Hyppää sisältöön

Alppien suosituimmat hiihtokeskukset – 10 unelmakohdetta

Joko olet vieraillut näissä kymmenessä Alppien huippukohteessa?

Alppien suosituimmat hiihtokeskukset -listaus esittelee 10 hienoa laskukohdetta ja toimii erinomaisena ideapankkina tulevien laskumatkojen suunnittelussa. Näissä kohteissa puitteet ovat takuulla kunnossa onnistuneeseen laskulomaan myös muiden vieraiden mielestä.

1. La Plagne – Ranska

Alppien vierailluin hiihtokeskus viime kaudella oli Ranskan jättiläinen La Plagne. Yhdessä naapurikeskuksen Les Arcsin kanssa La Plagne muodostaa Paradiski-nimellä tunnetun valtavan hiihtoalueen, jossa laskettavaan riittää pitkäksi aikaa. Maansa suosituin hiihtoalue mahtavine puitteineen ei jostain syystä ole isommassa huudossa Ranskan ulkopuolelta tulevien laskijoiden keskuudessa.

2. Ski Welt Wilder Kaiser-Brixental – Itävalta

Paratiisimaisen valtavan hiihtomaailman Itävallasta puolestaan muodostaa listan kakkosena oleva Ski Welt Wilder Kaiser-Brixental nimellä tunnettu kokonaisuus. Pitkän nimensä mukaisesti kyseessä ei ole yksittäinen hiihtokeskus, vaan useamman laskuttelukeskuksen muodostama kokonaisuus. Alunperin Ski Welt -nimellä markkinoitu alue on laajentunut vuosien saatossa kokonaisuuteen liitettyjen uusien hiihtokeskusten myötä.

3. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn – Itävalta

Itävaltalaista nimeämispolitiikkaa edustaa myös Euroopan kolmanneksi vierailluin hiihtoalue. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn on neljän erillisen hiihtokeskuksen muodostama maansa suurimpiin kuuluva yhtenäinen laskualue, jonka erilliset keskukset ovat yhdistetty toisiinsa hissiyhteyksien avulla. Suunnitelmissa siintää vieläkin isompi konaisuus, sillä Saalbach on ilmaissut halunsa rakentaa yhteys myös Zell am Seen ja Kaprunin suuntaan.

4. Ischgl / Samnaun Silvretta Arena – Itävalta & Sveitsi

Alppien vierailluimpien hiihtokeskusten listalla nelossija on erikoinen poikkeus, sillä kahden erillisen keskuksen muodostama kokonaisuus sijaitsee eri maissa – Ischgl on yksi Itävallan tunnetuimmista ja perinteikkäimmistä laskettelukeskuksista, kun taas Silvretta Arenan Samnaun on yksi Sveitsin vähemmän tunnetuista. Hissiyhteydestä hyötyvät kuitenkin molemmat keskukset ja erityisesti niiden vierailijat.

5. Madonna di Campiglio – Italia

Italian vierailluin hiihtokeskus löytyy listan sijalta viisi ja fyysisesti mahtavien Dolomiittien kauniista huomasta. Madonna di Campiglio on yksi maansa perinteikkäimmistä  ja nimekkäimmistä laskukohteista ja tunnettu laajasti myös Italian rajojen ulkopuolella. Jotain laskijoihin vetoavaa spesiaalia tässä italialaisen tyylikkyyden perikuvana pidetyssä keskuksessa on, siitä osoituksena maansa keskuksien korkein sijoitus tällä listalla.

6. Val Gardena / Alpe di Siusi – Italia

Italialaista hiihtokeskuscharmia edustaa myös Dolomiiteiltä löytyvä helmi Val Gardenan ja Alpe di Siusin kylät yhdistävän yhteislipun muodossa. Laajemmin Dolomiti Superski laskualueeseen kuuluvat hiihtokeskukset tarjoavat monien mielestä parasta laskulomaa, mitä Alpeilta voi saada – aurinkoisia terasseja, viettäviä rinteitä, mahtavia maisemia sekä unohtumattomia elämyksiä koko rahalla.

7. Val Thorens / Orelle – Ranska

Alppien vierailluimpien hiihtokeskusten kärkikymmenikköön mahtuu myös toinen kohde Ranskasta, nimittäin Kolmena Laaksona tunnetun jättiläisen Val Thorens naapurilaakson Orelleen yhdistettynä. Keskeinen sijainti korkealla Tarantaisen ja Mauriennen välissä varmistaa, että laskukausi on pitkä ja maisema vaihtuu tarvittaessa nopeasti valtavan hiihtoalueen sisällä. Au revoir, ja taas mennään!

8. Flachau – Wagrain – St. Johann – Itävalta

Alppien suosituimpien hiihtokeskusten listauksen lähestyessä loppuaan hitaampikin laskija lienee huomannut, että alppimaista yksi on selvä ykkönen – nimittäin Itävalta! Flachau – Wagrain – St. Johann -kombinaatio kirii listan kahdeksanneksi, eikä suotta. Erittäin keskeinen sijainti lähellä Salzburgia ja loistavasti rinnekurvailuun sopivat rinteet tekevät kokonaisuudesta todella varteenotettavan vierailukohteen myös Suomesta saapuville laskumatkaajille.

9. Serfaus–Fiss–Ladis – Itävalta

Serfaus – Fiss – Ladis jatkaa Itävallan tuttua keskusnimeämiskäytäntöä. Myös SFL-lyhenteellä tunnettu kolmen alppikylän kokonaisuus on profiloitunut erityisesti lapsiperheiden unelmakohteena. Lapsikohteen maine tulee ymmärtää tässä yhteydessä positiivisessa valossa –rinnealueen toimivat opasteet, monipuoliset oheispalvelut ja useat ravintolat tarjoavat hyvät puitteet kaiken ikäisten vierailulle, olipa seurueessa mukana lapsia tai ei.

10. Sölden – Itävalta

6/10 tälle listalle sijoittuneista laskettelukohteista sijaitsee Itävallassa, ja tässä yhteydessä niistä viimeisinpänä tulee Sölden. Suomalaistenkin hyvin tuntema jäätikkökohde on yksi Tirolin ja koko Itävallan tunnetuimpia hiihtokeskuksia. Alppihiihdon maailmancupin avauspaikkana myös tutuksi tullut kohde on yllättävän monipuolinen kokonaisuus, joka jokaisen tulisi kokea edes kerran. Joko sinä olet käynyt täällä?


Kuinka monessa listan hiihtokeskusta sinä olet olet vieraillut ja mikä oli suosikkisi? Jätä vastauksesi kommentoimalla alle!

Lähde: Laurent Vanant – 2019 International Report on Mountain & Snow Tourism
Kuva: Shutterstock.com