Hyppää sisältöön

Zell am See – Järvimaisemaa Alppien syleilyssä

Itävaltalaiset hiihtokylät Zell am See ja Kaprun muodostavat yhdessä laajan Europa Sport-hiihtoalueen. Zell am Seessa jylhät Alpit kohtaavat kauniin järvimaiseman ja kylä miljöineen ja palveluineen saattaa äkkiseltään vaikuttaakin paremmalta kesä- kuin talvikohteelta.

Lähes 60 rinnettä ja Kaprunin läheisyydestä löytyvä Kitzsteinhornin jäätikkö varmistavat, että talvien tarjonta laskijoille on vähintäänkin riittävä. Zell am Seessa on ollut asutusta ainakin vuodesta 760 eteenpäin. Alueen rikas historia näkyy turisteile mm. Kaprunin yli 600 vuotta vanhasta linnasta ja kylän lukuisista muista vanhoista kivirakennuksista.

Zell am See – rinteet järven rannalla

Erityisen persoonallisen maisemasta tekee kaunis ja Keski-Euroopan mittakaavassa suuri Zell-järvi jonka ympärillä Alpit kohoavat korkeuksiin heti rantaviivasta alkaen. Nykypäivänä Zell am Seen kylä tarjoaa kesäisin runsaasti harrastusmahdollisuuksia golfista kiipeilyyn ja pyöräilystä uintiin.

Talvisin samannimisestä hiihtokeskuksesta löytyy lukuisia lyhyehköjä, etenkin keskitason laskijoille sopivia punaisia rinteitä (23 kpl). Eksperteille ja aloittelijoille Zell am Seen tarjonta on huomattavasti rajoittuneempaa eikä hiihtokeskus harmillisesti ole talviaikaankaan aina täysin lumivarma. Lumivarmuuden alueella kuitenkin takaa läheisen Kaprunin kupeessa sijaitseva Kitzsteinhornin jäätikkö hiihtokeskuksineen.

Zell am Seen keskuksessa mustia rinteitä on yhdeksän kappaletta ja sinisiä kuusi. Offarimahdollisuudet ovat melko rajalliset eikä rinteiden ulkopuolella laskemiseen suhtauduta yhtä suopeasti kuin monissa muissa alppikeskuksissa.

Kaprun – jäätikkö nurkan takana

Jos lumitilanne Zell am Seessä tuottaa pettymyksen, voi aina suunnata hiihtobussilla noin seitsemän kilometrin verran etelään Kapruniin. Kaprun on kylänä kooltaan vain kolmannes Zell am Seesta, mutta sen hiihtokeskuksessa on jälkimmäiseen verrattuna muutamia selkeitä etuja.

Kaprunista löytyy Zell am Seeta vähemmän mustia ja punaisia rinteitä, mutta sinistä kruisailua tarjolla on enemmän – yhteensä 16 laskun verran. Rinteet ovat keskimäärin myös hieman pidempiä kuin naapurikeskuksessa. Kaprunin suurin etu Zell am Seehen verrattuna on kuitenkin sen yhteydessä oleva Kitzsteinhornin lähes vuoden ympäri auki oleva ja lumivarma jäätikkö.

Kaprunin historian synkin hetki on vuonna 2000 sattunut traaginen, yli 150 henkeä vaatinut hissionnettomuus. Nykyään hissijärjestelmä on moderni ja sitä on uudistettu lähes vuosittain kaudesta 2002/2003 eteenpäin. Zell am Seessa, Kaprunissa ja Kitzsteinhornissa lasketaan kaikissa samalla hissilipulla.

Parkkia ja perinteistä

Zell am Seen, Kaprunin ja Kitzsteinhornin kattava Europa Sport-lippu tarjoaa talviharrastajille pitkän historian ja kauniiden maisemien puitteissa runsaasti nähtävää ja koettavaa muutenkin kuin vauhdikkaiden laskujen merkeissä. Maastohiihtoon on hyvät mahdollisuudet yhteensä 40 latukilometrin myötä. Hiihtäminen laduilla on mahdollista myös yöaikaan ja jäätiköllä.

Lumilautailijoille löytyy laajalta alueelta hyvät mahdollisuudet parkkilaskuun ja temppujen harjoitteluun. Kitzsteinhornin jäätiköllä, 2 900 metrin korkeudesta löytyy kokeneemmille tilava parkki ja Itävallan suurin, 160 metriä pitkä ja 6 metriä korkea super-pipe. Lapsille ja perheille sopivaa helpompaa parkkia puolestaan on tarjolla Zell am Seen Schmittenhöhessa.

Rento ja runsas afteri

Monipuolisia rinneravintoloita on Europa Sportin alueella erityisen runsaasti, mutta ruokatarjontaan ei tarvitse pettyä kylissäkään. Sekä Zell am Seessa että Kaprunissa on kattavat peruspalvelut ja illan hämärtyessä yhteensä lähes 40 baaria ja yökerhoa takaavat että tekemistä riittää rinteiden sulkeuduttuakin.

After ski on runsasta mutta ehkäpä keskuksen vahvasti kansainvälisestä asiakaskunnasta johtuen itävaltalaisittain suorastaan poikkeuksellisen rauhallista. Alueen kulttuurille on tyypillistä, että laskeminen ja urheilu ovat aina ensimmäisenä ihmisten mielissä. Afteri ja juhliminen puolestaan vain jotain millä tapetaan aikaa laskupäivien välissä.

Omin ehdoin Zell-järven rannalle

Zell am See ja Kaprun sijaitsevat noin 170 kilometrin päässä Münchenin ja 90 kilometrin päässä Salzburgin lentoasemista. Europa Sport-hiihtoalue on siis melko vaivattomasti suomalaistenkin saavutettavissa. Kohteeseen ei kuitenkaan Suomesta järjestetä tällä hetkellä talviaikaan valmismatkoja.

Mikäli hiihtolomalle kertyy enemmän pituutta ja aikaa on käytettävissä runsaammin, on Zell am See kohde, johon lähtiessä kannattaa pohtia auton vuokraamista. Läheiset kylät eivät ole autottomia ja liikkuminen niiden välillä tulee vieläkin helpommaksi.

Jos auton vuokraamiseen ei ole kiinnostusta tai mahdollisuutta, kulkevat junat lentokentiltä Zell am Seehen vaivatta. Junamatka Salzburgista hiihtokeskukseen kestää noin 2 tuntia ja vaatii keskimäärin 1-2 vaihtoa, matka Münchenin kentältä on kestoltaan noin kaksinkertainen ja vaatii 2-3 junan vaihtoa.

Plussat

  • Hiihtoalueella runsaasti laskumaastoa harrastajille ja eksperteille
  • Kitzteinhornin jäätikkö tekee alueesta lumivarman
  • Vilkas after ski ja runsaasti tekemistä laskettelun lisäksi

Miinukset

  • Rinteissä voi olla ruuhkaa
  • Offarilaskemiseen ei välttämättä suhtauduta suopeasti
  • Aloittelijoiden laskumaastoa rajallisesti

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alppimatka lasten silmin

Laskettelijan unelma – Itävallan henkeäsalpaavimmat rinteet yhden kausikortin alle

Saalbach on kehityksen kärjessä

Slopetrotter Skitours – edullisia laskumatkoja Alpeille

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja