Iso-Syöte, Laskettelu

Iso-Syötteellä lunta etsimässä

Julkaistu: 26.2.2018

Vuoden 2017 loppu oli Etelä-Suomessa lumilajien ystäville melkoista piinaa. Talvi ei ottanut tullakseen ja samaan aikaan pohjoisessa päästiin uuteen kauteen ennätyksellisen aikaisin. Sosiaalisen median kanavat täyttyivät toinen toistaan hienommista kaamos- ja lumikuvista ja -videoista, mikä ei ainakaan parantanut eteläsuomalaisten alppihiihtäjien henkistä tilaa. Kun joulukuussa alkoi näyttää siltä, että helpotusta tilanteeseen ei ollut luvassa päätimme lähteä lumen luokse ja hankkia itsellemme joululahjaksi uuden vuoden loman jossakin hiihtokeskuksessa. Käytännössä vaihtoehtoja oli kaksi, Ruka tai Iso-Syöte. Lappiin olimme joka tapauksessa menossa hiihtolomalla ja toisaalta halusimme myös hieman lyhyemmän ajomatkan kohteeseen. Rukan majoitukset täyttyivät nopeasti joten päädyimme lopulta Pudasjärven Iso-Syötteeseen. Sen valintaa puolsi myös uutuudenviehätys, sillä emme koskaan aikaisemmin olleet käyneet siellä.

Maisemia samalta päivältä kotikulmilla ja kaupan pihassa Pudasjärvellä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Majoitus varattiin neljäksi yöksi uuden vuoden molemmin puolin Iso-Syötteen huipun tunturimajakylän näköalahuoneistoista. Perille päästyämme saatoimme todeta, että kyseessä on todellinen Ski-in -kohde, sillä suksilla pääsee lähes omalta ovelta suoraan metsän läpi rinteeseen. Näköala huoneistosta aukeaa pohjoiseen keskuksen yli. Sää oli valitettavasti pilvinen koko vierailumme ajan, joten revontulet jäivät tällä kertaa näkemättä.

Huoneiston ikkunasta on näkymät suoraan pohjoiseen ja nyt pilven alareuna on juuri ja juuri tunturin yläpuolella. 

Iso-Syöte osoittautui mainioksi kohteeksi tällaiselle lyhyemmälle lomalle. Laskettavaa riitti, mutta koko viikoksi olisi kannattanut ottaa ohjelmaan mukaan myös esim. maastohiihtoa, vierailu 5 kilometrin päässä Pikku-Syötteellä tai jotain varsin monipuolisesta viikko-ohjelmasta. Nuoret viihtyivät hyvin parkeissa, jossa on sopivan kokoisia suorituspaikkoja kaiken ikäisille ja kokoisille laskijoille. Pienempi parkki on osana Lastenmaata ja isompi päähissin vieressä. Lastenmaassa on pienemmille laskijoille myös Mustin ja Lystin seikkailurata.

Vähemmän pilvinen hetki, jolloin Pikku-Syötteen rinteet näkyvät hyvin.

Iltatunnelmia Iso-Syötteellä uuden vuoden aattona, taustalla loistavat Pikku-Syötteen valot.

 

Uusi vuosi otettiin vastaan rinnekeskuksen organisoimien soihtulaskun ja ilotulituksen voimin. Muutenkin rinteessä oli mukavasti ohjelmaa, mm. Suomi Slalom -kilpailu, Nitron junnusessarit ja SnowParkin iltasessarit sekä nuoremmille lapsille suunnattu Mustin ja Lystin pujottelukisa. Hissijonoja oli hetkittäin, mutta kuten monessa muussakin kohteessa, niin myös Iso-Syötteellä aikainen lähtijä saattoi nautiskella ruuhkattomista ja hyväkuntoisista rinteistä.

Soihtulasku päätti vanhan vuoden ja ilotulitus avasi uuden. 

Kaiken kaikkiaan lyhyt loma tuntui paljon kestoaan pidemmältä. Liekö vaikutusta ollut mielettömällä vau-efektillä, jonka varsinkin etelärannikon mittapuulla suuri lumimäärä sai aikaan. Kohteena Iso-Syöte on ehdottomasti kokemisen arvoinen, varsinkin kun kaivataan vaihtelua suuremmille keskuksille. Etelästä katsoen myös lyhyempi ajomatka tekee omalla autolla liikkuville Iso-Syötteestä houkuttelevan. Hyvät lento- ja junayhteydet Ouluun (ja Rovaniemelle tai Kuusamoon) mahdollistavat nopean siirtymisen lumille myös ilman omaa autoa.