
Lech – Arlbergin rauhaisampi hiihtomekka
Itävallassa sijaitsevan Arlbergin laakson tunnetuin hiihtokeskus on St. Anton, mutta alueella on tarjota laskijalle paljon muutakin. Etenkin Antonin naapureihin Lechiin ja Zürsiin kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä paikat ovat liki stereotypioita kauniista alppikylistä ja legendaarisen Der Weiße Ring –laskureitin kotipaikka.
Lechillä on vahva maine yhtenä maailman parhaimmista hiihtokeskuksista. Kylän miljöö huokuu pitkiä perinteitä ja sen hotellien kyljessä on useimmiten neljä tähteä kertomassa laadusta. Kuuden hotellin kyljessä tähtiä on peräti viisi. Laadukkaan palvelutason myötä Lechin kaduilla ja hotelliaamiaisilla saattaa bongata myös kansainvälisiä julkimoita nauttimasta alppilomastaan.
Lumivarmaa hiihtoa
Lech sijaitsee 1 450 metrin korkeudessa ja lähinaapuri Zürs yli 1 700 metrissä, minkä ansiosta alueelta löytyy hyvää laskettavaa lunta, vaikka St. Antonissa (1 300 m) sellaista ei olisikaan. Lech-Zürsistä pistäytyminen vaikkapa päiväksi Antoniin on helppoa, sillä molemmat alueet kuuluvat Ski Arlberg -kokonaisuuteen ja hissiliput niiden välillä ovat keskenään yhteensopivia. Hiihtobussia Antonin suuntaan siirryttäessä tosin tarvitaan ja paluu rinteitä pitkin Zürsiin onnistuu sekin vain kaikkein taitavimmilta laskijoilta.
Lechistä on hissiyhteydet Ski Arlbergin Zürsiin (5 km), Zugiin (3 km), Oberlechiin ja Stubenbachiin. Hissit ovat etenkin Lechin ja Zürsin ympäristössä moderneja ja tehokkaita, mutta Arlbergistä löytyy valitettavasti edelleen paljon hitaita ankkurihissejä. Laakson suurin laskettelukeskus, St. Anton, ei ole hissiyhteydessä Lechiin.
Harrastajille sopivat rinteet
Laskettelurinteet ympäröivät keskeisellä paikalla Arlbergin laaksossa sijaitsevaa Lechiä joka puolelta. Eniten sinisiä ja punaisia harrastajatason laskuja löytyy Mohnenfluh-huipun puoleiselta alueelta.
Rüfikopfin suunnassa laskumaasto on hieman haastavampaa. Aloittelijat puolestaan löytävät itselleen soveltuvia rinteitä myös aivan Lechin kylän tuntumasta, mutta vielä parempaa helppoa laskettavaa on Zürsin puolella ja varsinkin Oberlechissä.
Maailmankuulu Der Weiße Ring
Taitaville laskijoille tekemistä on selkeästi vähemmän, mutta hekin hakeutuvat toisinaan Lechiin yhden vetonaulan perässä. Maineikas Der Weiße Ring tai The White Ring on laskureitti, joka tunnetaan kaikkialla ympäri laskumaailmaa.
22 kilometrin mittainen The White Ring koostuu kahdeksasta hissistä ja kuudesta rinteestä, jotka läpi laskettuaan on matkustanut yhteensä 5 500 korkeuserometriä. Reitti kiertää Lechin, Zürsin ja Zugin kylien ohitse ja sen voi aloittaa hissinousulla mistä tahansa näistä. Matkan varrella lasketellaan myötäpäivään Rüfikopfin (2 362 m), Hexenbodenin (2 223 m), Madloch-Jochin (2 438 m) ja Kriegerhornin (2 173 m) maisemissa ja kierretään Lechin ja Zürsin erottava Omeshorn-huippu (2 580 m).
White Ringillä tarkoitetaan myös vuosittain järjestettävää kilpailua, jossa koko 22 kilometriä pitkä reitti lasketaan läpi. Nopein aika, jossa The White Ring on kilpailussa kierretty on 44:35:07. Kyseistä ennätystä pitää hallussaan itävaltalainen alppihiihdon olympiavoittaja Patrick Ortlieb.
Vain vähän mustia rinteitä
Mustia rinteitä on koko yhdistetyllä Lech-Zürs –alueella vain yksi ja todella jyrkkä laskettava muutenkin harvassa. Arlbergin laakson vaikein laskumaasto onkin keskittynyt lähinnä Stubenin ja St. Antonin alueille.
Mustien rinteiden vähäisyydestä on kuitenkin Lechin offarilaskijoille yllättävää iloa. Monet rinteiden veteraaneista ovat nimittäin myös off-pisteiden suurkuluttajia ja näistä laskijoista valtaosa hakeutuu mustien rinteiden perässä muihin Arlbergin keskuksiin. Tämän vuoksi Lech-Zürsin offaritykeille koskematonta puuterilunta riittää yleensä reilusti enemmän kuin muualla laaksossa.
Takamaastossa omaa rauhaa
Vähäisempi laskijamäärä houkuttelee Lechin off-pisteille, mutta alueella pitää aina tietää, minne on menossa ja mikä on lumiturvallisuustilanne. Opaspalvelut ovat hiihtokeskuksessa erittäin laadukkaat ja omalla 4-6 hengen porukalla varmistaa offariretken onnistumisen myös sosiaalisesti.
Alueella ei valitettavasti sada lunta kovin usein tai paljoa, mutta laaja hiihtoalue ja kanssalaskijoiden vähäinen määrä varmistavat mahdollisuuden omien jälkien piirtämiseen. Kahdesta kylästä Zürs (1 716 m) sijaitsee hieman Lechiä (1 450 m) korkeammalla, joten lumitilanne on yleensä sen puolella vielä parempi.
Maailman hurjimpia off-pisteitä ja hiihtoyhteys St. Antoniin
Kaikkein taitavimmat laskijatkin löytävät haastetta Antonin puolelta ja Vallugan näköalatasanteelta lähtevän todella hurjan Backside of Valluga -offarin kautta Zürsiin. Off-piste yhdistää Zürsin ja Antonin, mutta vaikealle osuudelle tarvitaan mukaan opas, joka tuntee reitin vaarapaikat.
Vallugan takamaastoja uhmaava laskija on päivän päätteeksi ainoa, joka palaa St. Antonista omin suksin takaisin, sillä hissiyhteyttä tai helpompia laskulinjoja ei Lech-Zürsin ja Antonin välillä ole. Muiden laskijoiden on hyödynnyttevä Arlbergin laakson taksipalveluita tai ilmaisia hiihtobusseja.
Todellinen alppikylä
Lech tunnetaan korkeasta laadusta ja valtaosa kylän hotelleista on merkitty vähintään neljällä tähdellä. Tämä näkyy monessa paikassa myös hintatasossa ja kokonaisuutena alue onkin suurituloisempien laskijoiden suosiossa.
Laskumatkan kuluihin voi toki vaikuttaa itse, eikä pienellä suunnittelulla toteutettu reissu vie ketään konkurssiin. Lech itsessään on kauniin perinteinen kirkon ympärille ja joen varteen rakennettu kylä, jollaisia Alppien asutuskeskukset ulkopuolisten mielikuvissa usein ovatkin.
After skissä ei korvatulppia tarvita
Lechin after ski on hyväntuulista ja rentoa. Pöydällä tanssimista näkee harvemmin ja porukat istuvat ennemmin vaihtelemassa kuulumisia päivän hiihdoista. Ruokahuollosta vastaavat hotellien yhteydessä olevat ravintolat. Hiihtobussit kuljettavat St. Antoniin ja Arlbergin muihin keskuksiin mielivän ilmaiseksi, eivätkä yömyöhäisten taksitkaan konkurssiin vie.
Zürsin kylä tarjoaa pitkälti samaa, joskin aivan rinnealueen keskellä sekä vielä hieman Lechiäkin rauhallisempana ja pienemmässä mittakaavassa. Myös Zürs tarjoaa runsaasti arvokkaita luksusvaihtoehtoja, parikymmentä tasokasta hotellia ja ravintolaa ja muutenkin rauhallisen ilmapiirin laskupäivän jälkeiseen rentoutumiseen. Alue onkin erityisesti varakkaamman väen, kuninkaallisten ja julkkisten suosiossa.
Suomesta Lechiin
Kokonaisuutena Lech on loistava valinta harrastajatasoisille, rinteiden ulkopuolelle mieliville laskijoille ja soveltuu erittäin hyvin myös perheille ja pariskunnille. Rinteet ovat pääsääntöisesti jopa paremmassa kunnossa kuin ruuhkaisemmassa St. Antonissa ja kylä tunnelmallisempi ilman läheisen maantien aiheuttamaa hälyä. Lapsille ja aloittelijoille läheinen Oberlechin kylä soveltuu paremmin ja jyrkkiä rinteitä tai vauhdikasta yöelämää kaipaavat kaveriporukat suuntaavat Antoniin.
Kätevin tapa matkustaa Suomesta Lechiin on ottaa lento Zürichin (200 km) tai Innsbruckin (120 km) kansainväliselle lentoasemalle. Perillä kummaltakin kentältä on jatkoyhteys Arlbergin laaksoon eikä edestakainen bussimatka esimerkiksi Zürichistä Lechiin maksa 80 euroa enempää.