Hyppää sisältöön

Zillertal – Jättiläinen Tirolin sydämessä

Tirolin sydämessä sijaitseva Zillertalin alue valittiin Itävallan parhaaksi hiihtoalueeksi vuonna 2011 ja se kertonee jotakin perinteisen hiihtokeskuksen tasosta. Laskettavaa riittää lähes 700 rinnekilometriä ja koko alueen tarjontaa tuskin pystyy laskemaan viikon aikana läpi.

Zillertalin keskus on Mayrhofenin kaupunki, josta haarautuu kaksi saman hissikortin kattamaa laaksoa. Gerlos on kylänä ihastuttava ja tarjoaa loistavat puitteet laskemiseen Zillertal Arenan rinteillä. Tuxertalin päässä taas sijaitsee kesähiihtopaikkanakin tunnettu Hintertux, jonka jäätiköllä lasketaan ympäri vuoden.

Paikallisten Fügen ja Hochfügen

Zillertalin laaksoon saavuttaessa ensimmäisenä tulevat vastaan Fügenin ja Hochfügenin keskukset, joissa itsessään riittää laskemista vaikka koko viikoksi. Harvaa metsikköä ja jyrkähköä laskupätkää löytyy paljon ja rinteet ovat itävaltalaiseen tyyliin priimakunnossa.

Kaltenbachin alue on viikonloppuisin ruuhkainen, sillä iso parkkialue ja hyvin vetävä ala-asema houkuttelevat etenkin saksankielistä kansaa. Olympiavoittaja Stephan Eberharterin nimikkorinne on hauska kokemus, mutta kokonaisuutena ylhäällä varsinaisella hiihtoalueella löytyy kaikille kaikkea lastenmaata myöten. Ainoa hankaluus on, että suurin osa lasten hiihtoalueista on ylhäällä eikä alakylien yhteydessä.

Ruuhkaton Eggalm

Mayrhofenin kaupungista pääsee suositulle Penkenin alueelle, jossa saa varautua jonottamaan hissiin. Penkenistä kannattaa suunnata sukset Eggalmin alueelle, jossa on vähemmän väkeä, todella viihtyisiä rinneravintoloita sekä vauhdikkaat rinteet ja hyvää metsälaskua. Eggalmin ala-asemalla ruuhkat ovat todella harvinaisia, mutta parkkitilaa on vähän. Jos majoitut Mayrhofenissa, kannattaa varata paluumatkaan aikaa ettei tarvitse odotella hiihtobussia.

Mayrhofen on oiva valinta majapaikaksi. Kaupungin palvelut ja keskeinen sijainti koko hiihtoalueen sydämessä takaavat tyytyväisyyden. Jos on autolla liikkeellä ja haluaa huoneistotyyppistä asumista, niin kannattaa tsekata myös pienten ympäristökylien mahdollisuudet. Laakso pullollaan isoja marketteja ja niiden tarjonta ja hintataso verrattuna Suomeen saa hihkumaan ilosta.

Kaunis Gerlos

Toinen loistava majoituskohde on Gerlosin kylä, joka korkeutensa ansiosta takaa lumivarmuuden pitkälle kevääseen, mutta myös viihtyisyyden, jota löytää vain Tirolista. Rakennukset ovat kauniita ja niistä pidetään huolta. Iltavalaistuksessa kylä on kuin Disneyn sadusta.

Gerlosista on erinomaiset hissiyhteydet niin Zillertal Arenan verkostoon kuin Königsleitenin hisseille, josta pääsee aina Waldiin saakka. Königsleitenin metsät ovat puuterilaskijan mekka ja nopea hissiverkosto takaa, että reidet joutuvat töihin.

Zillertal ja häikäisevä Hintertux

Ehkäpä koko hiihtoalueen kuuluisin keskus on Hintertux, joka on monen kilpalaskijan harjoittelupaikka ennen ja jälkeen kisakauden. Yläasema sijaitsee 3 250 metrin korkeudessa ja maisemat häikäisevät kilpaa auringon kanssa. Laskeminen on vauhdikasta ja tilaa on paljon, mutta rinteiden ulkopuolelle ei ole jäätiköllä asiaa ilman opasta.

Hintertuxin kylä oli alun perin vain muutama talonpahanen, mutta nyt se on vilkas keskus ja hissit ovat viimeisen päälle nopeat ja suojaavat tuulilta ja tuiskuilta. Asuminen 1 500 metrin korkeudessa ei kuitenkaan ole niin viihtyisää kuin alemmissa kylissä. Mayrhofenista ajaa Hintertuxiin puolessa tunnissa, joten matka kannattaa ehdottomasti tehdä hyvällä säällä. Paluumatkalla voi sitten pysähtyä katsastamaan, millaista on hiihdon jälkeinen elämä Tirolin sydämessä.

Kaiken kaikkiaan Mayrhofen ja koko Zillertalin alue on hulppea kokonaisuus, johon toivoisi jokaisen joskus pääsevän viettämään hiihtolomaa. Gulassikeitot ja wienerschnitzelit ovat perusvarmaa kamaa joka paikassa eikä itävaltalaiseen keittiöön tarvitse pettyä, jos syö maassa maan tavalla.

Plussat

  • Loistava ja toimiva kokonaisuus
  • Matala hintataso
  • Monipuoliset ja runsaat rinteet

Miinukset

  • Offareille ei ole asiaa ilman opasta
  • Lastenalueet ylärinteillä
  • Parkkitilaa paikoittain vähänlaisesti

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Talviparatiisi Zillertal

Kesäparatiisista laskukuntoon

Itävallan parhaat rinteet – tunnetko nämä?

Laskettelijan unelma – Itävallan henkeäsalpaavimmat rinteet yhden kausikortin alle

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja