Yleinen

Miten säästää rahaa laskettelureissuun?

Julkaistu: 02.5.2022

Haaveiletko laskettelureissusta esimerkiksi Alpeille nyt, kun matkustaminen on taas mahdollista? Kenties aiot suunnata matkan jonnekin vielä kauemmaksi?

Laskettelureissuun tarvitaan rahaa, vaikka tarkoitus ei olisi mennä Lappia kauemmas. Tästä artikkelista saat viisi vinkkiä siihen, miten säästää rahaa laskettelureissuun.

1. Laadi säästösuunnitelma ajoissa

Ensimmäinen työvaihe säästötavoitteen eteen on säästösuunnitelman laatiminen. Sinun tulee siis tietää se, paljonko tarvitset rahaa laskettelureissua varten, ja kuinka paljon voit laittaa sivuun joka kuukausi.

Mitä tiukemmalla oma talous on, sitä aikaisemmassa vaiheessa säästäminen tulee aloittaa. Säästösuunnitelman laatimista ja säästökuurin aloittamista ei muutenkaan kannata jättää viime tippaan, jottei kiire ja stressi tai mikään äkillinen kuluerä aiheuttaisi turhia paineita säästäjälle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Teoriassa on helppoa laskea, montako euroa kuussa pitää saada kasaan:

  • Merkitse paperin/laskentataulukon yläkulmaan kuukausittaiset nettotulosi
  • Merkitse seuraavalle riville kiinteiden kulujesi yhteenlaskettu summa
  • Vähennä tuloista menot: näin saat selville kuukausittaisen käyttövarasi
  • Kaiva esille reissubudjetti ja jaa se kuukausittaisella käyttövarallasi: näin saat tietää, montako kuukautta sinun tulee säästää reissun maksamista varten

Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa. 

Kukaan ei pysty säästämään koko kuukausittaista käyttövaraansa joka kuukausi. 

Aina tulee yllättäviä menoja: pitää viedä kissa eläinlääkäriin, pitää ostaa silmätippoja, pitää osallistua työkaverin läksiäislahjaan, pitää hankkia putkenavaajaa, pitää korjata polkupyörä…

Siksi käteen jäävästä summasta pitää varata ensin jonkin verran (esimerkiksi 30 %) juokseviin kuluihin, ja tehdä säästötavoitelaskelmat vasta sen jälkeen käteen jäävän summan perusteella. 

Esimerkki: kiinteiden ja vaihtuvien kulujen jälkeen sinulle jää 350 €/kk. Reissubudjettisi on 3500 €. Sinun tulee säästää vähintään 10 kuukautta saadaksesi kokoon koko summan.

2. Mieti, mistä voit luopua

Tahdotko saavuttaa säästötavoitteesi nopeammin?

Se tarkoittaa sitä, että jostain on luovuttava. 

Voit kutistaa kuukausittaisia menojasi luopumalla esimerkiksi näistä asioista:

  • Nettiliittymä (etenkin, jos voit jakaa tietokoneelle mobiilidatan tai käyttää taloyhtiön – usein melko hidasta – nettiä)
  • Suoratoistopalvelut, kuntosalikortit ja muut kuukausittaisia veloituksia aiheuttavat asiat
  • Työpaikkalounaat (tee eväät tai osta vanhaksi menevää valmisruokaa 50–60 % ilta-alesta)

Luopumista helpottaa tieto siitä, ettei sen tarvitse olla lopullista. Kun reissurahat ovat kasassa, voit taas alkaa esimerkiksi käydä kuntosalilla ja työpaikkaruokalassa. 

3. Kilpailuta ainakin nämä neljä asiaa

Ihan kaikesta ei voi luopua – ainakaan ilman, että elämänlaatu heikkenisi merkittävästi. 

Kilpailuttamisen avulla saat samat asiat halvemmalla, eli sinun ei tarvitse luopua mistään (paitsi turhasta rahanmenosta).

Kilpailuta ainakin:

  • Sähkösopimus
  • Puhelinliittymä
  • Vakuutukset
  • Lainat, kuten asuntolaina ja kulutusluotto

Jos sinulla on osamaksuja tai luottokorttivelkaa, kannattaa ne pyrkiä maksamaan pois edullisella yhdistelmälainalla. Näin tilinhoitomaksujen määrä vähenee yhteen, ja korkokin voi tippua esimerkiksi 20 prosentista seitsemään. 

Voit kilpailuttaa myös vuokra-asunnot, ruokakaupat ja kaikki ruokakaupasta ostamasi tuotteet eri merkkien välillä. 

Brändi-kaurahiutaleet eivät käytännössä eroa Pirkka-kaurahiutaleista, paitsi tietenkin hinnan osalta. Ruokakaupan tuotteita vertailemalla säästää ehkä 0,20-1,50 euroa, mutta jos tuo säästö toteutuu jokaisen ostamasi tuotteen kohdalla, on kokonaissäästö jo merkittävä – etenkin pitkässä juoksussa. 

4. Vähennä kulutusta 

Esimerkiksi sähkölaskun tehokas pienentäminen vaatii kaksi työvaihetta: sopimuksen kilpailuttamisen ja kulutuksen pienentämisen. Jos hintaa ei saa enää poljettua alemmas, siirry vaiheeseen kaksi, eli kulutuksen vähentämiseen.

Sähkön säästäminen on myös ekoteko, joten kannattaa sammuttaa sähkölaitteet, joita ei tarvitse. Säännöstele etenkin sähkökiukaan, lattialämmityksen, imurin, uunin, pöytätietokoneen ja auton lohkolämmittimen käyttöä.

Vesilaskua ei voi kilpailuttaa, mutta vettä voi säästää monin tavoin. Lyhennä suihkussaoloaikaa, pese vain täysiä koneellisia ja pidä kylmää juomavettä valmiina jääkaapissa. Auto kannattaa pestä tee se itse -pesuhallissa ja matot kunnan matonpesupaikalla. 

5. Hanki lisätuloja 

Mikään ei nopeuta säästötavoitteen saavuttamista niin paljon kuin tulojen lisääntyminen. Jos se ois helppoo, kaikki tekis niin, tiesi Elastinenkin (Eteen ja ylös). Kannattaa silti pohtia, voisiko hankkia lisätuloja ennen aiottua laskettelureissua.

Tuloja voi kasvattaa periaatteessa kahdella tavalla:

  • Pyydä palkankorotusta tai vaihda parempipalkkaiseen työhön
  • Tee lisää työtunteja 

Palkankorotusta ei niin vain pyydetä. Lähtökohtana on, että se pitää ansaita – ja toinen lähtökohta on se, että työnantaja ei yleensä halua maksaa yhtään enempää kuin on pakko. Jos koet voivasi perustella palkankorotuspyyntösi, anna mennä. 

Työtehtävän tai työpaikan vaihtaminenkaan ei ole itsestäänselvyys. Työpaikat ovat kiven alla, ja vuosien varrella olet saattanut kasvaa kiinni työpaikkaasi ja -kavereihisi.

Lisätuntien tekemisen voi tehdä kahdella tavalla: tee ylityötunteja nykyisessä duunissasi tai hanki toinen työ. Osa-aikatöitä löytyy etenkin kaupan alalta.

Alla muutama idea kakkosduuniksi:

  • Tee puhelinmyyntiä kotoa käsin
  • Jaa mainoksia
  • Pestaudu kiireapulaiseksi ruokakauppaan tai pitopalveluun
  • Tee freelancerina oman alan töitä iltaisin ja viikonloppuisin
  • Tarjoa siivous- tai vaikka renkaanvaihtopalveluita kevytyrittäjänä (jolloin laskutat laskutuspalvelun kautta)
  • Perusta yritys harrastuksesi ympärille (esimerkkejä: koirakoulu, urheiluvalmennus tai kotileipomo)

Satunnaisia lisätuloja saa myös täyttämällä netissä mielipidekyselyitä tai keräämällä pulloja. Pääkaupunkiseudulla voi yhden iltakävelyn aikana saada kerättyä pulloja jopa 20 euron edestä. 

Voit myös perustaa blogin, missä kerrot laskettelemisesta, mutta älä odota merkittäviä tuloja ainakaan vuoteen. Blogi kannattaa silti perustaa, sillä vuoden-parin päästä voit saada sen kautta tuloja ja sponsorointeja tulevia laskettelureissuja varten.

Jälkipyykki

Säästäminen laskettelureissua varten alkaa aina budjetin laatimisesta. Sen jälkeen on aika miettiä sitä, mistä pihistellä ja miten saada lisää rahaa reissukassaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa säästämisen aloittaa, sitä varmemmin ja stressittömämmin rahat saa kasaan.