Varusteet

Talviretken varustelista

Julkaistu: 16.12.2016

Minulta on monesti kysytty, miltä näyttää talviretken varustelistani. Lähdimme viime viikonloppuna Porkkalanniemeen teltta- ja riippumattoretkelle, ja kirjasin ylös kaiken mitä otin mukaan, poislukien ruoat! (Lopussa varusteet listamuodossa)

Talviretkeilyyn sopiva makuupussi ja makuualusta; ks. erillinen postaus (Tämä on sen verran iso kokonaisuus, että päätin kirjoittaa sitä oman juttunsa. Käy kurkkaamassa!)

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Päälle merinovillakerrasto!

Päälle paksu merinohuppari. Riippuu tietysti vähän käyttäjästä, mutta tätä ja kerrastoa ei tarvitse riisua laisinkaan, jos retki on 1-3 yötä pitkä.

Jalkaan alussukat, ja niiden päälle paksummat. Vasemmalla raidalliset merinot ja oikealla perinteisemmät.

Kengissä pitää olla riittävästi tilaa villasukalle. Minulla näihin Merrellin kenkiin mahtuu hyvin myös villasukat, ja nämä ovat myös hyvät kävelyyn ja näillä jaksaa ajaa autoa pidemmän matkan. Jos kävelymatka ei ole pitkä, hyvä vaihtoehto ovat vaikka perinteiset Kuoma-töppöset tai reilut kumisaappaat, jonne mahtuu useampi villasukka. Omat ensimmäiset talviretkeilyä varten hankkimani toppasaappaat olivat kokoa 44, koska halusin että sinne mahtuu varmasti tarpeeksi villasukkia.

Jalkaan retkihousut ja aivon lämmikkeeksi paksu pipo. Lisäksi buffi kaulaan (ei kuvassa). Optimaalista on, jos pipossa on käännettävä reunus, jolloin sen voi nukkuessa kääntää silmille ettei valo häikäise. Esimerkiksi viime viikonloppuna Porkkalassa kuutamo valaisi niin paljon, että riippumaton katoksen alta välillä ihmettelin, onko joku tullut telttapaikalle valonheittimen kanssa.

Iltaoleskelua varten hankin kymmenisen vuotta sitten nämä North Facen Primaloft-taukotoppahousut. Niissä on koko lahkeen mittaiset vetoketjut sivuissa ja ne saa kätevästi päälle kengät jalassa. Nykyään näitä löytyy kenties myös untuvatäytteellä eli vähän kevymepiä – aikanaan tämä miesten M-koko oli ainoa mitä löytyi.

Oleskelua varten tarvitaan myös paksu untuvatakki. Tämäkin on vuosikertaa, monesta kohdasta jo paikattu Haltin tosi kevyt mutta paksu untsikka. Näistä kevytuntuvatakeistahan voisi myös kirjoittaa oman postauksensa. Mulla on niitä kolme, yksi tosi ohut, jossa ei ole huppua, yksi keskipaksuinen ja yksi paksu. Käytän niitä monesti myös päällekäin, ja ohut minulla oli mukana esimerkiksi kesällä trans-Siperian ja Mongolian matkalla.

Pakkaan taukovaatteet aina vedenpitävään pussiin, jolloin vesivahingon sattuessa on kuivat, lämpimät vaatteet.

Riippumattotarvikkeet eivät vie paljon tilaa. Vasemmalla on narupaketti, keskellä katos ja oikealla Ticket to the Moonin king size -riippumatto. Talvella ei tarvi itikkaverkkoa!

Lämpimät hanskat ovat myös kaiken a ja o. Nämä ovat olleet retkihanskoina sekä kylmän kelin hiihtohanskoina, sillä niissä on lämmin toppaus ja windstopper-kalvo. Usein viima on juuri se, joka jäädyttää sormet. Näiden lisäksi minulla oli mukana ohuemmat hanskat, joista ei tullut kuvaa.

