Yleinen

Täydellistä naisten laskureppua etsimässä

Julkaistu: 03.8.2015

Hyvän laskettelurepun löytäminen ei ole osoittautunut ihan yksinkertaiseksi asiaksi. Vuosien varrella on tullut testattua useampia tunnettuja sekä vähemmän tunnettuja merkkejä. Ongelmana on, että markkinoilla oleva tarjonta on suunnattu pääsääntöisesti miehille ja siksi useimmat testaamani reput ovat minulle 163 cm pitkälle liian suuria tai eivät istu hihnojen kohdalta.

Viime talvena ostin Insbruckin Intersportista 22 litraisen Ortovox Free Rider 22 Women repun, joka on tähän asti kokeilemistani repuista lähimpänä täydellistä. Hintaa repulle tuli muutaman sentin alle 180 €, mikä on mielestäni ihan kohtuullinen laaturepulle. Blue-tomato.com verkkokaupassa hinta näytti olevan myös 179,95 €. Reppu on valmistajan merkintöjen mukaan tarkoitettu 1,50 cm- 1,75 pitkälle naiselle ja painaa 1700 grammaa, joka on ihan kohtuullinen laskutouhuissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tyylikäs rinteessä näkyvä väritys

Naisena tietysti kiinnitän huomiota repun ulkonäköön ja silmääni miellytti heti kaupassa sekä repun väritys, että muotoilu. Repun kirkas sininen sekä tehosteena käytetty pinkki varmistavat myös, että reppu näkyy rinteessä, mikä on huonolla kelillä liikuttaessa turvallisuuskysymys.

Repun istuvuus on täydellinen ja melko nopeasti unohdin, että minulla on reppu selässä. Mukavuudesta kertoo, että repun unohtaa ottaa pois selästä gondooli-hississä ja tuolihississäkin se tuntuu vain lisä lämmittimeltä. Pisteen ulkopuolella liikkuessa reppu ei häirinnyt ja antaa tilaa käyttää käsiä kiipeämiseen. Repun mukana tulee selkäpanssari, joka istuu selkään yllättävän mukavasti. Selkäpanssarin voi poistaa repusta mikä tuo hieman lisätilaa reppuun. Tosin ilman selkäpanssariakaan reppuun ei valitettavasti mahdu kovin paljon ylimääräistä tavaraa. Selkäpanssaria voisi käyttää myös irrallisena selkäsuojana, mutta itse olen käyttänyt panssaria vain takapuolen lämmittimenä lumella istuessa. Selkäpanssarin paikalla kuljetan lentokoneessa läppäriä, sillä Mac Air mahtuu hyvin repun takaosaan ja repun takaosa on tarpeeksi vahva suojaamaan läppäriä. Pieni mutta kiva yksityiskohta on, että kun panssarin poistaa repusta, näkyy punainen teksti ”Danger no protector inside”, mikä on jo pari kertaa osoittautunut hyödylliseksi.

Veden pitävät vetoketjut

Kevät talvella pidin reppua lähes päivittäin satoi tai paistoi ja toukokuussa reppu makasi Levillä sateessa ja jopa vesilätäkössä. Vaikka olin aamupäivän jälkeen itse kuin uitettu koira, niin repun sisältö oli kuiva. Myös repun vetoketjut ovat vedenpitäviä mikä estää monta katastrofia. Levin kokemuksen perusteella uskallan ottaa repun mukaan myös vaativiin olosuhteisiin.

Kätevät kiinnitykset ja vahvat remmit

Ortovox Free Rider 22 W:ssä on kiinnitykset suksille, lumilaudalle, lumikengille sekä silmukat hakulle ja sauvoille. Tahkolla nuorten ratalaskun loppukisoissa suksia roikkui parhaimmillaan kolmet kappaleet repussa, kun käsillä oli työnnettävä pienempää lasta rattaissa. Keväällä viritin reppuuni jopa kaksivuotiaan poikani, jolta lopahtivat voimat metsäretkellä. Kantokokemus ei varmasti ollut lapselle samaan luokkaa kuin lasten rinkassa, mutta pääsimme kuitenkin parin kilometrin matkan autolle. Itse tykkään repun alumiinisista kiinnikkeistä ja niiden helposta mekanismista, kiinnikkeet ovat kestäviä ja helppoja kiinnittää vaikka sormet olisivat jäässä. Repussa on myös verkko kypärälle sekä paljon taskuja mm. laseille, kameralle, kännykälle ja camelback:lle, jota ei valitettavasti ollut repun mukana. Itse ostin Ranskasta Quechualta kolmelitraisen juomasysteemin alle kymmenellä eurolla. Camelbackin juomaletkun saa hygieenisesti piiloon olkaremmiin vetoketjun taakse mistä se on helppo ottaa tarpeen tullen esiin. Olisin mieluusti itse maksanut pari kymppiä lisää repusta, jos mukana olisi ollut myös camelback. Rintaremmin muoviseen kiinnikkeeseen on saatu myös muokattua pilli, johon puhaltaminen onnistuu kesällä leukaa laskemalla, mutta talvella takin kaulus tekee puhaltamisesta astetta haastavampaa. Pillin ääni on yllättävän kirkas ja kuuluu vuoristossa liikuttaessa hyvällä kelillä kauas.

Ortovox Free Rider 22 Woman antaa vastinetta rahalle

Summa summarum Ortovox Free Rider 22 Woman on toimiva perusreppu päivälaskuun, mutta yön yli kestävälle reissulle on otettava mukaan tilavampi reppu, vaikka makuupussin ja alustan kiinnittäisikin repun ulkopuolelle. Itse olisin suunnitellut repusta aavistuksen suuremman, jotta sinne mahtuisi eväiden lisäksi, kevytuntuva, sadekamat sekä vaihtovaatteet. Repun hinta on kohtuullinen ja laadukkaiden materiaalien, kiinnikkeiden sekä ompeleiden ansiosta se palvelee useamman vuoden antaelle rahalle paljon vastinetta.