ja kuivan aromaaston jälkeen ihmeellinen vihreä keidas!

Joen ylitys Yamaatiin Valleyssa.

Mitä sais olla? Nuudelia, nuudelia vai nuudelia? Lounastauolla Yamaatiin Valleyssa.

Päivä 5 – Yamaatiin Davaa pass 2944m

Heräsimme hieman ennen auringonnousua. Lämpötila oli käynyt yöllä nollassa, hurr!

Vaikka kuinka odotimme, emme saaneet lumileopardeja yövieraiksi.

Seuraavana päivänä oli tarkoitus siirtyä pois Yamaatiin Valleystä. Etsiskelimme tovin Yamaatiin Davaan ylitystä. Se ei ollut kaikista itsestäänselvin, mutta lopulta kuitenkin ainoa paikka, josta järkevästi pääsi yli.

Nousemassa ylös kohti Yamaatiin Davaa Passia.

Korkealla ollaan! Millään reissulla en aikaisemmin ole oikeasti kokenut gps-kellosta niin paljon turvaa kuin Mongoliassa. Korkeuslukema auttoi suunnistamaan ja reittipisteiden kategoriavalikoima yllätti monimuotoisuudellaan.

Peseydyimme harjanteen toisella puolen jäätikköpurossa ja laitoimme teltan pystyyn rinteeseen. Siitä oli aika muikeat maisemat tasangolle.

Katselimme tasangolle illallista syödessämme ja huomasimme, että kaukana juomalammen äärellä oli hassun näköisiä eläimiä. Harmi kyllä kiikarit olivat unohtuneet kotiin joten emme millään keksineet, mitä ne olivat, ennen kuin seuraavana päivänä selvisi: villikameleita!

Näissä maisemissa kelpasi illallistaa.

Päivä 6 – Kharkhiraa Pass 2930m

Seuraavana aamupäivänä ylitimme tasangon ja lähdimme lounaan jälkeen kapuamaan soista rinnettä kohti Kharkhiraa passia. Ympärillä olivat Kharkhiraan ja Turgenin yli 4000 metriin kohoavat huiput. Nousu oli todella rankka. Se oli upottavaa soista heinikkoa, polusta ei tietoakaan kuten ei koko reissulla, ja vastaan satoi välillä rakeita, välillä vettä.

Tässä vaiheessa näytti vielä hyvältä.

Sain testattavaksi reissulle CoCoVi-superfood-patukoita. Nämä maistuivat aika hyviltä muiden, teollisempien makuisten patukoiden joukossa ja loppureissua kohden aloin säästämään näitä aina tiukkoja paikkoja varten. Tämä päivä oli niistä yksi.

Loputtomalta tuntuvan ajan jälkeen näimme lopulta harjanteen toiselle puolelle. Upeat maisemat avautuivat Kharkhiraa vaellyihin.

Pitkän päivän ilta.

Kompuroimme osittain lumisen (Turgenin puoleisen) rinteen alas, lähelle jokea ja laitoim me teltan pystyyn. Viimeinkin lepo!

Kyllä tämä telttapaikka kelpasi, vaikka väsyneitä olimmekin.

Päivä 7 – susi!

Aamulla seurailimme minijäätikön reunoja pitkin alajuoksua kohden.

Kharkhiraa-joen ensimmäinen ylitys.

Aamulla oli ylitettävä Kharkhiraa-joki, koska olimme edellisenä päivänä tulleet harjanteelta alas sen väärää puolta (kannattaa pysyä eteläpuolella). Lounaan jälkeen suunnittelimme kahvitaukoa, kun noin 50 metrin päässä  pienen töytäreen päällä näimme suden, joka kääntyi ja lähti hurjaa vauhtia käpälämäkeen.

Mietimme hetken, mitä tehdä. Totesimme susien pelkäävän ihmisiä ja ajattelimme, että se on pian jo kymmenien kilometrien päässä. Päätimme kuitenkin kiertää töytäreen rannan puolelta, ja päästyämme sen alapuolelle alkoi yläpuolelta törmän takaa kuulua ulvontaa ja haukkumista. Susi ei ollutkaan lähtenyt pakoon vaan koitti nyt pelästyttää meitä tiehensä – olisiko sillä ollut siinä pesä?