Kevyelle viikonloppuretkelle valitsin mukaan pienen Jetboil-keittimen. Pidemmille talvivaelluksille ottaisin bensakeittimeni, joka on toimintavarma vaikka -40 asteessa. Se on kuitenkin iso ja painava, joten yhä useammin huomaan valitsevani reppuun tämän Jetboilin MicroMo:n. Ja mikäs siinä, -10 asteessa Jetboilin talvikaasu toimi oikein hyvin. (Kaasut saattavat kerrostua kovalla pakkasella, jolloin niitä ei saa syttymään. Nykyaikaiset neljän vuoden ajan sekoitukset kuitenkin toimivat todella hyvin, mutta nekin kannattaa ottaa telttaan tai makuupussiin yöksi). Muuten keittiötarvikkeet rajoittuivat sporkkiin ja kuksaan.

Otsalamppu on kaamosaikaan tärkeä. Kuvassa on Petzlin ladattava ja reaktiivinen Tikka RXP, jota olen käyttänyt nyt reilu puolitoista vuotta. Kuva on arkistokuva, koska lamppu on ollut hukassa siitä lähtien kun kävimme Pyhällä revontuliretkellä. Jos joku näkee tällaista siellä Pyhätunturin suunnilla, se on minun! Porkkalaan sain lainaan samasta lampusta uudemman mallin.

Muita varusteita: silkkilakana, puukko jossa on mukana tulukset (se on kätevä erityisesti talvisin kun tikut kastuvat helposti). Matkatyyny, varavirtalähde, kompassi, tulitikut, nessuja ja laastaria.

Vettä on hyvä aina olla, vaikka lumisilla keleillä sitä saa toki sulatettua lumesta. Minulla on yleensä aina kolmen litran camelbak-leili täynnä, sekä lisäksi yksi litran pullo, jossa on mittamerkinnät.

Tällaiseen pakettiin nämä menivät. Reppu on 40 litrainen, joka riittää mainiosti tällaiselle retkelle. Toiselta puolelta pilkistää sivuun kiinnitetty kamerajalusta, ja tämän lisäksi mukana oli kamera ja toinen objektiivi.

Päälle vielä kuoritakki!

VARUSTELISTA:

 • makuupussi
 • makuualusta
 • merinokerrasto
 • merinohuppari
 • retkihousut
 • kuoritakki
 • pipo
 • buffi kaulaan
 • lämpimät kengät (tarpeeksi isot)
 • lämpimät housut oleskeluun
 • lämmin takki (untuva) oleskeluun
 • lämmin pipo
 • lämpimät rukkaset
 • ohuemmat hanskat
 • majoite (teltta tai riippumatto – muista myös riippumaton narut sekä katos)
 • keitin + polttiaine
 • otsalamppu
 • spork + muki (+lautanen jos et aio syödä keittimen kattilasta)
 • silkkilakana (lisälämpöä makuupussiin)
 • puukko
 • tulitikut
 • kompassi (+kartta)
 • laastari + muuta lääkettä/ea-välinettä
 • varavirtalähde (miten sitä muuten voi somettaa..?)
 • matkatyyny
 • nenäliinoja
 • vesileili + vesipullo
 • istuinalusta (ei ollut minulla nyt mukana, koska se on hukassa)
 • reppu, johon nämä mahtuvat

Huomioitavaa syvällä lumella

 • jos yövyt teltassa, sille pitää usein kaivaa paikka lapiolla
 • teltan narujen kiinnittämiseen tarvitsee suksia / sauvoja / muita pitkiä elementtejä, jotka saa lumihankeen (vaakatasoon, naruihin suhteessa poikittain)
 • liikkuminen lumihangessa: sukset tai lumikengät ovat välttämättömät
 • lumi peittää kaikki reittimerkinnät, usein myös puihin merkityt väripallukat

 

Unohtuiko jotain?

 

Yhteistyössä

Merrell, Mons Royale, Superyellow Headwear, Halti, Vandernet (Petzl, Camelbak, Jetboil, Cocoon, Morakniv)