Sölden – Ötzin laakso
Alppihiihdon maailmancupin avauksesta tuttu Sölden on paljon muutakin kuin jäätiköllä laskemista. Useammasta pienemmästä hissipaikasta koostuva hiihtoalue on laaja, monipuolinen ja tehokkaiden hissien yhdistämä. Hiihtokylä puolestaan kuuluu Alppien vilkkaimpiin after ski –paikkoihin.
Rettenbachin jäätiköllä laskettava maailmancupin avaus käynnistää myös hiihtokauden, sillä maailman välinevalmistajat ja tärkeät alppivaikuttajat kokoontuvat samoihin aikoihin Söldeniin neuvottelemaan. Kulissien takana sovitaankin monista koko laskumaailmaa koskettavista asioista.
Söldenin toimiva hiihtoalue
Harrastajan ei onneksi kuitenkaan tarvitse alppivaikuttajien tavoin tyytyä istumiseen sisätiloissa, sillä mukavaa laskettavaa löytyy runsaasti ja hiihtokeskuksen jäätiköt sopivat kauden aloitukseen hyvin. Lumipeitteen saapuessa itävaltalaisittain korkealla sijaitseva Sölden näyttääkin aikaisin liikkeellä olevalle laskijalle parhaat puolensa.
Myös moni ammattilainen aloittaa kautensa lumirikkaassa Söldenissä. Suomalaisista alppihiihtäjistä esimerkiksi Tanja Poutiainen on aina viihtynyt alueella.
Lähes 150 rinnekilometriä sisällään pitävä Sölden on pilkottavissa pienemmiksi hisseillä yhdistetyiksi kokonaisuuksiksi. Hiihtokylään hissiyhteydessä olevat laskupaikat ovat rento Giggijochin keskus Hochsöldenin yläkylän yhteydessä ja astetta vaikeampi Gaislachkogl.
Gaislachkogl – Kolmeen tonniin laskettelemaan
Nousu kabiinilla Söldenin kylästä Gaislachkoglille vie suoraan yli kolmen kilometrin korkeuteen. Hissin alla kulkeva offarilasku on herkullinen, mutta vasta alempana rinteen puolelta haarautuvat kurut vaativat laskijalta jo hieman osaamista. Helpoin väylä on ylimpää alkava kuru.
Gaislachkoglin gondolin yläasemalta avautuu myös useita kohtuullisen viettäviä off-pisteitä Rotkogljochin suuntaan. Nämä reitit päättyvät Rettenbachin laaksossa kulkevalle siniselle rinteelle.
Huipulta pääsee palaamaan alas väliasemalle takakautta myös merkittyä reittiä pitkin ja muutaman kapeahkon siirtymän palkkioksi on luvassa vauhdikasta laskemista leveällä rinteellä. Väliasemalla valittavana on joko paluu kohti kylää tai Gaislachkoglin ylärinteillä pysyminen. Molemmat ovat varsin mukavia vaihtoehtoja, mutta myös lasku nautiskelijoiden täyttämään Hochsöldenin ja Giggijochin rinneverkostoon onnistuu.
Hochsölden ja Giggijoch – Nautiskeluun sopivat rinteet
Söldenissä on kaksi selkeästi aloittelijoille suunnattua aluetta. Kyläkorkeudella ja lähellä Gaislachkoglin kabiinin ala-asemaa on pienehkö ankkurihissein varusteltu Innerwaldin laskupaikka. Enemmän valinnanvaraa helppojen laskujen suhteen tosin löytyy Hochsöldenin yläkylän yhteydessä olevasta Giggijochista.
Hochsölden on keskelle rinnealuetta rakennettu hotellikeskittymä, jonka leveät rinteet houkuttelevat etenkin auringonpaisteella paikalle runsaasti nautiskelijoita. Sesonkiaikaan täytyykin varautua jonottamaan, vaikka hissiverkosto on täälläkin nopea ja kattava. Laskumaastossa on enemmän aloittelijoille ja nautiskelijoille sopivia lempeitä rinteitä kuin muualla Söldenissä ja new school –laskijoille suuri snowpark.
Myös viereiseen, Benny Raichin asuin- ja treenipaikkaan eli rauhalliseen Pitztalin laaksoon voi käydä kurkistamassa. Hochsöldenistä pääsee kätevästi rinteitä ja hissejä yhdistelemällä Rettenbachin jäätikölle, joka sekin kuuluu Söldenin hissilippuun. Alueelle tosin kannattaa mennä talviaikaan vain hyvällä säällä.
Rettenbach – Jäätikkö matkan varrella
Rettenbachin jäätiköltä (2 684 – 3 014 m) löytyy lähinnä sinisiä rinteitä ja se toimii monelle laskijalle välipaikkana aurinkoisen Hochsöldenin ja Tiefenbachin syrjäisemmän hiihtoalueen välillä. Rettenbachilta on myös näppärä mahdollisuus laskea laakson suuntaisesti rinnettä 30 suoraan takaisin alas hiihtokylään ja Gaislachkoglin gondolin ala-asemalle.
Kyseinen lasku Rettenbachilta alas kylään on koko Söldenin pisin ja sen aikana laskijan alle kertyy yhteensä 15 rinnekilometriä. Kyse ei myöskään ole pelkästä siirtymärinteestä, sen verran jyrkkyyttä laskusta kuitenkin löytyy. Solassa voi pysähtyä matkalla rinneravintolaan jos jalat väsähtävät ennen kylän saavuttamista. Rinne muuttuu alempana jyrkemmäksi, joten pieni tankkaus onkin ravintolan kohdalla usein paikallaan.
Söldenissä tosin riittää jo pelkästään Gaislachkoglissa ja Hochsöldenissä runsaasti laskettavaa ja merkittyä maastoa. Kylästä kaukaisempien Rettenbachin ja Tiefenbachin jäätiköiden arvo onkin rinteitä laskevalle lähinnä upeissa maisemissa ja vähäisen lumen aikaan eräänlaisessa lumivarmuudessa.
Tiefenbach – Näköalatasanteita ja jäätikkölaskua
Söldenin laskualueeseen kuuluu myös toinen jäätikkö, Rettenbachin takainen ruuhkaton Tiefenbach, jossa on yleensä sen kaukaisemmasta sijainnista johtuen selkeästi vähemmän väkeä ja enemmän omaa tilaa. Laskupaikkana Tiefenbachilla on tarjota lähinnä samaa kuin Söldenin muullakin hiihtoalueella, eli pitkiä sinisiä ja punaisia kruisailurinteitä.
Tiefenbachin erikoisuudet ovat kaksi sen näköalapaikkaa, Schwarze Schneid (3 370 m) ja Tiefenbachkogl (3 250 m). Yli kolmen kilometrin korkeudessa sijaitsevista kohteista on huikeat näköalat Tirolin vuorille, joista korkein Wildspitze (3 774 m) erottuu siluetista jylhällä muodollaan helposti. Etelässä näkyvät selkeällä säällä myös Italian Dolomiitit ja pohjoisessa Saksan korkein vuori Zugspitze.
Jäämies Ötz – Alueen vanhin julkkis
Ötztalin laakson laajojen jäätiköiden perintöä on myös alueen tunnetuin henkilö: Ötziksi nimetty jäämies. Löytöpaikka on laakson perukoilla sijaitsevien hiihtokeskusten Obergurglin ja Hochgurglin lähistöllä, aivan Italian rajan tuntumassa.
Pakastuneen muinaisihmisen tarua on yritetty selvittää 5 000 vuotta vanhasta, jäätyneestä ruumiista jo pitkään. Nykyään Ötziä säilytetään Italian puolella Bolzanossa, jossa tutkijat tekevät edelleen omia havaintojaan jäämiehen menneisyydestä.
Big 3 Rally – Koko Sölden haltuun
Koko suuren hiihtoalueen pystyy hyvien rinne- ja hissiyhteyksien ansiosta kiertämään alle puolessa päivässä Big 3 Rally –reittiä pitkin. Söldenin alppikylästä, Giggijochbahn-gondolin ala-asemalta käynnistyvä haastava ja komea reitti sisältää yhteensä 50 kilometriä rinteitä ja hissejä sekä 10 000 metrin yhteenlasketun korkeuseron.
Reitti jatkuu Hochsöldenin gondolilta Rettenbachin kautta Tiefenbachkogl-huipun komeisiin maisemiin. Tiefenbachilta palataan Rettenbachin laaksoa ja sen jalkoja polttelevaa 15 kilometriä pitkää rinnettä myöten takaisin kylään ja aivan Gaislachkoglin gondolin ala-asemalle. Pieni tauko ravintolassa lienee viidenkymmenen rinnekilometrin jälkeen viimeistään tässä kohtaa paikallaan.
Puuterilunta jäätiköllä tai rinteen vierustalla
Hiihtokeskuksen jäätiköt tarjoavat ruuhkattoman laskumaaston ja hulppeiden maisemien ohella myös hyvät mahdollisuudet off-piste –lasketteluun. Etenkin Rettenbachin gondolin yläasemalta on valittavana hyviä ja runsaslumisia linjoja Tiefenbachin suuntaan. Kannattaa kuitenkin ennen laskun aloittamista varmistaa että sukset osoittavat oikeaan suuntaan. Moni laskija nimittäin tekee tällä pätkällä arviointivirheen, joka johtaa paluumatkaan pelastushelikopterin kyydissä.
Kenties Söldenin paras offarimaasto löytyy kuitenkin Gaislachkoglilta. Alue on hyvin vyöryherkkää ja paikkaa tuntemattoman on helppoa jäädä ansaan tyhjästä ilmestyville kielekkeille, joten vuoristo-oppaan palkkaamista suositellaan. Hissin alla kulkeva reitti on toimiva, mutta hyvää puuteria löytyy myös Gaislachkoglin huipulta alkavan ainoan rinteen molemmilta puolilta.
Alppien parhaita after ski -paikkoja
Söldenin hiihdon jälkeistä elämää kutsutaan ranskalaisittain apres ski -nimellä, mutta meno on taatusti villimpää kuin Ranskan keskuksissa. Kaunis tirolilainen kylä on rakennettu laakson pohjaa mukaillen nauhamaisesti, joten äänen perusteella voi valita, minne haluaa mennä viihtymään.
Usein kylällä tulee vastaan suksia kantavia, horjuvia hoilaajia, joiden afteri on venähtänyt niin pitkäksi, että päivällisaika on mennyt ohitse. Se on sääli, sillä Söldenin ruokatarjonta on monipuolinen ja hyvä. Edullisimmin syö pizza- ja pastapaikoissa, mutta myös pihvipaikkoja kannattaa testata.
Tarjontaa on yöelämässä laidasta laitaan ja alueen lähes viidestäkymmenestä discosta ja pubista parikymmentä on auki aina aamun pikkutunneille saakka. Söldenin vauhdikas afteri kuuluu Alppien parhaimmistoon ja ensimmäiset tanssijat hyppäävät pöydille yleensä jo alkuillasta.
Majapaikka aina hissien läheisyydessä
Ravintoloiden ja baarien ohella valtaosa kylän liikkeistä on urheilupuoteja, eikä muita erikoisliikkeitä valitettavasti juurikaan löydy. Majoittumisen suhteen vaihtoehtoja on pelkästään Söldenin kylässä hotelleista majataloihin ja alppimökkeihin. Kaikki paikat ovat lyhyen kävelymatkan päässä hiihtohisseistä.
Kodikas ja ruuhkaton Hochsöldenin yläkylä tarjoaa todellista ski in/out -majoitusta aivan rinnealueen keskellä, mutta täällä majoittuva jää paitsi Tirolin parhaista after ski -pippaloista. Pidemmällä laaksossa majoitusta tarjotaan Zwieselsteinin ja Ventin kylissä, mutta nämä ovat jo selkeästi kauempana sekä rinteistä että bileistä.
Lentolippu Tirolin parhaisiin bileisiin
Sölden sopii hyvin kauden avaukseen, offarilasketteluun ja pitkistä kruisailurinteistä nautiskeleville. Kaikkein parhaiten tirolilaiskeskus kuitenkin onnistuu palvelemaan bilettäjiä ja kylän vauhdikas after ski on planeetan parhaiden joukossa.
Helpoiten Söldeniin pääsee lentämällä Suomesta Innsbruckiin, josta ajomatka Ötzin laaksoon kestää vain noin tunnin verran. Muita kansainvälisiä lentoasemia kolmensadan kilometrin säteellä keskuksesta ovat mm. München ja Salzburg.
Plussat
- Upeat maisemat jäätiköillä
- Laadukkaat ravintolat ja vilkas after ski
- Hyvät offarimahdollisuudet taitaville laskijoille
Miinukset
- Ruuhkautuu sesonkiaikaan helposti
- Keskuksesta nauttiminen vaatii vähintään harrastajatason taidot
- Jäätiköille kannattaa mennä vain hyvällä säällä