Alppihiihto, Kohteet

Arven aarteet

Chamonix on maailman tunnetuimpia turistikeskuksia. Euroopan korkeimman vuoren kupeessa sijaitseva aito kaupunki on täynnä tunnelmaa, mutta myös loistavia laskukohteita. Kaupungin ja koko laakson läpi virtaava Arve saa alkunsa vuorilta Balmen solasta ja joen virtauksia seuratessa voi löytää todellisia laskuaarteita vuorten molemmin puolin.

Chamonix’n suosio perustuu huikeisiin maisemiin, viihtyisään kaupunkiin ja monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin. Kesän turismi on suurempi kuin talven, mutta varmaankin monet suomalaiset Alpeilla kävijät ovat jossain vaiheessa käyneet tässä legendaarisessa hiihtokeskuksessa.

Arven alkulähteillä

Joki saa tosiaan alkunsa Ranskan ja Sveitsin rajalta Aiguille du Tour -vuoren luoteispuolelta ja virtaa Chamonix’n kaupungin läpi aina Geneveen saakka liittyen siellä Rhoneen. Sivujokena Arve on vain reilu 100 kilometriä pitkä, mutta sen matka on sitäkin suurempaa käsittämättömien maisemien todistaessa veden virtausta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Alkulähteen ympäristössä sijaitsevat hissiyhteydessä olevat Vallorcine ja Le Tour ( 1450 – 2250 m). Jälkimmäinen tunnetaan mukavana, erityisesti perheiden suosimana, lumivarmana alueena. Harva tietää, että Vallorcinen puoleiset laskut tarjoavat haastavaa laskua ja metsäpätkät ovat tykittäjien suosiossa. Rinneravintoloiden lukumäärällä ei mässäillä, ja moni kokeneempi laskija nappaa aamulla eväät mukaansa.

Argentiéren autuus

Argentiéren alue oli ennen todellinen vapaalaskijoiden temmellyskenttä, mutta tuolihissien myötä parhaat salapaikat tulivat julkiseksi riistaksi. Tottakai edelleenkin lumisateen jälkeen Grands Montets’n tarjonta on laadukasta ja monet skinnaajat lähtevät retkilleen juuri täältä. Keväällä randoporukat skinnailevat ympäristössä paljon, mutta heidän tavoitteenaan on liikkuminen luonnossa huikeissa maisemissa, ei niinkään huikaisevan laskun saaminen.

Hissit nostavat 1250 metrin korkeudesta 2800 metriin ja erityisesti Pendant’n alue on vapaalaskijoiden suosima. Aikoinaan kabiini nosti 3275 metriin ja tämä mahdollisti käsittämättömän hienoa laskemista jäätiköllä. Uuden hissin valmistuttua GM palannee entiseen loistoonsa.

Brevent ja Flegere yhdistetty

Chamonix’n keskustan yläpuolelta pääsee Brevent’n hiihtoalueelle, joka on yhdistetty hissillä Flegeren ( 1030 – 2525 m) alueeseen. Yhdistämisellä on puolensa, mutta usein siirtymähissiin joutuu jonottamaan kauan. Monet valitsevatkin pysymisen alueella, jonne ovat suunnanneet. Molemmissa riittää haasteita ja siksi aloittelijoiden kannattaa välttää näitä alueita.

Vallee Blanche on elämys

Aiguille du Midin ( 3842 m) näkymien ihailun jälkeen on mahdollista suunnata suurelle maisemaelämykselle jäätikölle. Opas on ehdottoman suositeltava ja varsinkin aloituskävely vuoren harjanteella voi saada hikikarpaloita otsalle. Itse lasku on suksimatkailua mykistävissä maisemissa, mutta jäätikön sulamisen takia loppu voi olla tuskaista kävelyä.  Kannattaa selvittää etukäteen sääennusteet ja olosuhteet eikä yrittää väkisin klassikon laskemista.

Laakson alkupäässä sijaitseva Les Houches sijaitsee matalalla ja on siksi nykyään hieman ongelmissa, jos lumitilanne on huono. Maailmancupin status on kuitenkin valttikortti ja moni haluaa kokea syöksyrinteen vauhdin.

Maailmanluokan majoitus suomalaisten hoidossa

Chamonix kaupunkina tarjoaa monenlaista ja -tasoista majoitusta. Tarja ja Petri Nordström löysivät oman missionsa 2012 ja onnistuivat hankkimaan La Chaumiere -hotellin sekä myöhemmin vieressä sijaitsevan upean chalet’n. Tämä loistava kombinaatio sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta rauhallisella sivukujalla ja on napakymppivalinta niin pariskunnille, perheille kuin isommalle ryhmälle.

Hotelli on tietenkin palveluineen erittäin toimiva. Poikkeuksellista suitsutusta saa hotellin vieressä sijaitseva chalet, jossa yöpyy vähintään 11. Kolmikerroksinen talo on erittäin toimiva saunoineen ja kuivaushuoneineen sekä pesukoneineen, puhumattakaan keittiön ja terassin näkymistä suoraan Midille. Loistava valinta isommalle porukalle tai vaikka kahdelle perheelle. Tsekkaa chaumierelodge.com

Tarja entisenä kumparelaskijana tietää, miten vieraat viihtyvät. Kaikki on mietitty viimeisen päälle. Tarjan ja Petrin vinkki on välillä vierailla Mont Blancin tunnelin läpi Italian Courmayerissa, varsinkin jos tuhruinen sää peittää Chamonix’n laakson. Silloin Arve peittää myös aarteensa ja tarjoaa niitä seuraavalle kävijälle.

Miksi Chamonix?

Chamonix on hurjien laskuelokuvien kuvauspaikka, jossa Glenn Plaken kaltaiset irokeesitukat nostivat vapaalaskukulttuuria kartalle. Nykymeno on somessa ja Warren Millerin kaltaiset ohjaajat ovat katoavaa maailmanperintöä.

Jyrkät vuoret ja läheisyys Geneven kansainväliselle kentälle takaavat turistit, mutta todellisuudessa kannattaa muistaa, että keskukset ovat erillään toisistaan ja vaativat enemmän kulkemista joko hiihtobussilla tai autolla. Keskuksia on useita tunnin ajon sisällä ja näin elämyksiä voi napata yhdellä reissulla monin verroin. Bon voyage!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.5/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: -1 (from 1 vote)
Arven aarteet, 8.5 out of 10 based on 8 ratings


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Arven aarteet
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 1 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.