Laskettelu

Suksipäivitystä, apuna Lajikumppanit

Julkaistu: 29.11.2017

Yhteistyössä: Lajikumppanit

Nyt kävi niin, että koko perheen suksien päivitystarve tuli yhtäaikaa. Harmi sinänsä, että se tietää aikamoista lovea lompakkoon kun neljät sukset päivittää. Mutta mukavahan se on uusia välineitä ostaa ja kyllähän se toki niin on, että harrastaminen maksaa. Nyt ennen reissua toisaalta oli looginen hetki myös huolehtia välineet kuntoon.

Minä ja Aleksi olemme pari kautta jo laskeneet Black Crowsin suksilla ja olemme molemmat tykänneet todella paljon suksistamme. Itselläni oli ehkä minulle hieman lyhyt 183cm pitkä Corvus ja kun tälle kaudelle Corvuksesta tehtiin kevyempään freebird sarjaan 188cm pitkä versio niin olin myyty saman tien.

Lajikumppanit

Jos mietit minne sukset huoltoon Oulussa, niin tässäpä vastaus. Oulussa toimii Limingantullissa suksihuolto ja -kauppa nimeltään Lajikumppanit jonka omistaa aiemmin City Sporttia Oulussa pyörittänyt Miika Uusitalo. Miikalla on vuosien kokemus lumilajeista ja rakkaus lajia kohtaan. Tämä perheenisä hoitaa suksia aamupäivät ja iltapäivät pyörittää kauppaa, jossa varsinkin neljän jälkeen kun ihmiset pääsevät töistä käy kova kuhina. Liiketila on karkeasti puoliksi jaettu, jossa toisella puolella on huolto ja toisella puolella myymälätilat.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
lajikumppanit myymälän puoli

Myymälän puolen vaaterekkejä.

Uudet välineet

Lajikumppaneilta löytyy hiihtourheiluun oikeastaan kaikki mahdollinen. Murtomaasta, laskettelun ja telemarkin kautta lumilautailuun ja näihin liittyvää vaatetusta sekä muuta tarvittavaa välineistöä. Täällä onnistuu niin monojen muokkaus kuin skinien leikkaus ja uudet välineet saat viimeisen päälle kuntoon laitettuna, valmiina rinteeseen tai ladulle. Näin vapaalaskun/randoilun näkökulmasta voi sanoa, että ei Oulusta kyllä mistään löydy vastaavaa valikoimaa erikosvälineitä. Perussuksipaketteja toki löytyy muualtakin, mutta jos vähänkään erityisempää välinettä etsit, niin kannattaa kääntyä Lajikumppanien puoleen, eikä aina heti suunnata nettiin. Lajikumppaneiltä löytyy monia eri merkkejä. Black Crowssia, Blizzardia, Salomonia jne. Kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa valikoimaan. Sekä tottaki myös kattava murtomaasuksivalikoima.

lajikumppanit murtomaasukset

Murtomaahiihtovälineitä

lajikumppanit black crows

Vapaalaskupuolta.

Huolto

Ennen kaikkea suksihuoltoon on panostettu Lajikumppaneilla. Huollossa on kaikki tarpeelliset laitteet jotta saat välineet kuntoon. Oli sitten kyseessä murtsikka, laskettelu, tellu tai lumilauta. Kaikki luonnistuu. Lajikumppaneilta löytyy esimerkiksi useampi kivihiomakone jolla saadaan ajettua suksen pohjaan erilaisia kuvioita erilaisia kelejä varten.

lajikumppanit Miika

Miika tekee viimeisiä säätöjä King pineihin

lajikumppanit

Aleksi mittailee skinejä uusiin suksiin.

Käytetyt välineet

Liikkeessä on myös saatavilla käytettyjä välineitä, ennen kaikkea vapaalaskuun. Niitä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa varsinkin jos meinaa ensimmäisiä vapaalaskuvälineitä hommata. Sieltä saa laadukkaat välineet halvemmalla ja hyvään kuntoon laitettuna.

Black Crows

Black Crows on ranskalainen suksimerkki, joka julkaisi ensimmäiset suksensa vuonna 2006. Sen jälkeen suksia on tullut monia malleja lisää, niin randoiluun tarkoitettu kevyempi freebird mallisto, kuin erityisesti naisille suunnattu birdie mallisto. Black Crows on muutenkin laajentanut mallistoaan. Saatavilla on nykyään laskuvaatteet, hanskat, pipot, reput yms.

Oulussa ja Suomessa Black Crowsia on tehnyt tunnetuksi erityisesti Oivon Skipe. Tämän suomalaisen vapaalaskun kummisedän voit bongata laskettelukeskuksista talven mittaan suksia esittelemässä. Ainakin Pyhällä Freekend-avajaisten aikaan 8.-9. joulukuuta pääset suksia testaamaan.

Meidän välineet

Meille tuli tosiaan kaikille uudet sukset. Siteitä saatiin vanhoista suksista siirrettyä muuten, paitsi Johanna tarvitsi uudet siteet. Hänellä ei randositeitä aiemmin ollut, niin nyt Markerin F10:t hänellekin laitettiin. Lapsilla on samat siteet ja itselläni on Markerin King pinit. Nuo Markerin F10:t ovat siinä mielessä hyvät myös lapsille, että DINit lähtee kolmosesta ja nuo ovat vähintäänkin yhdet kevyimmistä, jos eivät kevyimmät, normaalialppimonon kanssa toimivat randositeet. Toisaalta DINeissä säätövara loppuu jo mallinumeron mukaisesti kymppiin, mutta sillä kyllä pärjätään vielä meillä pitkään.

Suksivalinnat menivät niin, että itselleni otin Corvuksen uuden pitkän freebird mallin, joka on siis kevyempi, mutta kuitenkin tarpeeksi jämäkkä, jotta sillä rinteessäkin viihtyy hyvin ja se kestää kyllä vauhtia. Olen testannut tästä sitä lyhyempää versiota ja sekin oli jämäkän tuntuinen suksi ja mukavan kevyt. Aleksille tuli Navis freebird 179cm pitkänä. Aleksi on itse nyt n. 170cm ja on kasvanut viime aikoina kauheaa vauhtia, niin ei sitä lyhyempää versiota enää uskallettu ottaa. Se olisi todennäköisesti ensi talvena jo liian lyhyt. Tuossa suksessa on kuitenkin rockeriakin sen verran, että se ei ehkä aivan noin pitkältä tunnu laskiessa ja on myös kevyt. Myös Aleksi on testannut monet Black Crowsin mallit Pyhällä esittelypäivinä viime talvena. Suosittelen kyllä noina testipäivinä käyttämään tilaisuuden hyväksi. Vaikkei sieltä välttämättä sitä omaa uutta suosikkisuksea löydykään, niin saat kuitenkin kokemusta erilaisista suksista ja niiden ominaisuuksista, joista pystyt koostamaan jonkinlaista mielipidettä siitä mitä itse haluat. Toisaalta kaikilla suksillahan on hauska laskea, joillakin vaan lasketaan erilailla kuin toisilla 🙂

Johannalle ja Heidille tuli molemmille Captis Birdiet. Heidille 157cm ja Johannalle 164cm pitkät. Tämä suksi valikoitui sen perusteella, mitä Johanna viime keväänä testasi Pyhällä vähän leveämpiä suksia, niin tämmöinen 90mm vyötärön omaava suksi tuntui passelilta. Ei liian leveä, mutta kuitenkin vähän enemmän leveyttä kuin ihan perusrinnesuksessa. Johanna testasi sekä testipäivänä, että myös vuokraamosta vuokrattuna, jotta pääsi enemmän muodostamaan mielipidettä ja laskemaan myös rinteen ulkopuolella enemmän. Vuokraamon suksi oli muistaakseni Atomicin Vantage myös n. 90mm leveänä.

Eiköhän tässä nyt taas useampi vuosi pärjätä näillä uudistuksilla ja Freekend-avajaisiin Pyhälle uusia välineitä testaamaan 8.-10. joulukuuta.

lajikumppanit sukset

Meidän sukset kotiutuineina.

Kiitokset Miikalle ja Lajikumppaneille asiantuntemuksesta ja avusta välineostoksilla!Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *