Yleinen

Serfaus-Fiss-Ladis

Julkaistu: 12.4.2019

Serfaus-Fiss-Ladis on Tirolin osavaltiossa sijaitseva laskettelukeskus, jonka nimi tulee lähialueen kolmesta kylästä: Serfaus, Fiss ja Ladis. Kolmen kylän muodostama hiihtoalue on yleisesti lyhyemmin Serfaus.

Näistä kolmesta kylästä majapaikkani sijaitsi Fissin kylässä. Fiss on autolla noin tunnin ajomatkan päässä Innsbruckista, mutta julkista liikennettä käyttävän tulee varata matkaan pari tuntia. Kylän saavuttaminen julkisilla on vaivatonta. Innsbruckista juna Landeck-Zamsiin, juna-asemalla siirtyminen bussiin, joka loppujen lopuksi kulkee Ladiksen ja Fissin läpi Serfausiin.

Laskureissu oli kauden toinen, jossa majoituin muualla kuin tukikohdassani Innsbruckissa. Tällä kertaa seurueessa oli useampi henkilö, joten Fissistä oli varattu viidelle henkilölle apartmentti. Pensiooni Truya-Hof osoittautui aivan erinomaiseksi valinnaksi. Sijainti hissien läheisyydessä, aamupala, sauna ja kortit ski depottiin ovat asioita, joiden ansiosta alppituristin on mukava olla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 

Serfausin laskettelualue on laaja ja monipuolinen. Vaikka alueen kehityksessä on selkeästi otettu huomioon lapsiperheet, rinteitten profiilit on pidetty vaihtelevina. Läheltä kyliä löytyy hyvinkin helppoja rinteitä, mutta mitä korkeammalle menee, sitä jyrkemmäksi rinteet muuttuvat. Mustia rinteitä löytyy Serfausista yllättävän paljon ja monesta paikkaa. Siellä missä on mustia rinteitä, on myös punaisia, sillä rinteet yleensä haarautuvat hissien yläasemilta eri tasoihin.

Rinteitten kunto oli maaliskuun lopussa paikoittain kehno, joten laskualueet valittiin sen mukaan ja oltiin aikaisin liikkeellä. Etelärinteitten ollessa sohjoa rinnekarttojen molemmista reunoista löytyivät parhaat laskualueet Zwölferkopfilta, Schönjöchilta, Pezidltä ja Masnerkopfilta. Masnerkopfilta lähtevällä mustalla syöksyrinteellä Masnerkopfabfahrtilla kellotettiin huippunopeudeksi 125km/h tämän laskuryhmän toimesta. Lukijoiden omat Masnerkopfabfahrt -ennätykset voi laittaa kommenttiosioon.


Pezid

 


Schönjöch

Serfaus-Fiss-Ladiksen laskualue tarjoaa rinnekartassa näkyviä ski routeja, joille voi mennä laskemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle. Nämä alueet ovat kuitenkin todella ajettuja etenkin silloin, kun uutta lunta ei ole tullut vähään aikaan. Muista offareista silmiin pisti rinnekartan vasemmassa ylälaidassa olevat lähes koskemattomat alueet, jotka olisivat pienellä skinnailulla tavoitettavissa.

Eräs mies sanoi kerran: Jos ei voi ski, niin voi after ski. Kun olosuhteet aurinkoisessa Serfauksessa muuttuivat iltapäivän aikana otollisemmiksi after skihin kuin skihin, suunnattiin Fissin kylälle keppanalle. Fissistä lähtevien gondolihissien ala-asemien läheisyydessä on vaikea olla huomaamatta after ski ravintolaa Hexenalmia. Terassi on auringon paistaessa ja olut kädessä maailman onnellisin paikka, ja bilepuolella raikaa ”Wie heiBt die Mutter von Niki Lauda? Mama Laudaaa, Mama Laudaaa”.


Hexenalm

Jos Hexenalm on mainittavan arvoinen paikka nauttia juomia, vastaava paikka ruokailun puolella on ravintola Charly’s. Charly’s on Fissin ravintolatarjonnassa vierailemisen arvoinen paikka. Ravintolassa on ystävällinen tarjonta, fondue on todella hyvää ja ilmapiiri on rennon letkeä. Pakko myös todeta tässä vaiheessa, että ”Mr. Smith” on ulkomailla hyvä alter ego pöytävarausta tehdessä henkilölle, jolla on suomalainen sukunimi.


Charly’s Fondue

Jos jonkinlaisen yhteenvedon Serfaus-Fiss-Ladiksesta tekisi, se kuuluisi näin. Serfaus-Fiss-Ladis on aftereineen, ravintoloineen ja rinteineen täydellinen paikka, kun haluaa päästä alpeille laskemaan ja ottamaan lomaa oravanpyörästä, enemmän tai vähemmän.

Avainsanat:
, ,