Emme jääneet keittelemään kahvia, vaan kipitimme kohti alajuoksua niin kovaa kuin 25 kilon rinkan kanssa vain on mahdollista. Toivoimme, etteivät suden kaverit olisi kovin lähellä.

Kymmenen kilometrin jälkeen uskalsimme hieman hidastaa tahtia. Olimme vilkuilleet säännöllisesti taaksemme, mutta sudesta ei nähnyt enää jälkeäkään.

Olimme aivan naatteja, ja näimme edessä siintävän puisen alueen. Siellä kulkisi varmasti vettä! Kävelimme sitä kohti, vain huomataksemme, että puut kasvoivat monen jalkapallokentän kokoisen pirunpellon keskellä. Väsynein jaloin sen läpi kulkeminen oli tuskaa.

Tämä pirunpelto meinasi kipata meiltä kupit nurin. Miten ne puut voivat kasvaa tällaisessa kivikossa?

Löysimme lopulta paikan teltalle ja kävimme illallisen jälkeen nukkumaan. Minä otin puukon tyynyn viereen; Valtteri kertoi jälkikäteen miettineensä, että jos sudet tulisivat laumalla meitä saalistamaan, ei ainakaan tarvitsisi kävellä enää yhtään päivää.

Hyvää yötä.

Päivä 8 – Loppu häämöttää

Kävelimme alajuoksuun kohti Tarialanin kylää. Jouduimme ylittämään Kharkhiraa-joen vielä kertaalleen, sillä reitti jatkui sen pohjoispuolella. Ylitys oli koko reissun vaativin, ja siihen kului meiltä useampi tunti. Jatkoimme matkaa sen jälkeen vielä muutaman tunnin ja leiriydyimme joen törmälle.

Kharkhiraa-joen toinen ylitys.

Päivä 9 – pitkääkin pidemmät viimeiset kilometrit

Vaelluksen viimeinen aamukahvi.

Heti aamusta törmäsimme tähän perheeseen, joka oli muuttamassa kesäksi joen yläjuoksulle. Siellä olikin vihreää, jota kelpasi karjan nyhtää!

Mitä alemmaksi mentiin, sitä voimakkaammaksi joen virta kävi. Tiesimme, ettei Tarialanin kylään voinut olla enää kovin pitkä matka, mutta mutka toisensa jälkeen joki aina vain jatkui. Jouduimme kiipeämään kapeita polkuja pitkin jyrkällä joentörmällä, ylittämään joen osia monta kertaa. Lopulta, iltapäivällä lounastauon jälkeen päädyimme ylös joen törmälle vain huomataksemme, että  Tarialanin kylä siinsi kaukana horisontissa joen toisella puolen. Joki oli tällä kohtaa jo levinnyt moneksi eri uomaksi, joista jokainen oli haastava ylitys.

Väsynein mielin kävimme kiinni haasteeseen. Onneksi vastaan tuli lehmälauma, joka oli ylittämässä samaa jokea vastakkaiseen suuntaan. Arvelimme niiden tietävän parhaiten, mistä joki kannattaa ylittää ja seurasimme jäljissä.

Kharkhiraa-joen kolmas ylitys. Kuvassa yksi noin seitsemästä uomasta. Lehmien perässä mentiin.

Viimein, usean tunnin jälkeen olimme perillä Tarialanissa. Löysimme torilta joukon humalaisia miehiä, joista yksi suostui lähtemään kyytimieheksi. Luulimme, että matkaa Ulaangomiin olisi noin parikymmentä kilometriä. Ihmettelimme, miksi mies lähti ajamaan täysin väärään suuntaan. Emme kuitenkaan vaatineet kääntymistä ympäri. Olen itse oppinut luottamaan kyytimiehiin – usein kiertoreiteille on hyvä syy, vaikka ne saattaisivatkin näyttää epäilyttäviltä. Niin kuin nytkin. Noin viidenkymmnen kilometrin kohdalla tulimme isommalle, päällystetylle tielle. Viimein mies onnistui selittämään, että suorin tie on poikki tulvien takia. Se selittikin asian!

Yhdeksän päivää ja ainakin 150 kilometriä myöhemmin olimme takaisin lähtöpisteessä, Ulaangomin kylänraitilla. Etsiskelimme hotellia, joista monet olivat kiinni. Löysimme yhden, mutta sieltä ensin elehdittiin, ettei huoneita ole. Kunnes sitten lopulta olikin. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Täältä löytyi meille huone pienten epäselvyyksien jälkeen.

Päivät 10-11 – Kaupunkilomalla Ulaangomissa

Koska olimme tulleet reitiltä päivää suunniteltua nopeammin (tai, emme olleet käyttäneet varapäiviä), oli meillä aikaa oleskella Ulaangomissa. Joimme olutta hotellimme pihakeinussa, kävelimme tyhjiä katuja, katselimme jurttakyliin ja yritimme löytää jotakin syötävää. Jostain syystä todella monet ravintolat olivat lopettaneet toimintansa. Minimarketista sai suklaata ja jukurttia samaan hintaan kuin Siwasta kotona.

Ulaangomin katukuvaa.

Ansaitut.

Kuu nousee Ulaangomin ylle.

Päivä 12 – paluu Ulan Batoriin

Seuraavana aamuna lensimme takaisin Ulan Batoriin. Loma jatkui vielä, ja siitä voit lukea lisää näistä postauksista:

Neljän päivän pyöräretki Ulan Batorista

Romanttinen kaupunkiloma Ulan Batorissa

Yksin reissussa: Junalla Helsingistä Hanoihin!

Kiitos varusteyhteistyöstä:

Halti, Suunto, One Gear (Patagonia), CoCoVi

Avainsanat:
, ,

Kommentoi blogikirjoitusta

Päivitysilmoitus: Lose Weight Sleeping

Päivitysilmoitus: THC vape juice For sale

Päivitysilmoitus: Dankwoods

Päivitysilmoitus: Dankvapes

Päivitysilmoitus: walmartone schedule

 • LypePonyAudine sanoo:

  levitra e cialis insieme http://viagrarow.com http://viagrarow.com, reviews for generic cialis

 • Päivitysilmoitus: free money for college

 • how to use a blog sanoo:

  Pretty! This was an incredibly wonderful article. Many thanks for providing this information.

 • Päivitysilmoitus: minyak kelapa murni

 • LypePonyAudine sanoo:

  si puo bere col tadalafil buy cialis tadalafil uso diario 2 5 mg

 • Päivitysilmoitus: 京浜東北線 路線図 地図

  Päivitysilmoitus: Mario carts

  Päivitysilmoitus: download free games for windows

  Päivitysilmoitus: apps for pc download

  Päivitysilmoitus: free download for windows

  Päivitysilmoitus: virtual number for paypal verification

  Päivitysilmoitus: onetime visa and Mastercard

  Päivitysilmoitus: free download for laptop

  Päivitysilmoitus: pc apps for windows 8

 • LypePonyAudine sanoo:

  cialis aguantas mas generic cialis tadalafil bestellen per rechnung

 • Päivitysilmoitus: free download for windows 8

 • LypePonyAudine sanoo:

  cialis generico on line 24 ore viagrabs.com is taking viagra bad for u

 • Päivitysilmoitus: Google

 • LypePonyAudine sanoo:

  viagra where to buy in singapore buy cialis cura con cialis

 • LypePonyAudine sanoo:

  acheter tadalafil en ligne livraison rapide buy generic viagra extenze works like viagra

 • GeremoScoma sanoo:

  morning http://cialisle.com/ side effects cialis generic cialis draw

 • LypePonyAudine sanoo:

  tadalafil mali oglasi cialis where can i get something like sildenafil

 • LypePonyAudine sanoo:

  viagra invented wiki cialis no prescription which is the best cialis or viagra

 • dvgtheake sanoo:

  http://onlinevirgargeneric.com/ – best price viagra

 • LypePonyAudine sanoo:

  tadalafil todos dias cialis drug interaction with cialis

 • Folding Knife sanoo:

  The knife has an ATS-34 ѕteel bⅼɑde with a tanto tip.

