Yleinen

Lähiliikuntapaikkoja: Tornimäki ja Purnu

Julkaistu: 21.3.2019

Olivatko otsikon paikat tuttuja? Ehkäpä eivät. Kumpikaan ei varsinaisesti ole yleisesti tunnettu  talvilomien laskettelukohde. Mutta monelle, joille nimet sanovat jotain, nämä kohteet tarjoavat mukavat puitteet helppoon, nopeaan ja edulliseen laskettelutuokioon vaikkapa arki-iltana. Ja kuluu molemmissa useampikin tunti tai vaikka koko päivä mukavasti!

Hienoa, että eri puolilta Suomea löytyy näitä lähiliikuntapaikkoja laskettelunkin harrastajille. Itse laskemme laskettelun aivan perinteiseksi suomalaiseksi talvilajiksi. Suuri plussa on vielä, että laji sekä mahdollisuus harrastaa sitä lähellä tuo liikunnan ja ulkoilun pariin myös runsaasti lapsia ja nuoria. Nostamme hattua, tai pitäisikö tässä sanoa kypärää sitkeille rinteiden pyörittäjille, jotka huonojenkin talvien ahdistamina ovat jaksaneet pitää hissit liikkeellä ja rinteet tampattuina. Toivotaan, että nämä paremmat talvet nyt jatkuvat.

Laskettelua voi harrastaa näissä kohteissa vieläpä kohtuuhintaan verrattuna moneen muuhun lajiin. Kun rinne on lähellä ja voi ostaa kausikortin , ennakkohinnalla etenkin lapset voivat päästä joka päivä rinteeseen koko kauden noin 250 eurolla. Ei niin paha hinta kaikesta palvelusta, lämpimistä huoltotiloista, rinteen tamppauksesta ja hissin pyörittämisestä ja ennen kaikkea päivittäisestä raikkaasta monituntisesta ulkoilmasta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tornimäki

Tornimäki sijaitsee 7 km Mikkelin kuuluisalta torilta. Laskettavana on kaksi profiililtaan mukavasti erilaista rinnettä, loivempi ja jyrkempi. Pienimmille lapsille ja aloittelijoille on vielä oma rinne naruhissin kera. Myös parkki löytyy. Porukkaa huipulle kuskaa yksi ankkurihissi ja yksi sompahissi. Rinteet ovat aina hyvässä kunnossa ja henkilökunta ystävällistä ja avuliasta. Palvelut ovat erinomaiset. Vuokraamon ohessa on asiantunteva suksihuolto ja pieni ski-kauppa. Hiihdonopetuskin järjestyy. Kahden tunnin hissilippu kustantaa 20e. Ai niin. Se ”tornikin” löytyy. Toiselle puolelle mäkeä suuntaa hyppyrimäki. Ei tosin ole nykyään käytössä. Kuvaa Suomen mäkihypyn tilaa.

Kahvilasta saa purtavaa ja erityismaininta tulee itsetehdyistä munkeista! Tämä alkaa olla katoavaa kansanperinnettä hiihtokeskuksissa.

 

 

 


Tornimäki

  • Sijainti: Mikkeli, EteläSavo
  • Rinteitä: 3parkki
  • Korkeusero: 60m
  • Pisin rinne: 500 m
  • Munkki-indeksi: 5 (asteikolla 1-5, omatekoiset)

Purnu

Hartolan Purnuvuorelta löytyy Purnun hiihtokeskus. Hartolan keskustasta matkaa kertyy 24km ja Joutsasta 22km.

Tie on osittain pienehköä soratietä. Metsien keskellä on kuitenkin oikein mukava, leppoisa ja kodikas laskettelukeskus. Rinteitä huipulta lähtee neljä. Tänä talvena ainakin tähän saakka auki on ollut kolme. Lisäksi on lastenrinne. Hisseinä yksi terhakka ankkuri ja naruhissi lastenrinteessä. Temppuilijoille on street. Rinteistä löytyy pituutta jo 750m ja haastettakin on kahden rinteen jyrkässä kohdassa. Ilman omia välineitä tulevia palvelee suksivuokraamo ja lasketteluun on saatavilla opetusta. Kolmen tunnin lippu maksaa 28e.

Ravintolasta saa kohtuuhintaan keittolounasta ja annoksia, muutakin kuin makkaraperunoita. Nettisivujen mukaan ravintolassa leivotaan. Tällä kerralla tarjolla oli kuitenkin Fazerin berliininmunkeja. Lounaskeittona oli hyvä metsäsienikeitto. Taukoa, lämmittelyä ja omien eväiden valmistamista ja nauttimista varten on Purnun oma Alpenhütte.


Purnu

  • Sijainti: Hartola, Vuorenkylä
  • Rinteitä: 5 + street
  • Korkeusero: 100m
  • Pisin rinne: 750 m
  • Munkki-indeksi: 3 (asteikolla 1-5, pullat tehdastekoisia, ainakin tällä kerralla)

Rinnetietoja poimittu Wikipediasta ja Ski.fi -sivustolta.