Laskettelu, Varusteet, Yleinen

Vinkkejä alle kouluikäisten lasketteluun

Julkaistu: 02.2.2014

Ei ole helppoa sanoa, koska lapsi on valmis aloittamaan laskettelun, sillä lapset kasvavat ja kehittyvät yksilölliseen tahtiin. Meillä vanhemman pojan kanssa lähdettiin laskettelemaan vasta 5-vuotiaana lähinnä siksi, että aiemmin ei rinteeseen ehditty. Nuorempi puolestaan ilmoitti itse 3-vuotiaana haluavansa laskettelemaan pulkkamäen sijaan ja hänen laskettelu-uransa lähti ongelmitta käyntiin nuoresta iästä huolimatta. Pituutensa ja fysiikkansa  puolesta hän vastasi tuolloin jo keskiverto 4-vuotiasta, mikä todennäköisesti helpotti laskettelun aloittamista.

Tähän alle olemme koonneet omia kokemuksiamme ja hyväksi havaitsemiamme vinkkejä, joita itse hyödynsimme poikien aloittaessa lasketteluharrastustaan.

Varusteet ja vaatetus

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Jos rinteeseen aikoo mennä useamman kerran kauden aikana, on omien varusteiden osto taloudellisesti kannattavaa. Uutena ostetut välineet saa helposti myytyä eteenpäin ja jos uusia ei halua ostaa, kannattaa käytettyjä lasten varusteita kysyä myös hiihtokeskusten vuokraamoista. Lapselle voi vuokraamosta saada ostettua edellisen kauden sukset ja monot edullisesti ja pienten lasten vuokravarusteet ovat yleensä erinomaisessa kunnossa. Varusteita ostaessa on tärkeää valita sopivat varusteet. Liian suurilla monoilla ja liian pitkillä suksilla laskeminen on vaikeaa ja loukkaantumisriski kasvaa. Sanomattakin lienee selvää, että kypärän tulee istua hyvin. Lisäksi on varmistettava, että siteissä on oikeat säädöt.

Lisäksi vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota, ettei rinteessä tule kylmä. Me olemme hyväksi havainneet kunnon laskettelusukat, merinovillakerrastot, fleece-väliasut, Ruskovillan villalapaset silkkivuorella rukkasten alle (kovilla pakkasilla) ja fleecestä tehdyt tuubikaulahuivit kasvojen suojaksi. Pienellä lapsella erinäiset haalarimallit ovat todella käteviä, mutta vessareissuille kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jos joutuu kuorimaan lapsen kovin monen haalarin alta esiin laskettelurinteiden usein niin kovin pienissä vessakopeissa. 🙂

Yksityistunti hiihtokoulussa

Vanhempi pojistamme aloitti laskettelun 5-vuotiaana. Kävimme kerran rinteessä kokeilemassa, onko laskettelu hänestä mukavaa. Koska puuha oli poikamme mielestä hauskaa, varasimme hänelle yksityistunnin Peuramaan hiihtokoulusta. Yksityistunnilla lapsi saa varmasti oman taitotasonsa mukaista opetusta ja opettajan jakamattoman huomion, mikä näkyy nopeana oppimisena. Lisäksi opettajalta saa (tai ainakin me saimme) hyviä ohjeita tunnin jälkeen omatoimista harjoittelua varten. Poikamme kävi kaksi kertaa yksityistunnilla, minkä jälkeen hän jo sujuvasti auraili alas Peuramaan rinteitä. Yksityistunti on hyvä vaihtoehto myös hieman ujommalle lapselle, joka arastelee hiihtokoulun ryhmätunneille menemistä.

Lasketteluvaljaat

Koska nuorempi pojistamme aloitti laskettelun jo 3-vuotiaana, emme häntä hiihtokouluun laittaneet, vaan päätimme opettaa alkeet itse. Aika moni lapsi aloittaa laskettelu-uransa laskemalla vanhemman jalkojen välissä tai vanhemman sivulla sauvasta kiinni pitäen. Me emme kokeneet tätä tapaa kovin turvalliseksi ja pitkä aikuinen saa kumarassa laskiessaan selkänsä kiitettävän jumiin. Jos rinteessä on aikeissa viettää yhtään pidempiä aikoja, kannattaakin investoida lasketteluvaljaisiin. Edullisimmat valjaat saa parillakympillä esim. Stadiumista (näistä valjaista liina täytyy irrottaa esim. hissiin mennessä). Kalliimmissa valjaissa liinaa varten on pieni vyölaukku lapsen selän puolella.

Valjailla voi jarruttaa liian nopeaksi kiihtyvää vauhtia, mutta lisäksi niillä pystyy myös hieman ohjaamaan vetämällä käännöksen puoleisesta liinasta. Lapsi tuntee laskevansa ”ihan itse”, mikä on varmasti monen lapsen mielestä motivoivaa. Taitojen kasvaessa liinan voi irrottaa loivissa mäissä ja ottaa taas käyttöön jyrkemmissä rinteissä.Valjaista on iloa myös pitkillä siirtymäreiteillä; liina siirretään lapsen etupuolelle ja aikuinen voi vetää luistellen lasta perässään. Lapsi voi pitää käsillään liinasta kiinni ja leikkiä ohjastavansa esim. poroa. Tämä oli taaperostamme tavattoman hauska etenemismuoto!

Tarramerkinnät

Taaperolle vasen ja oikea eivät välttämättä ole vielä selviä käsitteitä, joten ohjeistuksessa voi käyttää apuna esim. lapselle mieluisia tarroja. Me liimasimme toisen suksen kärkeen Salama McQueen tarran ja toiseen Tuomas Veturin. Sitten vain aikuinen opetteli, että Salama = vasen ja Tuomas = oikea (ja loogisuuden takia sukset tulee siis laittaa aina nimenomaan näinpäin jalkoihin). Ohjeistaminen helpottuu, kun voi pyytää lasta kääntymään Salaman suuntaan vasemmalle tai siirtämään paino oikealle eli Tuomas sukselle. Kauan ei tarroja apuna tarvitsekaan, sillä vasen ja oikea  tulevat lapselle nopeasti tutuiksi.

Leikkimieltä rinteeseen

Rinteeseen ei kannata mennä vakavana, vaan heittäytyä erinäisiin leikkeihin lapsen kanssa. Tällöin oppiminen sujuu kuin huomaamatta. Matkikaa lentokonetta, käännelkää ralliauton rattia ja leikkikää ”seuraa johtajaa” -leikkiä, jolloin lapsi huomaamattaan oppii laskutaitoa. Ja jos joku päivä laskeminen ei niin kiinnosta, kannattaa mieluummin suunnata laskettelukeskuksen leikkipaikkaan tai pulkkamäkeen, kuin tappaa lapsen into lajia kohtaan. Aikuiset voivat vuorotellen päästää toisiaan haastavampiin rinteisiin, jos kolmaskymmenesviides nousu mattohississä alkaa tuntua puisevalta.

Eväät ja tauotus

Rinteessä tulee muistaa laskea lapsen ehdoilla ja lapsen jaksamista koko ajan tulkiten sekä suunnata riittävän usein tauoille keräämään voimia ja kovilla pakkasilla lämmittelemään. Lasten kanssa laskiessa ei pidä myöskään aliarvioida eväiden merkitystä 🙂 Makkaranpaisto kodalla, ruisleipä ja pillimehu tai kaakao antavat taaperolle energiaa rinteeseen. Hyvä ruoka, parempi mieli!

Laskettelun lomassa voi välillä huristella vaikka lasten moottorikelkalla (Peuramaa 2012).

Tähän loppuun vielä video Himokselta, jossa 3 -vuotias kuopuksemme ensin ihmettelee missä mökkimme sijaitsee ja näyttää sitten miten aurakäännös sujuu Murrin rinteessä. (Otsassa näkyvä laastari ei ole rinneturmassa hankittu, vaan laastari suojaa  Himokselle lähtöä edeltävä iltana sohvapöydän kulmaan kolautettua ja päivystyksessä liimattua silmäkulmaa, jonka seurauksena saunaan ei ollut asiaa lomallamme…)

R & J