 • maq5rstCY sanoo:

  online payday loans no credit check payday loans memphis In our current economic situation, lots of people need money swiftly. There is a lot that goes into an economic scenario, and also many people look to payday advance loan for assistance. If you’re consider this sort of choice, maintain reading this short article for handy suggestions about this topic. see this site

 • mkanielhbbsxj sanoo:

  fwtnptgotbdx cialis prescription in canada online pharmacies cialis viagra for cheap cialisis in canada
  purchase female viagra

 • aliahScoma sanoo:

  directly http://genericalis.com/ buy cialis advance

 • aliahScoma sanoo:

  noise http://www.genericalis.com/ buy cialis tend

 • generic clomid quick delivery sanoo:

  my experience taking sildenafil
  https://salemeds24.wixsite.com/dapoxetine mail order dapoxetine
  how effective is 25mg of sildenafil
  buy online order dapoxetine
  what age need sildenafil

 • cranielaxjgwy sanoo:

  gkuiyepfboec viagra professional viagra generic brand india generic viagra cialis in canada
  free sample viagra

 • ruanielzugxcy sanoo:

  leiqkxnnrgkq viagra safe viagra patent expiration date what is the price of cialis in canada genaric cialis/canada rx
  natural substitute for viagra

 • guanieljvvdfn sanoo:

  qjqqnzdpovjr nix payday loans a payday loan payday loans payday loans columbia sc

 • mmanielhnuqnu sanoo:

  fcogkukppvcy instant same day payday loans online direct lender payday loans payday loans in md 1 hour payday loans direct lender

 • GbaasvJix sanoo:

  buy cialis cheap us pharmacy
  black cialis discount you
  cheap viagra thailand
  buy generic cialis canada

 • AlanaWith sanoo:

  visit the following internet site buy cheap viagra online price viagra https://www.viagraeiu.com/

 • AlanaWith sanoo:

  female viagra pill http://www.viagraeiu.com/ browse around here https://www.viagraeiu.com/

 • JosephdaW sanoo:

  j http://viagrarow.com/ sildenafil generic
  viagra generico online high altitude and viagra

 • JosephdaW sanoo:

  j http://viagrarow.com sildenafil generic
  viagra generic is viagra is good for health

 • JosephdaW sanoo:

  e http://viagrarow.com/ viagra without a doctor prescription
  http://viagrarow.com sudden hearing loss from viagra

 • LypePonyAudine sanoo:

  can u buy cialis over the counter in canada buy cialis cialis 5 mg diario foro

 • cialis 20mg best price sanoo:

  Y http://cialisles.com/ Cialis Usa. abroad
  essai gratuit cialis cialis generic tadalafil for sale and cialis generic tadalafil for sale.

 • Barenipyday sanoo:

  afford http://calisgenhea.org/ cialis 20 mg cialis black veteran

 • Barenipyday sanoo:

  aids http://calisgenhea.org/ cialis prices cialis prominent

 • Barenipyday sanoo:

  frequency http://calisgenhea.org/ online pharmacy cialis cialis 80mg governor

 • GeremoScoma sanoo:

  help http://www.cialisle.com/ 5 mg cialis buy generic cialis opposite

 • cheap viagra next day delivery sanoo:

  tolerance to sildenafil http://www.vagragenericaar.org how can i stop the viagra emails.

 • JosephdaW sanoo:

  e http://viagrarow.com viagra generico online
  generic viagra 100 what happens when u take a viagra

 • JasonbeM sanoo:

  quiero chat madrid chatea gratis madrid chat madrid http://kaivanrosendaal.com/

 • bakkaScoma sanoo:

  taking a half pill of viagra their explanation
  best places to buy generic viagra online
  this content
  over the counter viagra substitute at walmart

 • bsfBipsy sanoo:

  http://buyviagricxr.com/ online pharmacy viagra

 • bakkaScoma sanoo:

  arginine and viagra navigate to this website
  ingredients of female viagra
  generic viagra
  ken silverstein millions for viagra pennies for diseases of the poor summary

 • discount cialis online sanoo:

  adderall xr and tadalafil http://genericalis.com tadalafil generique livraison 48h

 • viagra generic availability sanoo:

  sildenafil for sale philippines
  generic viagra sildenafil
  sildenafil gastrite
  [url=http://viagrarow.com/]http://viagrarow.com[/url]

 • cheap viagra sanoo:

  levitra and viagra together [url=http://www.doctor7online.com/]viagra.com[/url] viagra good morning papa download

 • generic viagra sanoo:

  sildenafil and pvcs is viagra legal to buy online http://viagrapid.com/ discount viagra
  how long does chewable sildenafil take to work

 • http://viagrarow.com sanoo:

  se puede tomar diario el sildenafil
  sildenafil generic
  el sildenafil causa impotencia
  [url=http://viagrarow.com]viagra online prescription[/url]

 • genericalis.com sanoo:

  doctissimo tadalafil generique [url=http://genericalis.com]buy cialis[/url] over the counter tadalafil

 • cialsagen.com sanoo:

  [url=http://cialsagen.com/]cialsagen.com[/url]

 • buy cialis sanoo:

  [url=http://cialsonlinebei.com]online cialis[/url] http://cialsonlinebei.com buy cialis

 • generic viagra sanoo:

  sildenafil alibaba
  generic viagra
  que planta contiene sildenafil
  [url=http://www.viagrarow.com]viagra generic[/url]

 • generic cialis sanoo:

  tadalafil health benefits generic cialis online how was tadalafil discovered

 • cheap viagra sanoo:

  toddler ate sildenafil cheap viagra pills for sale what will sildenafil do to a
  dog.

 • tadalafil sanoo:

  tadalafil y el higado generic cialis online tadalafil fruchtbarkeit

 • cialis cheap online sanoo:

  z http://cialislex.com/ cialislex.com, average cost of tadalafil
  5mg cialislex.com http://cialislex.com how quickly tadalafil works

 • generic viagra sanoo:

  what to use instead of sildenafil best generic viagra websites buying
  sildenafil online with a prescription

 • generic viagra without a doctor prescription sanoo:

  does sildenafil make your heart race http://www.triviagra.com/ taking
  100mg sildenafil safe triviagra.com places that sell viagra

 • http://calisgenhea.org sanoo:

  tadalafil assunzione giornaliero http://calisgenhea.org tadalafil once
  a day rezeptfrei

 • viagra usa sanoo:

  best ayurvedic viagra in india [url=http://www.doctor7online.com/]www.doctor7online.com[/url] how to buy viagra at tesco

 • http://cialsagen.com/ sanoo:

  [url=http://cialsagen.com/]cialsagen.com[/url]

 • viagra 100mg sanoo:

  can you die from taking too much sildenafil viagra 50mg online http://viagrauga.com/ cheap men’s viagra
  for sale atenolol with sildenafil

 • www.viagrauga.com sanoo:

  is it illegal to buy sildenafil online in australia generic for viagra french version of
  sildenafil

 • viagra online prescription sanoo:

  advantages of sildenafil
  generic viagra
  sildenafil de pfizer
  [url=http://viagrarow.com]sildenafil generic[/url]

 • Davidexirm sanoo:

  farmacia online italia cialis genericocialis generique forum cheap cialis
  generic cialis soft tabscialis online brasil Buy cheap cialis

 • sildenScoma sanoo:

  how to get viagra in spain viagra sale bars in the viagra triangle in chicago viagra alternatives is it safe to take viagra with statins

 • Jospehbam sanoo:

  cialis from china
  cialis 20mg tablet
  i bought cialis online
  best price brand cialis

  cheap cialis online without prescription
  generic pill shop cialis
  veilig online cialis kopen
  cialis side effects vision
  https://stowe365.com/#Buy-Cialis-20-mg

 • cialis 5mg usa sanoo:

  jpkgnrxtg buy tadalafil tablets http://cialissom.com cialis 5mg for sale cialis 20mg for sale
  30 mg de tadalafil

 • http://viagrauga.com sanoo:

  pravastatin and sildenafil interaction [url=http://viagrauga.com/]viagrauga.com[/url] sildenafil
  gelato in rome

 • viagra pills sanoo:

  can you buy sildenafil over the counter in thailand http://www.bioshieldpill.com/ http://www.bioshieldpill.com

 • buy generic cialis sanoo:

  cost of cialis in usa http://jcialisf.com/ buy generic cialis.

  tadalafil asda.

 • sertraline sanoo:

  buying zoloft bangkok sertraline high buying zoloft online in india

 • LypePonyAudine sanoo:

  viagra harder than cialis buy generic cialis reviews on buying sildenafil online

 • LypePonyAudine sanoo:

  online tadalafil canadian pharmacy http://cialisoni.com/ cialis canada, latest cialis commercial

 • http://cialisles.com/ sanoo:

  [url=http://genericalis.com/]generic cialis online[/url]

 • http://viagragenupi.com sanoo:

  wanneer helpt viagra http://viagragenupi.com how
  long are viagra pills good for

 • http://viagrauga.com sanoo:

  where to buy sildenafil in melbourne australia [url=http://viagrauga.com/]best online
  pharmacy for generic viagra[/url] i took female sildenafil for a
  week vice

 • LypePonyAudine sanoo:

  pravastatin cialis interaction order generic cialis daily use tadalafil for bph

 • LypePonyAudine sanoo:

  travelling abroad with sildenafil cheap generic viagra what has less side effects viagra or cialis

 • cialis 5mg sanoo:

  tadalafil diario onde comprar [url=http://cialislet.com/]cialis cost[/url] tadalafil farmacia del ahorro.

 • LypePonyAudine sanoo:

  forum sur achat viagra http://cialisoni.com/ cialis, what drug is better than viagra

 • LypePonyAudine sanoo:

  thuб»‘c sildenafil 100mg tadalafil online scifil 20mg tadalafil generika

 • LypePonyAudine sanoo:

  buy tadalafil and viagra cialis canada insurance viagra and birth control

 • LypePonyAudine sanoo:

  amlodipine with viagra generic order cialis kas ir tadalafil

 • LypePonyAudine sanoo:

  sildenafil seen as boost for the jet-set buy viagra online tadalafil for daily use 5mg

 • LypePonyAudine sanoo:

  acheter tadalafil 20mg pas cher http://cialisrol.com buy cialis online, more effective cialis or viagra

 • LypePonyAudine sanoo:

  prezzo compresse cialis http://cialisrol.com cialis online, least expensive tadalafil

 • buy viagra sanoo:

  read full report free viagra samples online best place to buy generic viagra online [url=http://www.bioshieldpill.com/]buy
  viagra online reviews[/url]

 • LypePonyAudine sanoo:

  tadalafil fumo http://cialisloq.com generic cialis overnight, cheap generic tadalafil online no prescription

 • LypePonyAudine sanoo:

  contra indicação de tadalafil http://viaqraonlinegen.com viagra generic name, brand tadalafil uk

 • generic viagra usa sanoo:

  cuddle drug’ may be the new sildenafil the independent viagra 100mg what happens when you take expired sildenafil

 • LypePonyAudine sanoo:

  using sildenafil to combat malignant melanoma order cialis private prescription charges tadalafil

 • generic viagra 100 sanoo:

  time of effect of sildenafil
  viagra generico online
  can i buy sildenafil in spain over the counter
  [url=http://viagrarow.com/]sildenafil generic[/url]

 • cheapest place get cialis sanoo:

  pilule tadalafil forum http://cialislet.com/ cialis for sale.
  22 year old cialis.

 • viagra generico espana sanoo:

  what happens if you take sildenafil everyday http://viagrabs.com/ buy viagra.
  techno viking hitler sildenafil.

