Matkustus, Yleinen

Koekäytössä Elisa Kirja

Julkaistu: 03.7.2019

Eteläisen Suomen alppihiihtokauden lopulla maalis-huhtikuussa ohjelmassamme oli aikaisempien vuosien tapaan paljon autoilua niin kilpailujen kuin lomankin tiimoilta. Aikaisempina vuosina pitkät ajomatkat ovat alkaneet tuntua kuljettajan näkökulmasta puuduttavilta, kun maisemat ja reitit alkavat olla jo aika tuttuja. Olin muutaman kerran jo miettinyt äänikirjan kuuntelemista ratkaisuksi tähän kuljettajan ajanvieteongelmaan. Muutama vuosi sitten nimittäin kokeilimme jo äänikirjaa ja kuuntelimme sitä silloin koko perheen voimin auton audiolaitteiden kautta. Silloin koimme, että matkanteko tuntui kevenevän huomattavasti kun oli ajanvietettä. Sittemmin nuoriso on keskittynyt omiin mobiililaitteisiinsa eikä samanlaista tarvetta koko perheen viihdyttämisen ole ollut. Samalla kuitenkin kuljettajan matkanteko on tullut aiempaa yksinäisemmäksi. Juuri sopivasti kevään korvalla tuli tilaisuus päästä koekäyttämään Elisa Kirjan ääni- ja digikirjapalvelua, ja tartuin tilaisuuteen päästäkseni kokeilemaan äänikirjoja käytännössä. 

Helppokäyttöinen sovellus

Kirjojen lukemista tai kuuntelemista varten rekisteröidytään ensin palvelun käyttäjäksi ja sen jälkeen mobiililaitteelle hankitaan sovellus, jolla teoksia luetaan tai kuunnellaan. Applen laitteita käytettäessä teokset käydään valitsemassa Elisa Kirjan verkkopalvelussa, sillä niillä ei kirjoja pysty hakemaan suoraan sovelluksesta. Kun kirjat on valittu, ne näkyvät laitteella ja ovat valmiina luettavaksi tai kuunneltavaksi. Kirjan voi ladata laitteelle käytettäväksi myös offline-tilassa tai sen voi olla lataamatta, jolloin käytetään verkkoyhtyeyttä. Sovelluksessa kirjan kuunteleminen on yksinkertaista, play ja pause -näppäinten lisäksi käytettävissä on 30 sekunnin pikakelaus eteen ja taakse. Kuunneltavaan tai luettavaan kirjaan voidaan laittaa kirjanmerkkejä ja äänikirjan lukunopeutta voidaan säätää 0,5 -kertaisesta kaksinkertaiseen. Hiukan hankala ominaisuus on se, että jos sovelluksen asentaa kahdelle laitteelle ne eivät synkronoi kuunneltavaa kirjaa jos sitä kuuntelee vuorotellen eri laitteilta. Toisin sanoen esim. puhelimella alkanutta kuuntelemista ei voi jatkaa samasta kohdasta tabletilla, koska tieto kohdasta, johon toisella laitteella jäi ei siirry. Hankitut kirjat kyllä näkyvät molemmilla laitteilla. E-kirjassa käytettävissä on kirjanmerkin lisäksi sisällysluettelo ja fontin koon ja tyypin vaihtomahdollisuus, näytön kirkkauden säätö ja ”paperin” värin vaihto.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sovelluksen käyttöliittymä iPadissa.

Laaja valikoima

Elisa Kirjassa on laaja valikoima kirjoja ja niitä voi hankkia ääni- tai e- kirjana. Kirjoja on saatavilla eri kategorioista dekkareista kaunokirjallisuuteen, lasten- ja nuortenkirjoista tietokirjoihin ja harlequin-kirjoihin. Kirjoitushetkellä valikoimassa on melkein 11000 e-kirjaa ja yli 2800 äänikirjaa.

Kirjojen hakusivu iPadin sovelluksessa.

Kuukausitilauksen sisältö

Elisan hinnoittelumallissa käyttäjä voi valita ottaako käyttöönsä kuukausitilauksen vai hankkiiko kirjat kappalehinnalla. Yksittäisen kirjan hinta ilman kuukausitilausta on tyypillisesti noin viidestä eurosta alle kahteenkymmeneen euroon. Joitakin yksittäisiä teoksia löysin, joiden hinta oli enemmän ja kallein tietokirja oli hinnaltaan vähän yli 60 euroa. 

Kuukausitilauksessa käyttäjä saa 8,90 eurolla kaksi krediitiksi kutsuttua ns. systeemin sisäistä rahaa, joilla teoksia voi itselleen hankkia. Kuukausitilauksessa on kuitenkin mukana vain osa valikoimasta, joten jos haluamasi teos ei ole mukana kuukausitilauksen listalla, niin se pitää hankkia normaalisti. Yksi kirja maksaa 1-2 krediittiä ja jos kuukauden aikana ei krediittejä käytä, niin ne jäävät talteen myöhempää käyttöä varten. 

Äänitteiden tekninen toteutus ja laatu

Kevään aikana tilasin kolme äänikirjaa, joilla kokeilin palvelua lähinnä autoillessa mutta myös julkisissa kulkuvälineissä. Yleensä käytössä oli nappikuulokkeet mutta muutaman kerran myös auton bluetoothilla toimivat handsfree free -laitteet. Pääsääntöisesti äänikirjojen laatu on hyvä ja kuunteleminen onnistuu ongelmitta. Yhden kirjan kohdalla lukijan lukutapa oli kuitenkin ongelmallinen ja lähes kaikkien lauseiden loppuosat jäivät kuulematta. Tämän vuoksi kyseistä kirjaa ei kunnolla voinut kuunnella varsinkaan puhelimen nappikuulokkeilla, jos oli minkäänlaista taustahälyä. 

Elisa Kirja oli kokonaisuutena positiivinen kokemus, sovelluksen käyttöliittymä on mukava ja helppokäyttöinen ja 30 sekunnin pikakelausmahdollisuus auttaa kun hetkellinen häiriö vie keskittymisen. Ehkäpä ikävin asia käytön kannalta on se, että uusia teoksia ei ole mahdollista hankkia Applen kuuntelusovelluksesta vaan ostot on tehtävä selaimen kautta kotisivulla. Kuukausitilauksen logiikka ei minulle ihan valjennut kokeilun aikana, minkähän vuoksi vain osa kirjoista on saatavilla sen kautta?

Muutamista pienistä harmeista huolimatta Elisa Kirja suoritti sille annetun tehtävän, pitkät ajomatkat olivat paljon mukavampia kun oli mielenkiintoista kuunneltavaa ja tekninen toteutus myös mahdollistaa autokäytön. Muutaman kerran piti arjen automatkoilla jäädä parkkipaikalla autoon istumaan tai ajaa vähän pidemmän reitin kautta kun oli niin jännittävä kohta kirjassa ettei millään malttanut lopettaa 🙂 

J

Kirjoittaja sai Elisa Kirjalta kuukauden ilmaisen kokeilujakson. 

 

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *