Välineet

Mä Elan vieläkin

Julkaistu: 14.3.2014

Sattuipa niin mukavasti, että aurinkoiselle retkelle Himokselle osui vielä Elanin suksitestiporukka. Laajasta valikoimasta saattoi kokeilla useampaa erilaista suksea alleen.

Elan on Slovenialainen suksimerkki, joka on perustettu jo vuonna 1945. Pitkän linjan valmistaja mullisti aikanaan 90-luvun puolessa välissä laskettelua tuomalla markkinoille leikkaavan Elan SCX suksen, jolla kääntyminen helpottui huomattavasti jo hiljaisessakin vauhdissa. Nykyään kaikki sukset ovat tällaisia leikkaavia carving-suksia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ensimmäisenä suksena testasin All Mountain/Big Mountain suksea, Spectrum 105 Alua, joka luokitellaan Elanilla Big Mountain luokkaan. Se sopii kuitenkin vielä mukavasti All Mountain käyttöönkin. Suksi oli todella vakaa ja rauhallinen laskea. Heti ensikäännöksistä lähtien saattoi todeta, että näihin lankkuihin voi luottaa, ja  antaa niiden huoletta tehdä työnsä. Testi tapahtui luonnollisesti rinteessä, sillä freeridea lumettomassa ympäristössä on tarjolla ehkä seuraavan kerran ensi talvena. Rinnetesti kuitenkin osoitti, että sukset voisivat olla hyvinkin seuraavaksi hankintalistalla, kun kyllästyn nykyisiin Atomiceihin. Plussaa näissä Elanin suksissa oli vielä se, että kannan vapauttava vaellusside kuuluu samaan pakettiin. Suksihifistelijän sydäntä lämmittää myös alumiininen runko, joka tekee sukseen mukavasti kiertojäykkyyttä lisää ja tuo tuulahduksen keveyttä muuten jykevään sukseen.

Maantielaivojen jälkeen siirryttiin tunnelmasta toiseen. Otin testiin Elan SLX Fusion puikkarit, jotka eivät aivan olleet kisakiskot, mutta vaativaan menoon sopivat pätkät kuitenkin. Näistä pikkujättiläisistä eivät ominaisuudet loppuneet kesken. Töitä sai tehdä koko rinteen matkan, mikäli painetta uskalsi ja jaksoi antaa. Suksi leikkasi todella nätisti ja agressiivisesti, eikä suorituskyky loppunut kesken. Miehestä tosin jo muutaman laskun jälkeen. Pikkunättiin nekkailuun erittäin hauskat sukset, mutta jokapäiväiseen käyttöön ehkä turhan äkkipikaiset.


Viimeisenä parina testipenkkiin pääsi Elan Ripstick Fusion ski cross suksi. Ski cross on minulle lajina tuttu lähinnä TV:stä, mutta näitä suksia kokeillessa mielenkiinto heräsi tämän lajin pariin, mikäli suksiin on luottaminen. Näillä laskeminen veti joka vedolla suupielet korviin saakka hymyyn. Suorituskykyä riitti niin kovaan vauhtiin kuin vain uskalsi ja jaksoi vetää. Kääntösäde pysyi uskomattoman tiukkana, ja fiilis oli hyvin samanlainen kuin motocross radalla: kiihtyvyyttä ja suunnanmuutoksia riitti sen verran, kuin vain itse jaksoi ja halusi. Todella monipuolinen ja hauska suksi rinnekäyttöön. Sopii niin etelän lyhyille pätkille kuin pidemmille rinteille. Mutta vain rinteille. Näitä puikkoja ei ole tehty uiskentelemaan syvissä lumissa.

-Tommi

Kuvat: Elan Skis

Avainsanat:
, ,