Yleinen

Kesä tulee, vai tuleeko sittenkään?

Julkaistu: 19.4.2017

 

”LUNTA?! Huhtikuun puolivälissä?!”

Hymähtelin eteläisen Suomen kavereiden Snappeja kattellessa viime viikolla. Olen kotoisin Ivalosta, ja meilläpäin ei ole kovinkaan epätavanomaista, että lunta sataa ja hiihtää voi vielä toukokuun puolivälissä. Eikä se oikeastaan yllätä, vaikka sitä lunta tulis juhannuksena ja saa grillata kelkkahaalari päällä. Ennemminkin minut yllätti Itävallassa pari vuotta sitten asuessani se, että kaupungeissa ja laaksoissa oli kevät pitkällä ja kukat kukkivat maalis-huhtikuussa, kun vuorilla oli vielä niin runsaasti lunta, että pääsi laskemaan. Parin kymmenen Lapissa vietetyn talven jälkeen voisin todeta, että kyllä se talvi ja päivittäinen toppavaatteisiin pukeutuminen alkaa pikkuhiljaa riittämään huhtikuun puolella, kun kaverit muualla aloittelee melonta- ja pyöräilysesonkia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Norjaan muuttaessani en oikeastaan tienny, mitä odottaa. Olen viimeiset pari viikkoa hihkunut onnesta, kun kevät on alkanut! Vaellusreitit ovat auringonpaisteen ansiosta kuivuneet ja aurinko lämmittää mukavasti pyöräillessä kasvoja. Puihin on alkanut tulla pieniä lehtiä ja voikukat ja tulppaanit kukkivat. Silti vuoristossa on mahtavat hiihto- ja laskukelit, ja lunta pitäisi taas ensi viikon aikana olla tulossa metrin verran lisää!

Tänään mittari (auringossa) näytti 15 lämpöastetta, mikä Geirangerin lämpöasteikolla tarkoittaa aikaa oluelle :D Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta, joten otin murtsikat vihdoinkin varastosta, ja suuntasin tällä kertaa ladulle koiran kanssa. Tämä oli vähän katastrofi, sillä kapeilta ja hatarilta tuntuvat murtsikkasukset liukkaalla ladulla, hiihtovaljaisiin tottumattoman koiran kanssa oli yhtä taistelua ja vedin useammat pannut ekan parin kilometrin matkalla… :D Kuitenkin päästiin ladun loppuun saakka, missä suosiolla otin sukset pois ja nautiskeltiin auringon lämmöstä.

Lämpötilojen nousemisen vuoksi olen haudannut haaveet iltaisin töiden jälkeen skinnailusta, joten hiihtoretket saavat odottaa seuraavia vapaapäiviä. Kesän tavoitteena on osallistua Frå fjord til fjell -puolimaratonille, jossa juosten tai pyöräillen noustaan 21 km serpentiinitietä ylös vuonon rannalta 1500 metriin. Nyt kelien suosiessa on alettava taas juoksemaan ja treenaamaan!