Yleinen

Voihan korona! Zillertal vs. Laajis

Julkaistu: 14.3.2022

Tammikuu 2022 oli ankaran pohdinnan aikaa. Kesällä 2021 Vesa oli tehnyt antaumuksellista selvitystyötä alppikohteista ja lopulta oltiin uskaltauduttu varaamaan matka helmi-maaliskuulle 2022, ensin hotelli ja sitten lennotkin. Toive koronan ohi menosta oli sen verran kova, että se siivitti myös uskoa matkan toteutumiseen. Varausten tekemistä helpotti se, että hotellin varauksen sai peruuttaa maksuttomasti vielä kuukautta ennen matkaa ja lentoihin ostettiin vaihto-oikeus.

Millaiseen alppimatkaan sitten päädyimme (Vesa päätyi ja Heli hyväksyi) kaiken selvittelyn jälkeen? Kohteeksi valikoitui tieteellisellä mutu-tuntumalla ja loputtomalla padin hipelöinnillä Itävalta ja Zillertal.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tarkemmin Zillertalin laakson ”alkupäästä” Uderns ja Hochfügenin / Hochzillertalin alue. Laakso jatkuu pitkän matkaa ja useamman suuren laskettelualueen jälkeen päättyy kuuluisaan ympäri vuoden laskettelumahdollisuuden tarjoavaan Hintertuxin jäätikköön. Matkakuume kohosi.

Päätettiin ottaa hyvä hotelli ja puolihoito niin, että pitkän rinnepäivän ja saunan jälkeen saa vielä nautinnollisen ruokailun.

Ja mitä tapahtui?

Lähinnä meni pupu pöksyyn. No, tammikuussa, kun matka oli mahdollista vielä perua, koronatilanne oli kyllä melko akuutti. Rokotusten jälkeen itse tauti ei pelottanut. Ajattelimme, että olemme töissä, joissa koronan saa todennäköisemmin kotimaassa kuin Alppien ulkoilmassa rinteissä. Ennemminkin huoletti mahdollinen altistuminen, karanteeni, lentojen peruuntuminen tai muut aikatauluja sotkevat ja kustannuksia aiheuttavat mutkat mäessä…tai siis matkassa. Lyhyesti sanottuna, taloudelliset tappiot pelottivat. Matka peruttiin ja lähdettiin laskettelemaan Jyväskylän Laajavuorelle, Laajikseen. Juuri tällä hetkellä tuntuu, että tuli peruttua matka turhaan. Hyvin näyttää Alpeilla laskettelukeskukset pyörivän. Hienoa pettyä saman asian tiimoilta kaksi kertaa…

Laajavuorella emme koko viikkoa viettäneet, mutta oikein mukavan tammikuisen laskettelupäivän kuitenkin.

Kävimme tuossa Jyväskyläläisten lähirinteessä ensimmäistä kertaa ja yllätyimme kertakaikkisen positiivisesti.

Lähiliikuntapaikoista olemme kirjoittaneet ennenkin. Laajis on sellainen ihan parhaasta päästä ja palkittu myös 2019 lähirinteenä. Ei ihme. Aivan kaupungin keskustan tuntumassa ja julkisen liikenteen piirissä. Hyvät harrastusmahdollisuudet lasketteluun, hiihtoon, maastopyöräilyyn, patikointiin ja ratakiipeilyyn. Hyvä palvelu on myös mahdollisuus vuokrata kaappi lasketteluvälineiden säilyttämiseen vaikka koko kaudeksi. Bussilla mäkeen, varusteet odottavat perillä, päivä rinteessä, kamat kaappiin ja bussilla kotiin. Toimii! Laskettelua harrastavat opiskelijat voivat yrittää saada opiskelija-asunnon aivan tien toiselta puolelta. Kausikortit on ennakkomyynnissä hinnoiteltu eri hintaportaisiin varsin kohtuullisesti. Maaliskuun alussa 2022 ennakkomyyntihinta seuraavalle vuodelle on 149 e. Se ei kuulosta pahalta hinnalta koko kaudesta. Toistamme taas: Laskettelu ei välttämättä ole kallis harrastus.

Rinteiden speksit löytyvät alta. Munkkileipurit ovat katoava luonnonvara tässä itsepalvelun ja einesten luvatussa maassa. Kävimme tarkastamassa tilanteen ja tyydyimme kaiken varalta mukaan ottamiimme mokkapaloihin.

Meille aurinkoisen ja urheilullisen päivän kruunasi, että illalla pääsimme näkemään pääosan perheen nuorisoketjusta. Tammikuun myöhäisiltapäivän matalat auringon säteet olivat keränneet Jyväsjärven jäälle luistelijoita. Sataman penkit odottivat jo kevättä ja kesää.

 

 


Laajis

 • Sijainti: Jyväskylä, kaupunki
 • Rinteitä: 12 vihreistä mustaan
 • Korkeusero: 105 m
 • Pisin rinne: 870 m
 • Kausikortti: Alkaen 149 e
 • Munkki-indeksi: –

Hochfügen-Hochzillertal

 • Sijainti: Itävalta
 • Rinteitä: 93 km
 • Hissejä: 36
 • Korkeusero: 1700 m
 • Pisin rinne: 7 km
 • 6 päivän hissilippu: 287 e (Superskipass koko laaksoon)
 • Munkki-indeksi:

Zillertal koko laakso (Superskipass)

 • Sijainti: Itävalta
 • Rinteitä: 542 km
 • Hissejä: 180
 • Korkeusero: 1920 m
 • Pisin rinne: 10 km
 • 6 päivän hissilippu: 287 e
 • Munkki-indeksi: –

 

Laajiksen rinne- ja keskustietoja poimittu laajis.fi – sivulta. Zillertalin kuva on ilmaiskuva Pixabay-kuvapalvelusta ja Zillertalin tiedot sivulta zillertal.at.