Hyppää sisältöön

Garmisch-Partenkirchen – Muutakin kuin mäkihyppyä

Saksan Baijerissa, aivan Itävallan rajalla sijaitseva Garmisch-Partenkirchen on talviolympialaisten ja MM-kisojen isäntäkaupunki ja useimmalle suomalaiselle lähinnä ohikulkureitti Itävaltaan. Viihtyisään alppikaupunkiin kannattaa pysähtyä aistimaan vanhoja aikoja ja tietenkin laskemaan. Oma arvonsa on tietenkin baijerilaisella Gasthaus-kulttuurilla oluttupineen.

Saksan korkeimman ja ylväimmän vuoren, Zugspitzen (2 962 m), juurella lepäävän Garmisch-Partenkirchenin kaupungin laskettelu on rakennettu vuoren rinteille. Useammasta paikasta lähtevät ala-asemat eivät ole lähekkäin, eivätkä osittain hissiyhteydessä, joten laskija joutuu valitsemaan, mihin suuntaan lähtee. Ennen vuoden 1936 olympialaisia kylät olivat erillisiä, mutta Adolf Hitler sai suostuteltua pormestarit lyömään hynttyyt yhteen ja nykyisin Garmisch-Partenkirchen on vireä 30 000 asukkaan kaupunki.

Huikaiseva Eibseen nousu

Maisemallisesti on upea elämys nousta Eibseesta suoraan huipulle yhdellä, korkealla menevällä nostolla. Lähes kahden kilometrin vertikaalinousun aikana on mahtava katsella jylhää luontoa ja yläasemalla kannattaa uhrata aikaa kuvaamiseen.

Laskettelu tapahtuu jäätiköllä 11 hissin avustuksella ja fiilis on hyvällä säällä hieno. Varsinaisia haasteita ei ole tarjolla, mutta puitteet ovat kyllä kohdallaan. Paluu takaisin laaksoon kannattaa tehdä jäätikön sisälle rakennetulta juna-asemalta ja jäädä pois välillä, sillä Rifflrissin väliaseman jälkeen loppuosa on laskua huikeissa maisemissa takaisin laaksoon. Hyvällä lumella voi poiketa rinteen vierustoille nauttimaan puuterista ja jylhistä vuorista kabiinin todistaessa korkealla yläpuolella nautiskelijoiden menoa.

Maailmancup-tason laskettavaa

Maailmancupin rinteet sijaitsevat Partenkirchenin puolella jossa laskut ovat tavanomaisempia, joten suurin osa laskijoista viihtyy siellä tai Zugspitzplattin korkealla sijaitsevilla rinteillä. Hausbergin alueella sijaitsevilla rinteillä kilpaillaan maailmancupia ja mukavaa laskettavaa löytyy käytännössä kaikilta viideltä alueelta, mutta ilman sen suurempaa hehkutusta.

Kaikkiaan rinteitä on kuudenkymmenen kilometrin verran, joten keskuksessa viettää muutamankin päivän oikein mukavasti. Myös rinteiden vierustalla on mukavaa laskettavaa, joskin lumisateen jälkeen pitää olla varhain liikkeellä, mikäli mielii koskemattomalle lumelle ensijäljet piirtämään. Kreuzeckin ja Alpspitzen alueelta löytyy laskettavaa puuterinnälkäisille. Todellisten ässien kannattaa ottaa vuoristo-opas, jolloin avautuu aivan uusi maailma huikeine mahdollisuuksineen.

Garmisch-Partenkirchenin kaupunki tarjoaa oheiselämyksiä

Garmisch on kaupunkina vilkas ja palvelutarjonta on erittäin hyvä. Tarjolla on kaikkea, mitä kuvitella saattaa, kuten elokuvateattereita, näyttelyjä tai vaikka keilahalli, mikäli iltaelämyksiä laskupäivän jälkeen kaipaa. Myös soittoruokaloiden tarjonta on runsas. Majoituksen suhteen valinnanvaraa on paljon ja hintataso noudattaa hyvin laatulinjaa, joka on vaihteleva.

Garmisch-Partenkirchen vetää turisteja myös kesällä ja silloin junamatkailu kylästä huipulle on varmasti elämys. Müncheniläisillä on paljon loma-asuntoja alueella, joten se kannattaa ottaa huomioon tien päälle lähtiessä ja aikatauluja miettiessä.

Plussat

  • Viihtyisä, aito kaupunki palveluineen
  • Huikaiseva Zugspitze kabiininousuineen
  • Baijerilainen meininki

Miinukset

  • Hiihtoalueet irrallisia
  • Hyvälle harrastajalle ei riittävästi haasteita
  • Liikenneruuhkat tiettyinä aikoina

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Saksan ylpeys Garmisch ympäristöineen valloittaa ympäri vuoden

Nautiskelijoiden ykköskohteet Alpeilla

Täällä laskettelet edullisimmin – 26 kohteen vertaileva lista

Loma Baijerissa – 3 vinkkiä

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja