Alpit, Cervinia, Hiihtoloma, Laskettelu, Majoitus, Matkustus, Ravintola, STS Alppimatkat, Yleinen

Hiihtolomakokemuksia V: Cervinia

Julkaistu: 02.9.2016

Talvella 2016 vietimme hiihtolomaa Cerviniassa, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Aostan laaksossa Sveitsin rajan tuntumassa. Cervinian kylä sijaitsee 2050 m korkeudessa ja sen maisemia hallitsee 4478 metrin korkeuteen kohoava Matterhorn -vuori. Matterhorn (italiaksi Monte Cervino) on antanut muodon Toblerone -suklaalle ja varsinkin Sveitsin puolelta katsottuna yhdennäköisyys on selvä. Valitsimme Cervinian hiihtolomamme kohteeksi, koska ennakkotietojen mukaan tarjolla olisi laaja, monipuolinen rinnealue, paljon punaisia rinteitä, varmasti lunta, hyvää ruokaa sekä suurella todennäköisyydellä aurinkoa. Emme joutuneet pettymään. Matkan varasimme STS Alppimatkoilta.

Hotellin parvekkeelta näkymät Matterhornille ja Cretaz hissin ala-asemalleMatterhorn Cervinia

Matterhorn Zermattin puolelta nähtynä 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Cerviniasta pääsee laskemaan myös Sveitsin Zermattiin ja himolaskijan kannattaakin ehdottomasti hankkia yhdistelmähissilippu, joka kattaa molemmat rinnealueet. Kovalla tuulella huipun hissit voivat kuitenkin olla kiinni estäen yhteyden Sveitsin puolelle. Hiihtolomallamme huipun hissit olivat kiinni vain ensimmäisenä lomapäivänä ja tämä näkyi heti pidempinä hissijonoina Cervinian puolella. Muina päivinä jonotusajat hisseihin olivat Cerviniankin puolella kohtuullisia.

Alhaalla häämöttää Zermatt

Hissijärjestelmä on toimiva ja mahdollistaa pitkät päiväretket. Zermattin lisäksi päiväretken voi tehdä myös vähän Cerviniaa matalammalla sijaitsevaa Valtournenchen kylään. Parhaimmillaan laskut ovat yli 10 km:n mittaisia ja korkeusmetrejäkin voi laskulle kertyä yli 2000 m, jos lähtöpaikaksi valitsee Klein Matterhornin jäätikön ja laskee Valtournenchen kylään asti (1524 m). Korkein kohta jäätiköllä, Gobba di Rolin, sijaitsee 3899 m korkeudessa.  

Klein Matterhorn 3883 m hieman pilvisemmällä säällä

Rinteet olivat aamuisin erinomaisessa kunnossa ja vaikka iltapäivisin suosituimmissa rinteissä alkoikin lumi kasautua, oli kylään lasku mielestämme kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin Bad Gasteinissa, sillä runsaan luonnonlumen ansiosta rinteet eivät olleet jäisiä. Cerviniassa kylään on lisäksi mahdollista laskea päivän päätteeksi hyvin loivaa rinnettä nro 5 pitkin ja tähytä samalla näkyykö vieressä kohoavalla vuoren rinteellä alppikauriita.

Keli kohdallaanCervinia laskettelu

Kohti kylää oli helppo laskea iltapäivisinCervinia

Cerviniasta löytyy paljon laskettavaa punaisista rinteistä pitäville sekä pitkiä, leveitä sinisiä rinteitä leppoisampaan curvailuun. Haastavampia rinteitä löytyi mielestämme paremmin Zermattin puolelta. Uutta laskettavaa löytyi ainakin meille viikon jokaiselle päivälle. Cerviniassa voi harrastaa myös off piste -laskua, mutta hiihtolomaviikolla lumitilanne rinteiden ulkopuolella ei ollut kovin hyvä. Lapsiperheenä arvostimme sitä, että skibusseja eri rinnealueiden välillä liikkumiseen ei tarvittu.Tarkempia rinnealueiden kuvauksia tulee löytymään myöhemmistä blogikirjoituksistamme.

Upeat maisemat häiritsivät välillä vakavasti laskutoimintaa. Pakko ottaa vielä yksi kuva…Cervinia Plateau Rosa

Cervinian kylä on kompakti. Pääkadun varrella on lukuisia liikkeitä, jotka myyvät mm. urheiluvälineitä ja -vaatteita, paikallisia herkkuja ja matkamuistoja. Vapaalaskuvälineiden ja -vaatteiden tarjonta oli runsasta. Hintataso ainakin vaatteissa oli mielestämme Suomen tasoa ellei jopa kalliimpi. Kylässä on myös useita välivuokraamoja ja suksihuoltoja. Me huollatimme viikon aikana kaikkien perheenjäsenten sukset ja palvelu oli nopeaa sekä kohtuuhintaista. Pääkadulla ja sen lähistöllä on myös useita ravintoloita ja hotelleja, näistä hotelleista on lyhyehkö kävelymatka hisseille. Cerviniasta löytyy myös pieni, mutta aika hyvin varustettu ruokakauppa, jossa oli tosin viikon alussa melkoiset kassajonot. Rinnepiknikin tarpeet noudimme kaupasta useampana päivänä.

Cervinian kylän pääkatuCervinia Italy

Majoituimme Cerviniassa Meuble Gorret hotellissa, joka oli todella lämminhenkinen hotelli lähellä Cretaz-tuolihissiä. Täysihoitoon kuuluvat illalliset tarjoiltiin La Grotta -ravintolassa pääkadun läheisyydessä. Ruoka oli ihan hyvää, mutta ei mitään gourmeeta ja loppuviikkoa kohden alkoi tutun ruokalistan selaaminen jo puuduttaa. Lasten jaksamisen kannalta illalliset tarjoiltiin myös turhan myöhäiseen ajankohtaan. Italialaiseen tapaan mitään kiirettä ei ollut ja ruuan saapuminen kesti, joten olimme hotellilla yleensä takaisin vasta iltakymmenen aikaan.

Hotel Meuble Gorret

Aurinkoinen sää suosi meitä lähes koko loman ajan, mutta lähtöämme seuraavana päivänä lunta olikin sitten satanut todella reilusti ja osa rinteistä oli sen vuoksi suljettu. Cervinian rinnealueet sijaitsevat myös sen verran korkealla, että kovia tuulia voi esiintyä usein. Säätilan kehittymistä kannattaa seurata myös päivän aikana varsinkin, jos suuntaa Zermattin puolelle, ettei mahdollinen huipun hissien sulkeutuminen pääse yllättämään. Toisaalta, jos sää näyttää Cervinian puolella pilviseltä, voi käydä katsomassa, olisiko Zermattin puolella aurinkoisempi laskukeli.

Huipulla tuulee

Cervinia teki meihin vaikutuksen laajalla rinnealueella sekä upeilla maisemilla. Kohde soveltuu erinomaisesti laskijoille, jotka haluavat tehdä päiväretkiä vuoristossa ja etsiä uutta laskettavaa joka päivälle. Vapaalaskuun emme osaa ottaa kantaa, mutta Cerviniassakin se vaikuttaa olevan suosittua ja toiminta aktiivista.

R & J

Gornergrat Zermatt