Hyppää sisältöön

Kitzbühel – Syöksyrinteestään tunnettu

Maailman kauneimmaksi vuoristokaupungiksi tituleerattu Kitzbühel kannattaa kokea, vaikkei alamäkeen mielisikään. Vanha keskusta värikkäine taloineen antaa silmäkarkkia kaikille Kitzbühelin kävijöille. Alue lukeutuu Itävallan ja Alppien tunnetuimpiin hiihtokeskuksiin.

Münchenin, Innsbruckin ja Salzburgin lentokentiltä ajaa kaikista Kitzbüheliin noin 1,5 tunnissa. Hiihtokeskus kuuluu 12 klassisen alppikohteen muodostamaan Best of the Alps -ryhmittymään.

Kauniin, keskiaikaisen pikkukaupungin lisäksi kohde tunnetaan legendaarisessa Hahnenkamm-rinteessä joka vuosi järjestettävästä syöksylaskun maailmancupin osakilpailusta. Muulloin tämä alppigladiaattoreita haastava Streif-rinne on avoinna myös turisteille. Sitä kokeilemalla voi saada jonkinlaisen käsityksen syöksylaskijoiden käsittämättömästä rohkeudesta laskea suksensa rinteessä moottoritienopeuksiin ja lentää matkalla kymmeniä metrejä.

Kitzbühel ja enemmän rinteitä kuin viikossa ennättää laskea

Toki rauhaisampiakin rinteitä löytyy, kaikkiaan 170 km verran. Enimmäkseen Kitzbühelin hiihtoalueilta löytyy sini-punaisia rinteitä. Lisää jyrkkää laskettavaa voi hakea Steinbergin alueelta. Aurinkoisimmat rinteet löytyvät Kitzbuheler Hornin alueelta. Tunnelmallisia rinneravintoloita on tiuhassa.

Suurin osa Kitzbühelin hisseistä on nykyään tehokkaita, kuuden ja kahdeksan istuttavia tuolihissejä, joten jonot eivät laskijoita pahemmin vaivaa. Jännittävin hissikyyti löytyy Wurzhöhe- ja Steinberg kogel -huippujen välistä. 3S-hissi kuljettaa laakson yli hiihtoalueelta toiselle päätähuimaavasti yli 400 metrin korkeudella lumen pinnasta.

All Star Card-hissilipun hankkimalla saa laskettavan määrän nostettua yli tuhanteen kilometriin. Käyttöön saa SkiWeltin alueelle vievän siirtymähissin ja naapurialueen sadat lisärinnekilometrit.

Alku- ja loppukaudesta hiihtokeskus kärsii alhaisesta sijainnistaan. Kitzbühelin rinteistä 75% on onneksi lumetettuja, joten rinteet saadaan avattua muutama päivä pakkasten saapumisesta. Hyvällä lumella hiihtoalue on riittävän tai jopa liian laaja viikon reissulle.

Offareilla on tilaa, mutta onko siellä lunta?

Off-pisteillä on yllättävän paljon tilaa. Suurin osa asiakaskunnasta keskityy jäljittelemään alppihiihdon tähtiä, joten rinteiden ulkopuolelta on helppo löytää itselleen laskettavaa. Hyvän lumen aikaan Steinbergiltä ja Pengelsteinistä kannattaa kääntää laskuvälineet Jochbergin suuntaan.

Hieman sivumpana merkityiltä SkiRouteilta löytyy hienoa laskettavaa. Melkeinpä jokaiselta hissihuipulta tuntuu lumikelillä näkyvän hyviä puuterilinjoja. Suurimpana miinuspuolena Kitzbühelissä on vapaalaskijalle matalasta sijainnista aiheutuva heikko lumivarmuus.

Hiihtopäivän jälkeen Londoneriin

Pub Londoner on yksi Alppien tunnetuimmista after ski -ravintoloistaMyös Kalle Palander tunsi Londonerin ja antoi majoitusta vaille olleelle urheilutoimittajalle vinkin: Mene Londoneriin ja hanki reisimajoitus. Myös irkkupubi O’Flannigans ja ruokapainotteisempi ravintola Goldene Gams ja ovat tarjonnan suositummasta päästä.

Kaikesta huokuu laatu

Kitzbühelin kaduilla kulkiessa näkee paljon upeita hotelleja ja yksityisiä kartanoita. Suomen mittakaavassa myös loistoautoja on enemmän kuin perusperhebiilejä. Pihapiirit ovat viimeisteltyjä ja täynnä huoliteltuja yksityiskohtia. Lumet katoavat kaduilta pikavauhtia, jotta vierailla olisi mahdollisimman mukava olla kaupungissa. Ruoka- ja juomapaikkojen tarjontaa on etenkin laadukkaassa ja hieman hintavammassa päässä skaalaa.

Shoppailua ja paljon muuta tekemistä

Keskiaikainen kaupunkikeskusta on nykyään tulvillaan elämää. Alueella on lukuisia ravintoloita, ulkoterasseja, hyvät ostosmahdollisuudet sekä monia sellaisiakin palveluita, joita ei normaalisti alppikylistä löydy. Kaupungin houkutuksiin kuuluu myös kasino, elokuvateatteri ja keilahalli. Kitzbühelissä riittääkin tekemistä ja näkemistä myös niille, jotka eivät laskettele.

Plussat

  • Legandaarinen ja perinteinen tirolilaiskohde
  • Kaunis ja monipuolinen pikkukaupunki, jossa viihtyy myös ei-laskijat viihtyvät
  • Suurin osa kävijöistä laskee rinteissä, joten off-pisteillä ei ole ruuhkaa

Miinukset

  • Matala sijainti voi tarkoittaa lumenpuutetta etenkin rinteiden ulkopuolella
  • Keskusta-alueen elitistisyys saattaa ahdistaa osaa normaalituloisista
  • Maisemallisesti ei yhtä jylhä ja vaikuttava kuin monet alppikohteet

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maaginen marraskuu siivitti Syötteen vauhtiin

Laskettelijan unelma – Itävallan henkeäsalpaavimmat rinteet yhden kausikortin alle

maajoukkueella kohti maailmancupia -dokumenttitrilogia

Dokumenttitrilogia kotimaisista ratalaskulegendoista valmistui

Vertical Up Tour: nopein ylhäällä voittaa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja