Yleinen

Alpeille! 1/2: Ennen matkaa

Julkaistu: 16.2.2020

Nyt on mitä odottaa! Lähestyvän talviloman vietämme Alpeilla laskettelun merkeissä. Alppimatka on meille harvinaista herkkua ja suunnitteluun käytettiinkin aikaa melko paljon…..tai siis paljon… tai siis Vesa käytti. Asian selvittely eteni jotenkin seuraavalla tavalla.

Kohde

Kerran aikaisemmin vuosia sitten olemme lasten kanssa käyneet Alpeilla laskettelemassa. Kohteena oli silloin Bad Gastein Itävallassa ja kokemukset erittäin positiivisia. Tuolloin käytimme STS Alppimatkat- matkatoimiston matkaa. Kaikki toimi ja säätkin suosivat. Ehkäpä osittain tuon kokemuksen ja saavutettavuuden perusteella kohteeksi valikoitui ensin Itävalta ja sitten siellä Sölden.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Suunnittelussa mopo hieman karkasi käsistä (Vesalla). Tietokoneella valmistui esimerkiksi kunnon taulukkovertailut eri kohteista. Pitihän kaikista tietää korkeimmat huiput, pisimmät laskut, korkeuserot, eri tasoisten rinteiden määrä jne.

Helin ainut toive oli, että rinteitä olisi sekä korkealla että matalalla (korkeusero suuri), jotta sään ja lumitilanteen mukaan voisi tarvittaessa vaihtaa laskurinteitä. Muiden ominaisuuksien vertailussa taulukot kyllä vakuuttivat ja Heli uskoi kohteen valinnan Vesan haltuun… ja sai läpi puolet toiveestaan…

Söldenissä puoleensa veti korkeus, sen mukanaan tuoma lumivarmuus ja alueen laajuus sekä mahdollisuus lyhyellä bussimatkalla (15min) siirtyä rauhallisempaan Ober-/Hochgurglin keskukseen. Söldenissä on myös jäätikköalue lumivarmuutta lisäämässä. Huonoina puolina Söldenissä ihmisten kokemuksissa mainittiin ajoittainen ruuhkaisuus. Olemme 100% rinnelaskijoita ja Söldenin rinnetarjonta vaikutti sopivan meille. Emme edes selvitelleet muita aktiviteetteja tai nähtävyyksiä. Ohjelmaamme kuuluu vain laskettelua, jos säät sen suinkin sallivat. Niinpä kohde oli selvä.


Sölden

  • Sijainti: Itävalta, Ötztal. Innsbruckista n. 90km
  • Rinteitä: 144 km
  • Hissejä: 31
  • Korkeusero: 1970 m
  • Huiput: 3 yli 3000 metrin huippua
  • Kylän korkeus: 1377m
  • Pisin lasku: 15 km
  • Hissilippu 6 pv, kausi 2019-2020: 302,50 e. Käy kaikissa Ötztalin keskuksissa, myös Ober-/Hochgurglissa
  • Munkki-indeksi: Ei taida olla munkkeja, mutta muuta varmaan löytyy.

Tiedot: soelden.com


Majoitus

Kohteen valinnan jälkeen mietimme, hoidammeko järjestelyt itse vai otammeko valmismatkan. Koska varsinkin Vesan lempihommaa on karttojen selailu ja matkojen suunnittelu, päädyimme hoitamaan kaiken itse. Hotelli valikoitui erinäisten googlettelutuntien ja useiden vaihtoehtojen jälkeen.  Ratkaisevina tekijöinä kohtuullinen (suhteellinen käsite) hintataso sekä ennen kaikkea hiihtohissin läheisyys. Toisen kylästä vuorille nostavan päähissin ala-asema on lyhyen kävelymatkan päässä. Saman ala-aseman luota löytyy myös bussipysäkki, josta pääsee Ober-/Hochgurgliin vievään bussiin. Mitään varsinaista halpamatkaa emme alunperinkään suunnitelleet. Hotellit osaavat hinnoitella kyllä palvelunsa runsaan kysynnän mukaan. Varasimme hotellin sähköpostitse jo huhtikuussa 2019. Palvelu oli erinomaista ja vastaukset nopeita. Kerromme hotellista lisää matkan jälkeen.

Lennot

Talviaikaan tammikuusta maaliskuun loppuun Finnair lentää reittilentoja Innsbruckiin lauantaisin. Lähtöaika Helsingistä mukavasti(!) heti aamusta klo 5.55 ja saapuminen Innsbruckiin klo 7.30. Valitsimme lippuversion, johon kuuluu yksi matkatavara ruumaan. Finnairilla sukset kulkevat normaalissa matkatavarakiintiössä. Maksimipaino 23kg ja suksipussin maksimipituus 220cm. Innsbruckin lentokentältä meidät vie Söldeniin Alpstrian taksi. Matkaa noin 90km / 70min.

 

Netti tarjoaa loputtomasti tietoa ja ihmisten kokemuksia ja arviointeja. Sen kyllä jälleen huomasi, että pelkät Tripadvisorin tms. pisteet eivät kerro kaikkea. Jotkut ottavat nokkiinsa aika pienistä asioista. Esimerkiksi tekstissä kehutaan joku hotelli ja laskettelukeskus, mutta koska pizza oli huono niin pisteet 2/5. Samoin odotukset rinteiden suhteen vaihtelevat huimasti laskettelumieltymysten ja kokemuksen mukaan.

Tässä vaiheessa olemme vielä odottavalla kannalla. Ja tulihan tässä vähän laitettua itseään likoon matkakuumeen vaivatessa mukavasti. Toinen osa on sitten rehellinen kertomus siitä, miten matka sujui. Palaamme asiaan maaliskuussa.

Kuva: pxfuel.com

Avainsanat:
, ,