Yleinen

Kunnallinen huippupalvelu ja perhematkailun mahdollisuus, Ritavalkea, Pello

Julkaistu: 04.1.2021

Uusi laskettelukausi on pyörähtänyt viimein liikkeelle. Kevätkausi päättyikin tunnetuista syistä kesken kaiken. Monta kertaa on muisteltu, miten maaliskuun alussa päästiin viime hetkellä karkuun koronan alta Itävallasta. Tilanne muuttui silloin todella nopeasti. Jälkikäteisellä säikähdyksellä selvittiin! Hienoa, että rinteet on pystytty pitämään tänä talvena auki. Toivottavasti tämä jatkuu. Itse laskettelussa ja rinteissä liikkumisessa on vaikea nähdä suurta riskiä varsinkaan, jos kulkupelinä ylämäkeen on ankkurihissi. Todennäköisemmät riskit liittyvät muuhun olemiseen hiihtokeskuksissa.

Oma kautemme alkoi lähikeskuksesta, Mikkelin Tornimäeltä. Ja mukava aloitus oli. Rinne oli saatu hyvään kuntoon ja avajaiset olivat 19.12. Tässä on hyvä paikka toivottaa uudelle yrittäjälle onnea ja menestystä!

Alamäet jatkuivat sitten pohjoisempana. Pieni arvoitus alkuun: Missä voit melkeinpä vain kipaista työ- tai koulupäivän jälkeen rinteeseen ja missä kolme(!) perheenjäsentä voi lasketella koko kauden yhteensä alle 250 eurolla (talvi 2020-2021)? No siellä, missä rinne on kylän tuntumassa, laskettelu on kunnallinen palvelu ja lunta ja raitista ilmaa riittää, Pellossa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ritavalkean laskettelukeskus sijaitsee Pellon kunnassa, kylästä ja jokilaaksosta n. 7 km Rovaniemelle päin, hiukan napapiirin pohjoispuolella Ritavaaran rinteillä. Samalta alueelta löytyvät valaistut ja pitemmätkin hiihtoladut sekä avantouintipaikka.

Ritavalkea talvipäivänä

Pellossa hiihtoharrastuksella on vankka perinne. Eero Mäntyranta on varmasti tunnetuin hiihdon edustaja. Lisäksi monet muistavat Pellon pääsiäishiihdot ja Eeron hiihdot.

Laskettelussa ei kisaperinnettä ole, mutta varsinkin lasten ja nuorten harrastuksena sillä näyttää olevan vahva asema. Pellossa laskettelu luetaan kuntalaisten perusliikuntalajien joukkoon.

Mökkielämää ja safareita

Kunnan, yhdistysten ja seurojen palvelujen lisäksi Ritavalkean alueella on tarjolla yritysten tarjoamana erilaisia matkailupalveluita kuten majoitusta, husky- ja moottorikelkkaretkiä, lumikenkäilyä ja pilkkimistä. Jos haluaa vuokrata mökin käytännössä rinteestä, se onnistuu. Yöjuna tulee Pelloon joinakin päivinä viikossa.

Taannoin eräs henkilö Etelä-Suomesta kertoi, että heidän perheellään on lomamökki Pellossa ja että perhe käyttää Ritavaaran palveluja. Varmasti hyvä vaihtoehto. Kaikki yllä olevat palvelut ovat tavoitettavissa. Rovaniemelle ja napapiirin joulumaahan on alle 100 km. Jos haluaa käydä Ruotsissa laskettelemassa tai muuten, se onnistuu. Sillalle on ehkä 8 km ja sieltä Svansteiniin ja Pullingin rinteille n. 25 km. Ylläs ja Levi ovat päiväkäyntietäisyydellä, kesäisin Jaipaljukka edustaa kivaa luontoretkikohdetta ja Tornionjoelle Pelloon voi mennä soutamaan lohta. Ritavalkea-järven rannalla on kiva uimaranta ja alueelta voi vuokrata maastopyöriä, SUP – lautoja ja kajakkeja.

 
Jaipaljukka

Rinteet ja munkit

Kolmantena ja neljäntenä kauden aukiolopäivänä  eli joulukuun 2020 loppupäivinä vain toinen täyspitkä rinne ja sompahissin lastenrinne olivat auki. Ankkurihissi kuljettaa vaaran huipulle. Siellä voi nauttia peräpohjalaisesta vaaramaisemasta sekä eväistä laavussa. Pitkästä ja ylhäältä mukavasti tuovasta, mutta melko loivasta rinteestä riitti iloa niin, että tultiin vielä toisenakin päivänä mäkeen. Loivempi mäki pakottaa kanttausharjoituksiin, mutta kun se sujuu, vauhtia riittää.

Parkki ja jyrkempi rinne odottivat vielä lunta ja tampparia. Tykkien käytössä ei näytetty hoppuilevan, vaan tunnuttiin luottavan luvattuihin lumisateisiin. Nuoriso sai iloa tamppaamattomien rinteiden paksuhkosta puuterilumesta, jota toisen päivän aamun alijäähtynyt vesisade kyllä vähän rokotti.

Hissiä ja rinteitä valvottiin hyvin. Vain pari kertaa hissi pysäytettiin hetkeksi noina päivinä, kun joku kaatui, mutta toinen pysäytys oli kyllä Euroopan nopein. Kuulemma se hoidettiin valvomosta sisältä.

Rinteiden lisäksi löytyy välinevuokraamo ja pieni kahvio. Kaikki palvelut ovat siis kunnossa. Munkkeja ei vaan näkynyt, mitä nyt pakasteberliininmunkit juuri tulivat laatikoissa sulatukseen. Emme kuitenkaan joulun jälkeen todellakaan kaivanneet niitä. Sen sijaan ePassi -mahdollisuutta ja ski.fi – etua olisimme kaivanneet. Onneksi hinnat olivat sen verran halvat, että nämä puutteet eivät vaikuttaneet päätökseemme lasketella.

Ei kun rinteeseen, ladulle ja avantoon siis!

Ja jos tässä tekstissä oli mainoksen makua , korostamme, että taustalla ei ole kaupallista eikä muutakaan yhteistyötä. Ripaus kotiseuturakkautta kylläkin.


Ritavalkea

  • Sijainti: Ritavaara, Pello
  • Rinteitä: luvataan 5, näkyvissä selkeästi 4 ( sis. parkki ja lastenmäki)
  • Korkeusero: 120 m
  • Pisin rinne: 1000 m
  • Munkki-indeksi: – (ei ollut tarjolla, mutta kahvio oli)

Rinne- ja palvelutietoja poimittu http://ritavalkea.comhttp://travelpello.fi ja http://valkea.net – sivustoilta.