Hyppää sisältöön

Sveitsin suosituimmat laskettelukeskukset

Sveitsin suosituimmat hiihtokeskukset -listaus esittelee kymmenen huippukohdetta lumilajien ja Alppien ystäville.

Lumipallon aiempi artikkeli esitteli 10 Alppien suosituinta hiihtokeskusta,  ja Sveitsi loisti lähes kokonaisuudessaan poissa tältä listalta. Tämän vuoksi nyt esittelyssä 10 vierailun arvoista hiihtokeskusta keskeisestä alppimaasta. Kuinka monta näistä sinulla on jo koettuna?

1. Zermatt

Zermattin suosiolle on yksinkertainen selitys – sijainti yhden Alppien kuuluisimman vuoren eli mahtavan Matterhornin kupeessa. Suosiota ei toki vähennä myöskään keskuksen puitteet, sillä useissa rankingeissa Zermattia pidetään yhtenä Alppien parhaimpana ja monipuolisimpana laskukohteena. Idyllinen kaunis kylä on myös itsessään tarkemman tutustumisen arvoinen.

2. St. Moritz

Sveitsin toiseksi suosituin hiihtokeskus on erityisesti rikkaiden ja kauniiden kokoontumispaikkana tunnettu St. Moritz. Jetset- ja alppitalvimatkailun syntymäpaikan maineestaan huolimatta St. Moritz on myös paljon muuta, tästä osoituksena se on isännöinyt kahdesti talviolympialaiset. Todellinen klassikko, joka vain paranee ja kehittyy jatkuvasti ajan myötä.

3. Davos

Kansainvälisen talousfoorumin pitopaikkana profiloitunut Davos on oikea unelmakohde laskuharrastajille. 1560 metrissä merenpinnasta sijaitseva Davos on Alppien korkeimmalla sijaitseva kaupunki, jonka lumivarmat ja laajat rinnealueet soveltuvat erinomaiset sekä lasketteluun että lumilautailuun. Myös maastohiihtoharrastajat pääsevät täällä nauttimaan Alppien parhaimpiin kuuluvista laduista.

4. Arosa

Schanfiggin laakson pohjukassa 1800 metrin korkeudella sijaitseva Arosa on perinteinen sveitsiläisten oma lomakohde läpi vuoden. Suosiota selittää paitsi lumivarma hiihtolue myös seudun huikaisevat maisemat monine mahtavine huippuineen. Laajan laakson pohjukassa sijaitseva Arosa on tunnettu runsaasta auringosta sekä tuulilta suojaavilta vuorilta.

5. Grindelwald

Jylhä Eiger hallitsee maisemaa Grindelwaldin kylässä. Poikkuksellisen vaikuttavat maisemat ovatkin syy, jonka vuoksi Grindelwald on yksi Sveitsin suosituimmista hiihtokeskuksista sekä eloisa matkailukohde myös kesäisin. Kohdetta voidaan pitää jonkinlaisena klasikkona, sillä alppivieraita kylässä on käynyt aina 1800-luvun lopulta alkaen. Laskullisesti seutu tarjoaa sopivasti haasteita kaikille taitotasoille.

6. Saas-Fee

Korkealla 1800 metrissä sijaitseva Saas Fee on tunnettu keskus myös suomalaisten alppimatkaajien keskuudessa. Eikä ihme, sillä perinteikäs ja kaunis kylä ja sen ympärillä kohoavat kolmetoista yli neljään kilometriin kohoavaa huippua tekevät Saas Feestä tunnelmaltaan ainutlaatuisen. Suosiota ei myöskään vähennä korkealla oleva jäätikkölaskualue vauhdikkaine rinteineen.

7. Engelberg

Engelberg on keskisen Sveitsin suurin matkailukeskus ympäri vuoden. Luostaristaan tunnettu pittoreski keskus on profiloitunut pohjoismaisten laskijoiden keskuudessa erityisesti erinomaisena ja helposti saavutettavana offpiste-hiihtokohteena. Offareiden lisäksi Engelberg tarjoaa mieluisaa lomatekemistä myös vähemmän laskeneille sekä perheille.

8. Crans Montana

Naapurikeskukset Crans ja Montana sijaitsevat 1500 metrin korkeudella aurinkoisessa tasankolaaksossa. Yhdessä Crans Montana nimellä tunnettu kokonaisuus muodostaa yhden Valaisin laakson suurimmista hiihtokeskuksista. Pitkät perinteet omaava alppihiihtokeskus on erityisen tunnettu laatutietoisten matkaajien keskuudessa, joille hinta ei ole matkakohteen valinnassa este.

9. Verbier

Mont Blancin maisemissa sijaitseva Verbier on yksi Valaisin laakson kansainvälisimmistä laskettelukeskuksista ja lomakohteista. Takavuosien suosittuna alppipummikohteenakin tunnettu aurinkoinen keskus tarjoaa runsaasti laskettavaa jokaiselle – valtava 4 Laakson laskualue kattaa yhteensä huimat 410 rinnekilometriä. Kaiken kruununa 3330 metriin kohoava Mont Fort offarimahdollisuuksineen.

10. Leukerbad

Leukerbad on ollut kuumien lähteidensä parantavista vaikutuksista tunnettu vierailukohde jo muinaisten roomalaisten ajoista alkaen. Edelleen keskus on tunnettu kylpylä- ja hyvinvointikohde, mutta yhä lisääntyvässä määrin se houkuttaa myös monipuolisena aktiviteettikohteena. Rinnepalveluidensa puolesta Leukerbad on Sveitsin suosituimpien hiihtokeskusten pienimmästä päästä.

https://www.youtube.com/watch?v=n9fDcSKYsKo

Tutustu myös:
Alppien suosituimmat hiihtokeskukset – 10 unelmakohdetta

Lähde: Switzerland Tourism, listausperusteena käytetty hiihtokeskusten yöpymistilastoja.
Kuva: Shutterstock.com