Matkustus, Norja

Tosielämän Frozen – lumoava Geirangervuono

Julkaistu: 27.10.2016

Oletko jo kuullut paikasta, jossa yhdistyvät henkeäsalpaavat vuonomaisemat, jylhät vuoret, lukemattomat vesiputoukset ja vuorten jyrkille rinteille rakennetut vuosisatoja vanhat maatilat? UNESCOn maailmanperintökohteena ja Disneyn Frozenin inspiraationakin tunnettu Geiranger on yksi kauneimmista paikoista, joita naapurimaassamme Norjassa on tarjolla!

DSC_0002

Geirangervuono on yksi Norjan, ellei koko maailman kauneimmista vuonoista, ja se on myös #1 maan matkailukohteiden listalla. Kesäkauden aikana vuonoon matkustaa satoja tuhansia matkustajia parin sadan risteilyaluksen mukana, ja kun tähän lisätään muut matkustajat, on vierailijoita joka vuosi noin 800 000 kappaletta. Ottaen huomioon, että ympärivuotisia asukkaita kylässä on vain noin 250 kappaletta, käy kesäkuukausina kylässä melkoinen kuhina, kunnes viimeiset risteilyalukset lähtevät, illat pimenevät ja vuonokylä hiljenee lokakuussa uuden lumen sataessa vuorten huipuille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vaikka vuodesta 1869 lähtien vuonon matkailu on hyvin vahvasti nojautunut risteilijöihin, ei Geirangeria mielestäni voi kokea parissa tunnissa tai yhdessä yössä. Suurin osa alueen matkailijoista kun viettää kylässä vain pari tuntia, joko vuonoristeilyllä tai hop on – hop off bussissa. Tietysti teiden varsilla olevat näköalapaikat on upeita, mutta minusta on sääli, että suurin osa Geirangervuonon matkailijoista vain pysähtyy ottamaan miljoona kuvaa sen sijaan, että aidosti kokisi paikan. Tämä tietysti pätee myös moniin muihinkin matkustuskohteisiin.

IMG_5339

Geirangervuono on vaeltajan mekka, eikä aina tarvitse edes lähteä sille haastavimmalle ja pisimmälle reitille löytääkseen upeita maisemia! Olen nyt asunut Geirangerissa kolme kesää, joten nämä alueen merkityt reitit ovat tulleet hyvinkin tutuiksi, ja yksi kestosuosikki helpommista vaelluksista on Storsæterfossen. Vaellus Westeråsin vuoristofarmilta (jonne pääsee muuten autolla tai kävellen noin 30 minuutissa keskustasta) vesiputoukselle on noin tunnin ylös ja puolet alas, ja reitillä portaat vievät vesiputouksen taakse! Halutessaan Storsæterfossenilta voi jatkaa pidemmälle joko Laushornet-vuoren huipulle tai kuningatar Sonjan jalanjäljissä laakson ja vuorten yli Herdaleniin.

IMG_5040

Storsæterfossen kauempaa kuvattuna

IMG_1980

Kettinkiköysin aidattu polku vie vesiputouksen taakse

Mikäli aika ei ole tiukoilla ja vuonolla sattuu olemaan hyvä sää, kannattaa ehdottomasti varata päivä ja pakata eväät mukaan, ja lähteä huiputtamaan vuorta! Geirangerin kylästä lähtee vaellusreittejä aikalailla jokaiseen ilmansuuntaan, eikä Sunnmøren alpeilla vuoret lopu kesken! Kylää ympäröivien vuorten huipuille meneville vaelluksille kannattaa varata 5-7 tuntia aikaa. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun on ylittänyt itsensä ja noussut merenpinnasta vuoresta riippuen yli 1400 metrin korkeuteen, risteilyalusten ja bussien näyttäessä pieniltä muurahaisilta, jotka häviävät vuorten täyttämään maisemaan.

IMG_2254

IMG_2279

Mun toinen lempparitapa nähdä alue on vuokrata kajakki Grandesta tai Homlongista, ja lähteä melontaretkelle! Kolmen tunnin tai päivän kajakkivuokran hinta vaihtelee mallista ja vuokran kestosta riippuen noin 30-40€. Yks erittäin suositeltava reitti on meloa Skageholaan, josta on reilu puolen tunnin nousu portaita ylös Skageflå-farmille. Reitiltä on upeat maisemat Seven Sisters vesiputoukselle ja tarkkasilmäiset voivat spotata Knivsflån farmin vesiputouksen vieressä. Paikallishistoria kertoo, että ennen vanhaan farmilla asunut perhe nosti silloin farmille vieneet tikkaat ylös verottajan tullessa, jolloin verottaja ei päässyt farmille ja joutui kääntymään takaisin. Kätevää veronkiertoa!

IMG_1788

DSC_0005

Skageflå

IMG_3364

Näkymä farmilta Seven Sistersille, kuvassa paikallisen panimon Geirangerbryggerin oluita

Suosittelen Geirangeria erittäin lämpimästi matkakohteena, ja tänne kannattaa tosiaan varata aikaa vähintään 3-4 päivää. Olen itse nyt viettänyt täällä kesätöissä kolme kesää, ja yksin tänä vuonna viisi kuukautta. Silti tuntuu, että aika loppuu joka vuosi kesken… Innolla odotan tammikuuta, jolloin pääsen tänne seikkailemaan myös talvikaudella. Kuitenkin haikein mielin tänään jätän Geirangerin taakseni, ja suuntaan takaisin koulunpenkille.

IMG_2961