Hyppää sisältöön

Kaunertal – Laakson läpi jäätikölle

Itävallassa Kaunertalin laakson muotoja myötäilevä 50 kilometriä pitkä alppitie luikertelee vähitellen yläilmoihin. Matkan varrella 1273 metrin korkeudella vastaan tulee viimeinen pysyvästi asutettu paikka Feichten, josta korkeuseroa huipulle on vielä puolentoista kilometrin verran. Perillä pitkän tien päässä laskijaa odottaa todellinen herkkupala: Kaunertalin jäätikkö ja sen yhteyteen rakennettu hiihtokeskus.

Itävallassa on monia tunnettuja jäätikkökeskuksia kuten Sölden, Stubai, Hintertux, Pitztal, Dachstein ja Kitzsteinhorn. Kaunertalin jäätikön maan muista kohteista erottaa selkeimmin sen turmelematon yhteys luontoon, ruuhkattomuus ja syrjäinen sijainti aivan suuren laakson perällä.

Laskettavaa lapsille ja aloittelijoille

Kaunertalissa lasketellaan jäätikön lisäksi samalla hissilipulla 50 kilometriä kauempana laakson suulla sijaitsevassa Fendelsin hiihtokeskuksessa. Infrastruktuuriltaan ja rinnetarjonnallaan 1300 metrin yläpuolella sijaitseva Fendels suosii selkeimmin aloittelijoita ja lapsiperheitä.

Merkityt laskut ovat Fendelsissä etupäässä sinisiä, mutta mukaan mahtuu myös kaksi mustaa ja kourallinen punaisia rinteitä. Fendelsissä on myös laakson kattavimmat majoitusvaihtoehdot, valaistuja rinteitä, lastenmaa ja näköalatasanne 2700 metrin korkeudessa sijaitsevassa Roter Schrofenissa.

Viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla jäätiköllä laskut ovat pidempiä, mutta väritykseltään etupäässä samaa sinistä ja punaista kuin Fendelsissäkin. Molemmilla hiihtoalueilla on arvostetut snow parkit temppulaskijoille ja jäätiköltä löytyy myös halfpipe.

Pienten lasten kanssa lomaillessa on Kaunertal varma valinta, mutta kannattaa harkita myös läheistä Serfaus-Fiss-Ladisia, joka tarjoaa perheen pienemmille samaa hauskaa tekemistä, mutta merkittävästi suuremmassa mittakaavassa. Alle 10- ja yli 80-vuotiaat laskettelevat Kaunertalissa ilmaiseksi, minkä lisäksi hiihtokeskus ottaa liikuntarajoitteiset kaikessa hyvin huomioon ja tarjoaa invalideille tuntuvia alennuksia.

Kaunertal – ruuhkatonta laskettelua jäätiköllä

Lapsiperheiden lisäksi Kaunertaliin hakeutuvat myös ruuhkattomalle jäätikölle kaipaavat offarilaskijat ja hiihtovaeltajat. Alue on lokakuun puolestavälistä kesäkuuhun asti lumivarma luonnonpuisto, jossa omaa tilaa ja koskematonta puuteria on löydettävissä Itävallan jäätiköistä varmimmin. Matalampana sijaitsevassa Fendelsissä voi puolestaan laskea jäätikön sijaan metsän keskellä, eikä ruuhkista tarvitse sielläkään kärsiä.

Kaunertalin jäätiköllä laskijoita palvelee kansainvälisellä ruokalistalla ja ilmaisella wi-fi –yhteydellä varustettu Weissee-ravintola ja Fendelsissä helposti tavoitettavia rinneravintoloita on muutamia. Jäätiköllä lasketellessa kannattaa ehdottomasti tutustua uuden Karlesjochbahn-gondolin huipulta löytyvään Karlesspitzen (3260 m) näköalapaikkaan, josta maisemat aukeavat Itävallan, Sveitsin ja Italian rajojen ylitse kaikkiin ilmansuuntiin.

Autoillen huikeiden alppimaisemien läpi

Hiihtoalueiden välillä on etäisyyttä 50 kilometrin verran, eikä jäätiköllä ole tarjolla lainkaan majoitusta. Hiihtobussit kulkevat tasaisin väliajoin laakson päästä päähän Fendelsistä jäätikölle ja bussimatkat sisältyvät yli neljän päivän hissilippujen hintaan.

Auton vuokraaminen on kuitenkin suositeltavaa, sillä mutkittelevalla mutta hyvin hoidetulla alppitiellä ajaminen on osa Kaunertalin viehätystä ja autolla pääsee aina 2750 metrin korkeuteen jäätikölle, jossa on runsaasti pysäköintitilaa. Halutessaan voi pysäköidä myös 600 metriä alemmas Ochsenalmiin, josta matkaa huipulle voi jatkaa tuolihissillä.

Matkan aikana ajetaan pienten itävaltalaisten alppikylien läpi, suuren ja kauniin Gepatsch Stausee -alppijärven vierellä ja tehdään täysi 180 asteen käännös yhteensä peräti 29 kertaa. Tiellä on tullipaikkoja, joista kuitenkin pääsee Kaunertalin jäätikön hissilipulla läpi veloituksetta.

Omaa rauhaa ja rentoa oleskelua

Jäätikköä lähin kylä on 30 kilometrin päässä siitä sijaitseva pieni Feichten, jossa on tarjolla rajallisesti majoitusta. Valtaosa laskijoista yöpyy kuitenkin suosiolla kauempana Fendelsissä, jossa on tarjolla enemmän palveluita ja iltaisin valaistuja rinteitä sekä muuta ohjelmaa. After ski koostuu kaikissa Kaunertalin kylissä lähinnä muutamasta terassilla nautitusta oluesta, eikä meno lapsiystävällisessä ympäristössä jatku koskaan kovin villinä tai kovin myöhään.

Kaunertal palvelee kokonaisuutena parhaiten omasta rauhasta ja luonnosta nauttivia lapsiperheitä, lautailijoita ja offarilaskijoita. Se ei välttämättä ole Itävallan monipuolisin jäätikkö laskettelijalle, mutta on ainakin vielä turmeltumaton ja vähemmän tunnettu kohde. Kätevimmin hiihtokeskuksessa liikkuu omalla autolla ja lähimmät kansainväliset lentokentät ovat Innsbruck (100 km), München (190 km) ja Zürich (220 km).

Kuva: www.tirolgletscher.com

Plussat

  • Monipuolista offarilaskettavaa
  • Rinteet sopivat hyvin lapsiperheille
  • Ruuhkaton ja luonnonkaunis

Miinukset

  • Ei majoitusta jäätiköllä
  • Rinnevalikoimassa vain vähän jyrkkää
  • Hiljainen after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään