Hyppää sisältöön

Nämä ovat viisi maailman pelottavinta rinnettä! …Uskaltaisitko?

Laskettelussa on hetkiä, jolloin hartaasti toivoo olevansa jossakin ihan muualla. Monen matkanteko on pysähtynyt näihin maailman pelottavimmiksi nimettyihin rinteisiin. Uskaltaisitko sinä?

1. ”Corbet’s Couloir”, Jackson Hole, Wyoming (USA)

Tämä rinne saa useimmat kääntämään suksen kärjet takaisin hissille. Rinteen jyrkkyys on keskimäärin alle 40 astetta ja leveyskin pääosin mukavat 15 metriä, mutta silti Corbet’s Couloir löytyy monen hard-core laskijan listalta: vaara vaanii heti alussa. Jotta ihanteellisille puuteriapajille pääsisi kurvaamaan, on selvittävä ensin neljän metrin jyrkästä pudotuksesta! Ja hallitusti tietenkin, sillä alastuloa ympäröivät kallioseinämät. Jos haluaa välttää nämä seinämät, on vaihtoehtona myös kuuden metrin pystysuora pudotus – syyttä ei tätä rinnettä kutsuta maailman pelottavimmaksi!

Corbet’s Couloirin kuruun laskeutuminen vaatii rohkeutta.

2. ”Tortin”, Verbier (Sveitsi)

Toisena top-listalla on Tortin-rinne Verbierissä. Kuten monissa muissakin rinteissä, Tortinissa vaaran määrä riippuu lumipeitteen laadusta. Homman juju on valita oikea laskulinja ja toivoa lumipeitteen olevan puuteria – eikä jäätä. Väärä linjavalinta voi johtaa pelottavaan kumpareikkoon, jossa jäisellä pinnalla laskunautinto muuttuu selviytymisnäytelmäksi.

Tortinin laskeminen vaatii oikeanlaisen lumipeitteen ja tarkkuutta reitin valinnassa.

3. ”La Chavanette”, Avoriaz (Ranska)

La Chavanette, lempinimeltään the Swiss Wall, herättää puistatuksia kaikissa, jotka tunnistavat rinteen nimen. La Chavanette on jyrkkyydessään aivan omaa luokkaansa. Ylhäältä katsoessa on mahdotonta nähdä, mitä edessä odottaa, ja ”For experts only” -kyltti vie useimmilta viimeisetkin rohkeuden rippeet. Tuoreen puuterin peittäessä maata lasku voi loppua kohden muuttua jopa miellyttäväksi, mutta muulloin laskijoita odottaa paakkuinen taival. Jääpeitteen yllättäessä kaatuminen ei ole suositeltavaa, sillä jyrkkyyden vuoksi vierimisen pysäyttäminen on erittäin vaikeaa.

La Chavanette on pelottavan jyrkkä

4. ”Delirium Dive”, Sunshine Village, Alberta (Kanada)

Moni on kuullut Goat’s Eye Vuorella sijaitsevasta Delirium Divesta, ja se onkin jyrkkien rinteiden klassikko. Ennen hissiin pääsyä kaikilta laskijoilta tarkistetaan, että heillä on asianmukaiset lumivyöryvarusteet. Tällä yritetään karsia joukosta vähemmän kokeneet menijät, jotka ovat turhaan luottaneet alueelta löytyvän vuokravarusteita. Vyöryriskin, vaihtelevan sään ja rinteen jyrkkyyden huomioon ottaen laskukokemus voi olla vähintäänkin hurja.

Delirium Dive on erittäin vyöryaltis rinne, jonne on turha haikailla ilman vyöryvarusteita.

5. ”Backside of the Valluga”, St. Anton (Itävalta)

Tämä rinne ei ole teknisesti kovin vaativa – kunhan laskijalta vain löytyy rohkeutta aloittaa lasku. Startti tapahtuu näköalatasanteelta, jonne ei ole suksien kanssa asiaa ilman vuoristo-opasta. Ensimmäisellä laskuosuudella on yleensä hyvä lumipeite ja jyrkkyyskään ei aiheuta vaikeuksia. Rinne loppuu kuitenkin jyrkänteeseen, josta pudotusta on huimat 700 metriä. Pätevän vuoristo-oppaan matkassa tämä vaaravyöhyke on onneksi ohitettavissa ja matka jatkuu rennosti Ochsenboden rinteen pitkällä laskulla Zürsin lomakylään.

Backside of the Valluga loppuu jyrkänteeseen, josta pudotusta on huimat 700 metriä

Teksti: Elina Koskinen
Kuvat: Simo Vunneli, Flickr / dpstyles, Bernd Brägelmann, Blakes Seven

Jutun kohteet Lumipallossa:
> Jackson Hole
> Verbier
> Avoriaz
> St Anton