Alpit, Bad Gastein, Hiihtoloma, Laskettelu, Yleinen

Hiihtolomakokemuksia IV: Bad Gastein

Julkaistu: 04.10.2015

Vuoden 2015 hiihtoloman vietimme ensimmäistä kertaa Alpeilla. Jo aikaisemmin olemme kirjoittaneet siitä miten alppimatkan suunnittelu hiihtolomaa varten tapahtui ja miten kohde valikoitui sekä ajatuksia valmismatkan ja omatoimimatkan eroista. Bad Gasteinin useista hiihtoalueista on myös omat juttunsa: Stubnerkogel ja Schlossalm, Dorfgastein ja Sportgastein. Graukogelin rinteillä emme tällä kertaa käyneet, pitihän jotain jättää seuraavallekin kerralle.

 Bad Gastein

Bad Gasteinilla on pitkä historia Euroopan kuninkaallisten ja muiden silmäätekevien kohtaamispaikkana, ei suinkaan laskettelun vaan kylpylätoiminnan ansiosta. Kuudestatoista eri lähteestä virtaavan kuuman mineraalipitoisen veden kerrotaan auttavan moniin vaivoihin, joten kylpylätoiminnan ympärille kehittyi majoitustoimintaa ja muita palveluita jo paljon ennen laskettelumatkailun syntymistä.

Me tulimme Bad Gasteiniin laskettelemaan, joten kaupunkiin tutustuminen jäi hyvin vähälle. Oikeastaan vain saapumispäivänämme teimme kävelykierroksen, jota tosin hankaloitti samana päivänä järjestetty Red Bullin Playstreets –tapahtuma. Yleisöä oli nimittäin runsaasti ja koko kaupunki oli valtaisan ruuhkan vallassa. Joka tapauksessa saimme ensivaikutelman varsin idyllisestä pikkukaupungista, jossa on tutustumisen arvoisia kohteita kuten urheiluvarustekauppoja, ravintoloita ja konditorioita. Matkamuistomyymälöitäkin löytyy, mutta varsinainen shoppailijan paratiisi Bad Gastein ei kuitenkaan taida olla. Bad Gasteinin kuuluisan, kaikkiaan 341 metriä korkean, Gasteiner Ache -vesiputouksen kävimme myös bongaamassa. Putous muodostuu kolmesta osasta, joista keskimmäisen näkee hyvin virran ylittävältä sillalta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 

Bad Gastein vaikutti olevan vahvasti pohjoismaalaisten suosiossa. STS Alppimatkojen pohjoismaisilla sisartoimistoilla oli viikolla 8 kohteessa skandinaavisia asiakkaita huomattavasti enemmän kuin suomalaisia, mutta yhteistyö kaikkien oppaiden kanssa kansallisuudesta riippumatta sujui hyvin. Pohjoismaalaisten lisäksi kohtasimme jonkin verran myös keskieurooppalaisia turisteja ja myös Brittein saarten edustajia. Yhteiselo eri kansallisuuksien kesken sujui havaintojemme mukaan hyvin.

Hyvät kulkuyhteydet

Bad Gastein sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Itävallan itäisessä osassa. Junalla pääsee suoraan keskustaan ja Salzburgin lentokenttäkin on alle 1,5 h ajomatkan päässä. Gasteiner –laaksossa on rekkaliikenne siirretty juniin, joten raskasta liikennettä näkyi maanteillä hyvin vähän. Gasteiner -laaksoon saavuttaessa tien varressa on useita perinteisiä alppikyliä pienine koristeellisine taloineen, mutta Bad Gasteinissa maisemaa hallitsevat jyrkkään rinteeseen rakennetut vanhat kivitalot. Kadut kylässä ovat kapeita ja jyrkkiä, joten jalankulkijalle liikkuminen voi ottaa voimille. Jos hotelli sijaitsee kylän alarinteellä, eikä suksien kantaminen ylämäkeen innosta aamuisin, voi olla viisainta jättää sukset Stubnerkogelbahnin ala-asemalle säilytykseen.

Kylpylät

Bad Gastein on siis tunnettu kuumista lähteistään, joiden radon-pitoisella vedellä ovat itseään vuosisatojen aikana hoidattaneet monet Euroopan kuninkaalliset ja muut silmäätekevät. Rautatieaseman vieressä sijaitsee Felsenthermen kylpylä, jonka lämpimässä ulkoaltaassa on kiva vierailla laskupäivän päätteeksi. Saunoissa on valitettavasti 16 vuoden ikäraja, joten lasten kanssa jätimme saunaosastoon tutustumisen kokonaan väliin ja vietimme aikaa eniten ulkoaltaissa. Kylpylä on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Bad Gasteinissa majoittuville. Kylpylälippuja voi ostaa hotelleista, mutta edullisemman perhelipun pystyi ostamaan vain suoraan kylpylästä.

Felsentherme Stubnerkogelbahnista nähtynä.

Hotellissamme Salzburger Hofissa on oma kylpylä, joten rentoutuminen laskettelupäivän jälkeen ennen illallista onnistui siellä mainiosti.

Euroja taskunpohjalle

Reissuun kannattaa muistaa ottaa mukaan käteistä rahaa, sillä ainakaan rinneravintoloissa eivät kortit kelvanneet. Jos rinteeseen haluaa ottaa omia eväitä mukaan, kannattaa vierailla lähellä Sturbnerkogelbahnin ala-asemaa sijaitsevassa erittäin hyvin varustellussa Spar-kaupassa. Vinkkinä myös, että Sparista saa tuliaissuklaat huomattavasti edullisemmin kuin Salzburgin lentokentältä. Suklaavalikoima taisi itseasiassa olla Sparissa laajempikin. Ihan Sparin vieressä on omatoimisille budget-matkailijoille sopiva majoitusmahdollisuus: Euro Youth Hotel Krone. Ulkomainoksen mukaan makuupaikan saa omasta huoneesta tai yhteismajoituksesta varsin huokeasti.

Rinneravintolan herkut jäävät saamatta ilman käteistä. 

Hotel Salzburger Hof

Hotelli Salzburger Hof sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä rautatieasemaa, bussipysäkkejä ja Stubnerkogelbahnin ala-asemaa. Hotellitoiminta rakennuksessa aloitettiin jo vuonna 1889 ja sata vuotta myöhemmin STS hankki sen omistukseensa. Vuosien varrella hotelli on ollut useiden politiikan ja viihdemaailman tähtien suosiossa ja se näkyy seinille koottuina potrettikokoelmina.

Hotellirakennus on ajan saatossa laajentunut ja nykyinen kokonaisuus koostuu itse asiassa useista toisiinsa liitetyistä rakennuksista. Tämän vuoksi hotelli on paikoin varsin sokkeloinen ja sijainti rinteessä voi hankaloittaa suunnistamista, jos on taipumusta huonoon suuntavaistoon.  Kannattaa myös huomioida, että hotellissa on paljon portaita ja hissit voivat olla ruuhka-aikoina varsin varattuja. Vastaanotto sijaitsee suurin piirtein keskellä taloa (pystysuunnassa) ja huoneita on kerroksissa vastaanoton ylä- ja alapuolella.

Salzburger Hof on tunnettu upeista viiden ruokalajin illallisistaan. Nälkä ei viikon aikana muutenkaan päässyt yllättämään, sillä aamiaisen ja illallisen lisäksi tarjolla oli Ski Buffet, joka tarjoiltiin iltapäivällä. Me viihdyimme rinteessä tosin niin pitkään, että Ski Buffetin tarjoiluja ehdimme nauttimaan vain kerran. Hiihtolomaviikolla hotellin keittiössä oli vierailevana tähtenä keittiömestari Mika Jokela, joka loihti illallisille toinen toistaan maukkaampia aterioita. Henkilökunta hotellissa ja sen ravintoloissa oli todella ystävällistä ja huomioi myös lapset hyvin. Ravintolassa jokaiselle seurueelle oli varattu oma pöytä koko viikon ajaksi, joten aamiaisellakaan ei tarvinnut käyttää aikaa vapaan pöydän etsimiseen. Tarjoilijat tulivat viikon aikana tutuiksi ja heidät palkitsikin mielellään juomarahalla, jonka lisääminen laskun loppusummaan kuuluu Itävallassa tapoihin. Pukeutuminen ravintoloissa oli rentoa, aamiaisella moni asiakas oli college-housuissa ja hupparissa, Ski Buffetissa lasketteluasussa ja illallisella vähän siistimmissä vaatteissa (smart casual).

Majoituimme kahdessa kahden hengen huoneessa, joiden välissä oli ovi. Väliovi oli erinomainen ratkaisu lapsiperheelle, sillä tilaa oli paljon ja kahden kylpyhuoneen ansiosta ei aamuisin syntynyt jonoja hampaiden pesulle. Iltaisin lapset puolestaan pystyivät vetäytymään aiemmin omalle puolelleen nukkumaan. Toinen pojistamme on huono nukahtamaan, mutta hänkin ilmoitti loman jälkeen, että hotellin sänky oli paras heti oman sängyn jälkeen. Nukahtamisvaikeuksia ei siis todellakaan kenelläkään loman aikana ollut, mihin toki saattoi vaikuttaa myös kohtalainen raitisilmamyrkytys. Parina yönä aikuiset heräsivät ulkoa kantautuvaan meteliin baarien sulkeutumisen aikaan. Äänistä päätellen Bad Gastein soveltuu siis myös after skistä nauttiville.

Salzburger Hof hotellin asukkaat saavat säilyttää omia suksiaan ja monojaan ilmaiseksi Stubnerkogel hissin ala-aseman Ski Depotissa. Säilytys kuuluu hintaan myös silloin, jos välineet on vuokrattu Schober Sports & Fashionilta. Säilytyspaikassa on kuivausmahdollisuus vain osalle monoista, joten me kannoimme monot Salzburger Hofin vastaanoton vieressä sijaitsevaan kuivaushuoneeseen. Sieltä oli helppo napata lämpimät ja kuivat monot mukaan matkalla rinteeseen. Omat kengät saattoi jättää edellä mainitun Ski Depotin hyllyihin päivän ajaksi. Matka hotellilta Stubnerkogelbahn -hissille ei ole pitkä ja lapsetkin sen jaksoivat vaivatta kävellä.

Suksisäilytys Schober Sports & Fashionilla vasemmalla ja Salzburger Hofin monokuivaamo oikealla.

Me viihdyimme Bad Gasteinissa ja Salzburger Hofissa hyvin. Totesimme all inclusive –tyyppisen valmismatkan olevan mainio tapa ensimmäisen alppimatkan toteuttamiseen. Arvostimme erityisesti vaivattomuutta ja mahdollisuutta saada yhdeltä luukulta kaikki tarvittavat palvelut; suksien vuokrauksen, hissiliput, majoituksen, matkat ja ruokailut.

Lasketteluloma Alpeilla ei ole ilmaista lystiä, varsinkaan koulujen hiihtoloman aikaan, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan. Hiihtolomamme kokonaishinnaksi tuli hiukan alle 5600 euroa, jossa on mukana kaikki matkanjärjestäjän kautta hankitut palvelut. Hissilippujen osuus hinnasta oli 714 euroa ja muiden palveluiden (suksien vuokraus ja rinnepiknik) 362 euroa. Meillä oli onnea matkassa sen suhteen, että alun perin varasimme majoituksen edullisempaan hotelliin, mutta ennen matkaa meidät siirrettiin hiukan kalliimpaan Salzburger Hofiin ilman lisämaksua. Emme ole laskeneet minkä verran vastaava loma olisi maksanut esimerkiksi jossain Pohjois-Suomen kohteessa tai Ruotsissa, mutta laskettelun kannalta Alpeille on vaikea löytää vertailukohtaa lähempää.

Stubnerkogel

Lumitilanne oli talvella 2015 myös Alpeilla mielenkiintoinen.  Hiihtoloman aikaan lunta oli paikoitellen hyvin vähän ja rakennetut taajama-alueet olivat käytännössä lumettomia. Alarinteiden aurinkoisissa paikoissa lunta oli vähän ja maa näkyi useissa kohdin. Ylempänä rinteillä ja varjoisissa paikoissa lumitilanne sen sijaan oli hyvä. Myöhemmin keväällä lunta tulikin sitten kunnolla ja aivan sesongin lopussa Bad Gasteinissa päästiin nauttimaan puuterilumesta ihan tosissaan, kuten STS Alppimatkojen julkaisemassa valokuvassa ja videossa näkyy. Hiihtoloman aikaan esimerkiksi Italiassa oli lunta huomattavasti enemmän kuin Bad Gasteinissa, joten Alppienkin lumivarmuus on lopulta kiinni talven säistä ja alueellista vaihtelua esiintyy paljon.