 • where to get cialis cheap sanoo:

  cialis in stores [url=http://cialislet.com/]online cialis[/url] kamagra cialis biz
  è sicuro.

 • cialisps.com sanoo:

  h http://cialisps.com/ buy cialis online
  colesterolo alto e cialis
  Cialisps.Com

 • viagra sanoo:

  noticias sobre o viagra [url=http://viagrabs.com/]buy viagra[/url] i’m 20
  and want to take sildenafil.

 • cialis for sale online sanoo:

  carefully http://cialisoni.com/ buy cialis online
  http://www.cialisoni.com cialis et tylenol

 • buy cialis sanoo:

  RoryBorella cialis without prescription cialis no prescription cialis w szczecinie [url=http://buyscialisrx.com/]cheap cialis online[/url]

 • cialisle.com sanoo:

  tadalafil sciolto in bocca http://cialisle.com/ cialis.
  tadalafil 5 mg contraindicaciones.

 • http://viagrabs.com sanoo:

  can you take cialis after viagra buy viagra how to cure headache after viagra.

 • Nike Outlet sanoo:

  Jordan 12 Gym Redhttp://www.jordan12gymred.us.com/
  Nike Outlet satorehttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.com/
  nike factory outlethttp://www.nikefactoryoutletstoreonline.us/
  Nike Storehttp://www.nikestores.us.com/
  air jordan 33http://www.jordan33.us/
  Yeezy Shoeshttp://www.cheapjerseysfromchina.us/
  custom nfl jerseyshttp://www.customnfljerseys.us/
  air jordan 11 concordhttp://www.jordan11concord.us.com/
  Jordan 12 Gym Redhttp://www.jordan12gymred.us/
  Red Jordan 12http://www.redjordan12.us/
  Yeezy Shoeshttp://www.yeezy.com.co/
  Yeezyshttp://www.yeezys.us.com/
  Yeezyhttp://www.yeezysupply.us.com/
  Yeezys Shoeshttp://www.yeezy-shoes.us.com/
  Yeezy Boosthttp://www.yeezy-boost350.com/
  Yeezy Boost 350http://www.yeezyboost350.us.com/
  Yeezy Boost 350 V2 Blue Tinthttp://www.yeezybluetint.com/
  Yeezy 500 Utility Blackhttp://www.yeezy500utilityblack.com/
  Adidas Yeezy 500http://www.yeezy500utilityblack.us/
  Vapor Maxhttp://www.vapor-max.org.uk/
  Salomon Shoeshttp://www.salomon-shoes.org.uk/
  Salomon UKhttp://www.salomons.me.uk/
  Salomon Speedcross 4http://www.salomonspeedcross4.org.uk/
  Off White Jordanhttp://www.offwhitejordan1.com/
  Vapor Maxhttp://www.nikevapormax.org.uk/
  Nike React Element 87http://www.nikereactelement87.us.com/
  React Element 87http://www.nikereactelement87.us/
  Nike Plushttp://www.nikeplus.us/
  Nike Outlethttp://www.nike–outlet.us/
  Nike Outlet Store Online Shoppinghttp://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/
  Nike Outlet Store Online Shoppinghttp://www.nikeoutletonlineshopping.us/
  Nike NBA Jerseyshttp://www.nikenbajerseys.us/
  Air Max 97http://www.nikeairmax.us/
  Air Max Nikehttp://www.max2017.us/
  Air Jordan Shoeshttp://www.jordan-com.com/
  Jordan 11 Concordhttp://www.jordan11-concord.com/
  Cheap Yeezy Shoeshttp://www.cs7boots1.com/
  Cheap NBA Jerseyshttp://www.cheapnba-jerseys.us/
  Birkenstock UKhttp://www.birkenstocksandalsuk.me.uk/
  NBA Jerseyshttp://www.basketball-jersey.us/
  Balenciaga UKhttp://www.balenciaga.me.uk/
  Balenciagahttp://www.balenciagauk.org.uk/
  Balenciagahttp://www.balenciagatriples.org.uk/
  Balenciaga UKhttp://www.birkenstocks.me.uk/
  Balenciaga Trainershttp://www.balenciagatrainers.org.uk/
  Nike Air Max 270http://www.airmax270.org.uk/
  Adidas Yeezyshttp://www.adidasyeezyshoes.org.uk/
  Adidas Yeezyhttp://www.adidasyeezyshoes.org.uk/

