Hyppää sisältöön

Hochkönig – Salzburgin runsasluminen hiihtokeskus

Hochkönig sijaitsee Itävallan Salzburger Landissa ja keskellä Ski Amadéa – erästä Euroopan suurimmista hiihtoalueista. Suuri ja monipuolinen hiihtokeskus on tarjoaa nautintoja etenkin harrastajatasoisille laskijoille.

Hochkönig (2 941 m) on itäisten Berchtesgadenin Alppien korkein huippu. Englanniksi Hochkönig-huipun nimi kääntyy muotoon ”The High King”, ja suomeksi se voisi olla vaikkapa ”korkein kuningas”, ”suurkuningas” tai tuttavallisemmin ”herra isoherra”.

Hienolla nimellä kruunattu vuori hallitseekin koko hiihtoalueen maisemaa. Merkittyjä rinteitä sen alta ei kuitenkaan löydy, vaan laskettelu tapahtuu lähistöllä kahdeksalla muulla vuorella.

Hochkönigin suuri hiihtoalue

Kaikki Hochkönigin viisi hiihtokeskusta ovat hissiyhteydessä keskenään. Yhdessä ne muodostavat suuren, yli 30 hissiä ja 120 kilometriä rinteitä sisältävän laskettelukokonaisuuden.

Merkittävimmät Hochkönigin laskettelukeskuksista ovat Maria Alm, Dienten ja Mühlbach. Niiden väliin jäävät vaatimattomammat Hinterthalin ja Hintermoosin hiihtokylät, jotka tosin nekin tulevat pidemmällä lomalla tutuksi.

Laskettelua lumikuninkaan hovissa

Vaikka merkityt rinteet sijaitsevat kaikkialla keskuksessa merkittävästi seudun korkeinta huippua alempana, on Hochkönigiä siunattu lasketteluun sopivalla ilmastolla. Alueella vallitsee mikroilmasto, joka tekee hiihtokeskuksesta yhden koko Itävallan runsaslumisimmista paikoista.

Ilmaston vaikutuksesta myös puuraja on korkeammalla kuin lähes missään muualla Euroopassa. Tämä miellyttää etenkin seikkailunhaluisia off-piste -laskijoita.

Ski Amadén muiden hiihtokeskusten varjossa

Hochkönig joutuu kilpailemaan asiakkaista Ski Amadén muiden lähellä sijaitsevien laskettelukeskusten, kuten Saalbach-Hinterglemmin, Zell am Seen ja Schladming-Dachsteinin kanssa. Kaikin puolin toimiva Hochkönig jääkin paperilla helposti tunnetumpien naapuriensa varjoon, eikä moni ulkomainen matkanjärjestäjä tämän vuoksi tarjoakaan matkoja sinne.

Heikko kansainvälinen tunnettavuus on kuitenkin nokkelalle laskijalle ehdottomasti hyvä puoli. Offareilla lumi on poikkeuksetta koskematonta, eikä hisseissä, rinteissä tai ravintoloissa tarvitse haaskata aikaa jonottamiseen ja odotteluun.

Mahtavia laskuja harrastajatasoisille

Kaikista Hochkönigin hiihtokeskuksista: Maria Almista, Dientenistä, Mühlbachista, Hinterthalista ja Hintermoosista löytyy alueet lapsille ja aloittelijoille. Aloittelijoiden alueet ovat hyviä, mutta eivät kovin laajoja, ja etenkin pidemmällä lomalla vasta-alkajienkin täytyy vähitellen uskaltaa haastavampiin rinteisiin tai tyytyä samojen linjojen sahaamiseen.

Eniten Hochkönigin rinnetarjonnasta saavatkin irti harrastajatasoiset laskijat, jotka löytävät pitkiä ja komeita punaisia rinteitä kaikilta vuorilta. Maria Almissa on hämärän laskeuduttua myös mahdollisuus suunnata valaistuun iltamäkeen. Jos kuntoa, laskutaitoa ja seikkailumieltä löytyy, harrastajatasoinen laskija voi haastaa itsensä mainiolla Königstour-reitillä.

Königstour on Alppien pisimpiä laskureittejä

Königstour, King’s Tour tai kuninkaan kierros on yhtenäinen laskuelämys Hochkönigin päästä päähän ja sen kaikkien keskusten läpi. Lenkillä yhdistellään saumattomasti Hochkönigin hissejä ja rinteitä. Yhteensä Königstourille kertyy pituutta 32 kilometriä, lähes 7 000 korkeuserometriä ja piipahdus viidellä eri vuorella.

Maria Almista hiihtokierroksen aloittava siirtyy Hintermoosin, Hinterthalin ja Dientenin kautta Mühlbachiin. Vastaavasti Mühlbachista Maria Almiin reitti kuljetaan päinvastaiseen suuntaan, mutta hieman eri rinteitä ja hissejä hyödyntäen. Harrastajatason taidoilla selviää hyvin kumpaan suuntaan tahansa.

Königstour on samankaltainen elämys kuin Weisse Ring St. Antonissa, Lechissä ja Zürsissa. Reitti kannattaa ehdottomasti vierailunsa aikana kokea itse – aivan sama onko motivaationa urheilu, elämysmatkailu, haaste vai pelkästään upeat maisemat.

Vain vähän jyrkkiä laskettelurinteitä

Punaiset laskut ovat kaikkialla keskuksessa upeita, mutta jyrkkiä rinteitä ei Hochkönigistä valitettavasti montaa löydy. Maria Almissa, Dientenissä ja Mühlbachissa on jokaisessa pari mustalla timantilla merkittyä laskua, jotka eivät tosin kauaa jaksa viihdyttää huimapäitä.

Off-pisteillä voi onneksi jatkaa karttoihin merkittyä rinnetarjontaa, ja runsasluminen Hochkönig tarjoaakin loistavat puitteet takamaastossa lasketteluun. Puuraja kurottaa korkeammalla kuin lähes missään muualla Euroopassa, ja paikalliset oppaat osaavat ohjata laskijan myös avointen puuterikulhojen äärelle.

Lumilautailijat ja new school -laskijat löytävät Hochkönigistä yhteensä kolme snow parkia. Temppulaskemiseen rakennetut parkit ovat hyviä, mutta eivät kuitenkaan Itävallan parhaimmistoa. Esimerkiksi halfpipeja ei hiihtokeskuksesta löydy ainakaan vielä yhtäkään.

Totuttua rauhallisempaa after skitä Itävallassa

Hochkönigin hiihtokylistä majoittumiseen parhaat ovat Maria Alm ja Mühlbach. Palveluiden taso on muualla aivan yhtä hyvä, mutta hiihtoalueen reunoilla sijaitsevista Mühlbachista ja Maria Almista löytyy päivisin paras valikoima laskettavaa, sekä upean Königstourin aloituspaikat.

Yöelämä ja after ski ovat hiihtokeskuksen kylissä Itävallan tapaan varsin meneviä, mutta eivät lähelläkään naapurista löytyvän Bad Gasteinin saati Saalbach-Hinterglemmin tasoa. Ravintolat ovat kuitenkin laadukkaita, eikä iltaisinkaan tarvitse tylsistyä omissa oloissaan.

Ruuhkaton ja runsasluminen Hochkönig

Itävallan Hochkönig on ruuhkaton ja runsasluminen, etenkin harrastajatasoisille hyvin sopiva laskettelukohde, jonka upea Königstour-laskureitti on Euroopan pisimpiä. Varsinkin harrastajatasoiset laskijat nauttivat hiihtokeskuksen punaisista rinteistä ja off-pisteistä. Aloittelijoille ja eksperteille tarjonta on selkeästi rajallisempaa.

Hochkönigiin autoilee Salzburgin lentoasemalta noin tunnissa. Muita harkitsemisen arvoisia lentokenttiä laskettelukeskukseen suuntaavalle ovat esimerkiksi Innsbruck ja München.

Artikkelin pääkuva: Hochkönig Tourismus GmbH

Plussat

  • Paljon laskettavaa harrastajatasoisille
  • Upea Königstour-laskureitti
  • Runsasluminen ja ruuhkaton

Miinukset

  • Laskettavaa aloittelijoille ja eksperteille vain vähän
  • Kylissä heikosti oheistoimintaa
  • Ei juurikaan kansainvälistä yleisöä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään