Alpit, Bad Gastein, Hiihtoloma, Laskettelu, Yleinen

Ensivaikutelmia Bad Gasteinista

Julkaistu: 17.2.2015

Itävallan Alpit ovat tarjonneet Etelä-Suomen hiihtolomalaisille parastaan: aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja lämpötiloja, joissa Suomen pääsiäinenkin kalpenee. Hienon sään kääntöpuoli on jonkinasteinen lumipula, sillä paikoitellen varsinkin etelän puoleisissa rinteissä saattaa maata olla iltapäivisin näkyvissä ja kiviäkin rinteissä. Toivottavasti johonkin sopivaan väliin saadaan vielä lumisadetta, ettei kausi pääty ennen aikojaan, kuulemma nyt onkin vähälumisin talvi pariinkymmeneen vuoteen. Joka tapauksessa ensimmäisestä alppimatkastamme on nyt kolme laskupäivää takana eli loma on puolessa välissä. Jo tähän mennessä kokemus on ollut unohtumaton ja vaikuttaa siltä, että jonkinlainen alppikuume on valtaamassa koko pesueen.

Suomeen verrattuna kaikki on luonnossa ja koko laskettelukulttuurissa hurjan paljon kotikulmia suurempaa: korkeuserot, välimatkat, rinteiden ja hissinousujen pituudet, aamu- ja iltaruuhkat sekä hetkittäin myös hissijonot. Rinneluokitusten värikartat ovat täällä hiukan toisenlaiset, Itävallan punainen lienee Suomen mustaa vastaava ja punaisia rinteitä onkin vähintäänkin riittävästi. Hissijonoista on kyllä se etu, että punaisissa rinteissä maitohapoille tahkotut jalat saavat hiukan enemmän aikaa palautumiseen. Toisen laskupäivän toisella laskulla tehtiin GPS:n avulla lähes tieteellisen tarkka koe, jonka tuloksena todettiin laskun kestäneen yli 20 minuuttia ja olleen pituudeltaan melkein 6,5 km. Huippunopeus oli, no, aika suuri. Vauhtisokeus on yksi suuremman mittakaavan lieveilmiö, jonka kanssa saa olla tarkkana, sillä vauhti pääsee helposti karkaamaan suuremmaksi kuin oli tarkoitus. Valitettavan paljon on katukuvassa nähty polvensa rikkoneita tai muulla tavoin itsensä teloneita, joten tarkkana täytyy olla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Aamuruuhkaa Stubnerkogelin yläasemalla.

Punaisen rinteen profiili hissistä nähtynä.

STS Alppimatkojen rinnepiknikiä vietettiin tiistaina huippusäässä ja erinomaisia eväitä nauttien. Oppaat olivat yhdessä keittiömestari Mika Jokelan kanssa taikoneet Kleine Scharten yläaseman tuntumaan runsaan pitopöydän, jonka turvin laskupäivää jaksoi jatkaa hissien sulkeutumiseen saakka.

Tähän mennessä olemme viihtyneet Bad Gasteinin alueen rinteillä, joilla laskemista riittäisi kyllä vielä pidemmäksikin aikaa. Loma jatkuu vielä ja tarkoituksemme on käydä tutustumassa myös Sportgasteinin ja Dorfgasteinin rinnetarjontaan.