 • cars the videogame pc download sanoo:

  Kiitos! Tuo oli kyllä aika seikkailu, siitä palautuessa meni hetki 🙂 cars the videogame pc download

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 clomid men

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 tretinoin

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 vardenafil tablets 20 mg

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 prednisone oral

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 Prednisolone

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 buy brand viagra

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 how much is zithromax

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 Meloxicam

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 steroid prednisone

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 finasteride hair loss

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 tadalafil over the counter

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 cost cialis

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 bupropion hydrochloride

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 kamagra effervescent

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 lexapro

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 tadalafil prescription

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 how much is zithromax

 • Brettsooda sanoo:

  wh0cd322599 lexapro

 • Billyequig sanoo:

  wh0cd322599 baclofen pill

 • Brettsooda sanoo:

  wh0cd322599 baclofen 20 mg

 • Stewartreess sanoo:

  wh0cd322599 tadalafil cost

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 tetracycline 500mg

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 sildenafil citrate

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 Cost Of Xenical

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 wellbutrin xl 300

 • Coreyruits sanoo:

  [url=http://4webber.hol.es/index.php?subaction=userinfo&user=stapelceacur1984]whyblackpeoplemeethere.com[/url]

 • Douglaslom sanoo:

  [url=http://w430374.s59.ufhosted.com/home.php?mod=space&uid=128200]adultwebcams[/url]

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 tadalafil 40mg

 • DouglasDix sanoo:

  [url=http://run99.ba88soft.com/profile.php?mode=viewprofile&u=2039207]whyblackpeoplemeethere.com[/url]

 • Jerrykef sanoo:

  [url=http://alawar.multmir.ru/user/unprognasu1986/]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 • Douglaslom sanoo:

  [url=http://den-craft.esy.es/user/unprognasu1986/]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 generic valtrex

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 cafergot

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 Cialis Price

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 valtrex 500 mg

 • DouglasReuby sanoo:

  camsites.us.com

 • Richardappax sanoo:

  adultwebcams

 • Michealcap sanoo:

  [url=http://sgsido.com/home.php?mod=space&uid=236391]girlmeetsbulgari[/url]a

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 order ventolin online

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 baclofen

 • MichaelPipsy sanoo:

  wh0cd322599 [url=http://cheapamoxicillin.doctor/]amoxicillin tablets[/url] [url=http://cheapmetformin.doctor/]cheap metformin[/url] [url=http://genericprozac.doctor/]generic prozac[/url]

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 cialis best price

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 SILDENAFIL NO PRESCRIPTION

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 generic viagra

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 prozac tablets

 • Brettsooda sanoo:

  wh0cd322599 lexapro

 • Billyequig sanoo:

  wh0cd322599 CIALIS FOR SALE ONLINE

 • Brettsooda sanoo:

  wh0cd322599 synthroid

 • Stewartreess sanoo:

  wh0cd322599 Cephalexin Best Price

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 Viagra 50mg Online

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 retin a for sale

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 how can you get viagra

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 40 mg cialis

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 generic kamagra

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 lasix pills

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 cheap hydrochlorothiazide

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 wellbutrin

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 daily cialis price

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 xenical medication

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 LASIX TABLETS

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 cheap zithromax online

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 homepage

 • Aaronvaf sanoo:

  wh0cd322599 albuterol 90 mcg inhaler

 • Milja sanoo:

  Kiitos! Tuo oli kyllä aika seikkailu, siitä palautuessa meni hetki 🙂

 • VEERAPIRITA – AURINKORASVAA & ALOE VEERAA sanoo:

  Aikamoisia kuvia, aikamoinen matka sulla! 🙂

 • Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *