Yleinen

Oma tukikohta Mont Blancin juurella

Julkaistu: 02.8.2015

Kun alppikuume nousee korkealle

Tuskin olen ainoa, jonka sydän sykkii Alppien tahtiin ja joka on vilkuillut Alppikohteessa kiinteistövälittäjien ikkunoita. Lokakuussa 2014 alppikuume nousi niin korkealle, että astelin rohkeasti kiinteistövälittäjän toimistoon pyytäen asuntoesittelyitä. Kävin varmuuden vuoksi katsastamassa useamman kiinteistön, mutta tosi asiassa olin jo oman päätökseni tehnyt ikkunassa olleiden kuvausten perusteella.

Itselleni tärkein kriteeri oli päästä mahdollisimman lähelle lasketteluhissejä, joilla pääsee korkealle. Toisena kriteerinä oli löytää keskus, jossa hissit aukeavat mahdollisimman aikaisin talvella ja sulkeutuvat mahdollisimman myöään keväällä. Tämä tarkoitti käytännössä Argentierin kylää, joka on 1250 metrin korkeudessa ja 10 kilometrin päässä Chamonixista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kiinteistövälittäjän ikkunasta löysin noin 40 m2:n parvellisen asunnon, joka sijaitsee maantasalla eli ovesta voi lähteä sukset jalassa. Entinen omistaja oli Ruotsalainen, joten pieni asunto oli saatu Ikean kalusteilla toimivaksi. Tarjoukseni 123 000 euroa meni heti läpi ja helmikuussa 2015 sain avaimet omaan asuntooni. Kun kaupat tehtiin puolen päivän aikaan, niin iltapäivästä olin jo muuttanut asuntoon sisälle. Ranskassa tämä ei ole itsestään selvyys, koska usein asunnot myydään ilman kodinkoneita ja keittiökalusteita. Minulla kävi tuuri, koska sain asunnon täysin kalustettuja ja pystyin heti alusta lähtien keskittymään oleellisimpaan eli lasketteluun.

Argentier, vapaalaskulle pyhitetty alue

Asuntoni sijaitsee 60-luvulla tosi laskijoille rakennetussa Grand Roc -nimisessä asuntokompleksissa, joka koostuu kahdesta kerrostalosta sekä ostoskeskuksesta. Vaikka näiden ulkoasu ei hivele silmiä, niin etuna on Grand Montet nimisellä huipulle nousevan hissin läheisyys. Matkaa omalta oveltani on noin 80 metriä hissille, ja siitäkin suurin osa taittuu sydäntalvella hiihtäen. Grand Montet tarjoaa hupia koko rahalla. Telekabiinilla pääsee Grand Montetin huipulle 3300 metrin korkeuteen ja sieltä suksilla laskien 1250 metriin eli laskua tulee kilometritolkulla. Ensimmäisen päivän jälkeen pohkeet huutavat kokeneellakin laskijalla hoosiannaa. Argentier merkityt pisteet ovat ihan ok, mutta offarit ovat MIELETTÖMÄT. Koko hiihtokeskuksen idea on päivänvastainen kuin muualla. On olemassa muutama merkitty piste ja niiden ympärillä ovat hillittömän laajat vapaalaskualueet. Vuoren huipulle on edes turha nousta, jos ei ole tottunut laskemaan offareilla ja jos ei siedä kumpareita.

Argentier toimii myös kesällä

Argentier on kiipeilijöiden mesta kesällä. Palasin juuri kolmen viikon reissulta kahden 11-vuotiaan tytön sekä 3-vuotiaan uhmaikäisen pohjan kanssa. Kävimme kerran Sveitsissä Martignyn upeassa kylpylässä sekä kerran ajoimme Saint Bernardin kautta Italiaan palaten Mont Blancin tunnelin kautta. Muutoin vietimme aikaa Argentierin metsissä sekä Chamonixissa. Parasta laaksossa ovat ilmaiset bussit ja junat, joilla pääsee kätevästi kylästä toiseen. Turisti voi hankkia Argentierin tai Chamonixin turistitoimistoista 9 euron hinnalla kortin, joka oikeuttaa ilmaismatkoihin eri kylien välillä. Asunnon omistajana saat maistraatista asukaskortin, jolla on samat edut, ja joka on kaksi vuotta voimassa kerrallaan. Kesällä laaksossa on tapahtumia joka viikolle ja eri kylien juhlissa kannattaa käydä tanssimassa ja maistelemassa edullisia viinejä. Kesällä tekee myös hyviä varustelöytöjä paikallisista urheilukaupoista, varsinkin suksia poistellaan silloin ahkerasti.

Neljän maan laskettelurinteet kiven heiton päässä

Tämän blogipostauksen alkuperäisenä tarkoituksena oli esitellä kesämökkin vaihtoehtona Alppi-asunto, mutta samalla tuli mainostettua Argentieria lomakohteena. Seuraavan kerran suuntaan Argentieriin syksyllä katsomaan ruskaa ja samalla ajattelin käydä laskemassa myös jäätiköllä Itavallassa, Ranskassa tai Sveitsissä. Ja tässä tulikin juuri mainittua Chamonixin-laakson paras ominaisuus, nimittiän mahdollisuus vaihtaa lomalla laskettelukeskusta neljän maan välillä.