Hyppää sisältöön

Krippenstein – Viiden sormen off-pistesalaisuus

Dachsteinin jäätikköalueella sijaitseva Krippenstein on oikea paikka rauhaa ja omaa tilaa etsivälle hiihtomatkailijalle. Massaturismin ulkopuolelle eristetty pikkukeskus tarjoaa vaihtelua Itävallan mammuttimestoille ja on löytö etenkin asialleen omistautuneelle, edistyneelle laskijalle.

Krippensteinin monimuotoinen ja haastava maasto ruokkii säiden salliessa vapaalaskijan puuterin nälkää. Rinnelaskun ystävä taas voi hankkia yhteislipun läheisen Dachstein West -perhekeskuksen kanssa.

Alueen jylhän kallioisten seinämien hallitsevimmalle kielekkeelle on rakennettu kesäturismin ykkösnyrkki, viisiulokkeinen maisematasanne 5 Fingers. Hiihtoalueen ylle kurottuvalta tasanteelta avautuu vaikuttava maisema alas Obertraunin kylään ja sen edustalla olevalle järvelle. Maisemasormet tavoittaa ylä-asemalta vajaassa puolessa tunnissa.

Krippensteinissa lasketaan sään armoilla

Keskimäärin puolina laskupäivistä näkyvyys, lumitilanne, vyöry- tai tuuliolosuhteet ovat huonoja Krippensteinin off-pisteille. Kelien ollessa kohdillaan pääsee alueella kuitenkin nauttimaan Itävallan pisimpiin ja parhaimmistoon lukeutuvista off-pistelaskuista.

Tällöin puuterin perässä kiirehtiikin offarikanuunoita sekä lähikaupungeista, että Etelä-Saksasta asti keskukseen niin sankasti, että hissijonot voivat venyä pitkiksi. Kun tuoretta lunta ei ole tarjolla, ovat harvalukuisemmat asiakkaat taas pääosin itävaltalaisia rinnelaskijoita. Suurin osa hiihtoalueesta avautuu pohjoiseen ja parhaiten lunta tuovat luoteistuulet.

Kun useimmilla alppialueilla vuoret jyrkkenevät korkeammalle siirryttäessä, on Krippensteinissa maasto päinvastainen ja rinteet käyvät jyrkemmiksi alemmas laskeutuessa. Metsään mielivälle vapaalaskijalle tämä tarkoittaa sitä, että myös puusto on korkeammalla harvempaa ja avoimempaa, ja sankkenee alaspäin laskeuduttaessa.

Haastava maasto

Alueen maasto on harvinaista kalkkikiveä, johon eroosio on kuluttanut pehmeämpiä kivikerroksia ja railon kaltaisia aukkoja, doliineja. Nämä laskijoita vaanivat kolot ovat syvimmillään jopa 150 metrisiä ja pahimpia aukkoja on merkattu stop-kylteillä. Pienempiä  doliineja on myös peitetty, mutta laskiessa on silti syytä olla tarkkana.

Useiden vaaratekijöiden vuoksi Krippensteinissa on turvallisinta laskea opastetussa ryhmässä, jossa kaikilla on asianmukainen varustus. Opaspalveluita järjestää Outdoor Leadership -yritys, joka päivittää myös ala-aseman infotaululle tietoa off-pistealueiden kunnosta. Gondolihissin ylä-asemalta löytyy offarilaskijoille suunnattu piippareiden testauspaikka.

Omalaatuiset offarit

Krippensteinin suosituimmat off-pistereitit on merkattu maastoon suuntaa antavin, epävirallisin kyltein. Lähdöt tunnistaa maastossa lumivyöryvaaraa tai rotkoa varoittavista kylteistä ja reitit on merkattu myös rinnekarttaan katkoviivalla. Merkkauksistaan huolimatta laskut eivät ole virallisia lumivyöryiltä ja muilta merkittäviltä vaaratekijöiltä tarkastettuja ski-routeja, vaan merkittyjä off-pisteitä.

Ykkösoffari on hiihtoalueen keskelle sijoittuva Anger Alm. Tämän noin seitsemän kilometriä pitkän pätkän ylempi laskuosuus on leveä, ja jos lunta on satanut lähipäivinä, löytyy omille jäljille tilaa. Alemmaksi tultaessa lasku-uoma kuitenkin kapenee haastavaksi ränniksi ja muutamassa paikassa jyrkäksi metsämutkitteluksi, eikä reitti siten sovellu aloittelijalle.

Toinen suosittu off-piste, Schönberg, alkaa noin vartin mittaisella haikkaamisella ja päättyy jyrkemmän ja vaikeammin hahmotettavan loppuosan kautta kabiinin ala-asemalle. Lasku on lähestulkoon alusta loppuun kunnollista offaria, mutta reitillä on runsaasti doliineja. Laskulinjan kanssa kannattaakin olla tarkkana.

Helpoimmin lähestyttävä off-piste on vanhaa rinnepohjaa seuraava Imsl. Krippensteinin alueen ensimmäinen rinne vietti laaksoon tätä korkean kallioseinämän kupeessa kulkevaa reittiä, joka on sittemmin jätetty hoitamattomaksi off-pistealueeksi. Loppuosaltaan Imsl ja Anger Alm tiivistyvät samaan kumpareikoksi käyvään ränniin metsän tihentyessä.

Yksi superpitkä rinne

Krippensteinin ainoa täysimittainen hoidettu rinne on Itävallan pisimpiä. Mittaa tälle keskiosiltaan hyvinkin vauhdikkaalle, mutkittelevalle ja kumpuilevalle rinteelle kertyy peräti 11 kilometriä. Rinne on  pääosin leveä ja hyväkuntoinen, monentasoisen laskijan kriteetit täyttävä pätkä. Vaikeustasoltaan rinteen helpompi yläosa on merkattu siniseksi, ja puolivälin tuntumasta se jatkuu punaisena.

Yläaseman tuntumassa on lisäksi parista lyhyestä rinteestä, tuoli- ja ankkurihissistä muodostuva ylempi laskualue. Pienemmät lapset on huomioitu ala-aseman vierellä sijaitsevalla mattohissillä ja lastenrinteellä. Pelkästään rinnelaskua hakevalle Krippenstein yksinään soveltuu lähinnä lyhyempään visiittiin, riippuen kuinka kauan yksi erinomainen rinne kutakin jaksaa pitää imussaan.

Läheinen Dachstein West on rinnelaskijalle parempi

Rennon rinnelaskun ystävän kannattaa hankkia yhteislippu läheisen Dachstein West -perhehiihtoalueen kanssa. Kohtuullisen hintatason, lastenrinteiden ja lastenmaan, sekä alueen helppokulkuisuuden ansiosta Dachstein West on varteenotettava vaihtoehto lapsiperheille Salzburgin alueella. Kokeneelle laskijalle löytyy haastaviakin rinteitä sekä kumpareikko.

Alueen infrastruktuuri on modernia ja hiihtokoulupalvelut laadukkaita. Lisäksi hiihtoalueelta löytyy useita paikallisia herkkuja tarjoavia rinneravintoloita. Majoituspalveluita on tarjolla alueen kolmessa alppikylässä, Gosaussa, Russbachissa ja Annabergissä.

Majoitusta rauhallisessa Obertraunissa

Krippensteinissa paras tapa majoittua on joko ski lodgeissa ylhäällä vuorilla, tai alhaalla Obertraunin kylässä sijaitsevassa laadukkaassa Obertraun Resortissa. Vuonna 2012 valmistuneessa majoituskeskuksessa on suuria, hyvin varustettuja huoneistoja, jotka houkuttelevat myös majoituksen suhteen laatutietoista laskukansaa. Muut Obertraunin kylän majoituspaikat ovat vaatimattomampia majatalotyyppisiä ratkaisuja. Kesäisin kylässä on lisäksi käytössä caravan-alue.

Obertraunin kylästä on Krippensteinin hiihtokeskuksen kabiiniasemalle muutaman kilometrin matka, joka taittuu omalla autolla noin viidessä minuutissa. Obertraun ei itsessään tarjoa muutamaa satunnaisesti auki olevaa ravintolaa, kauppaa ja majataloa enempää aktiviteetteja.

Kylän rauhallinen elämänmeno tarjoaa hyvää vastapainoa vauhdikkaalle vuoristoelämälle. Varsinaista after-skitä ei ole, eikä sitä oikeastaan kaipaakkaan, sillä jylhä vuori ja sen ympärille kietoutuvat laskunautinnot ovat täällä iso asia.

Plussat

  • Laajat off-pistemaastot
  • Rinteen profiili
  • Rauha ja luonnonläheisyys

Miinukset

  • Off-pistemaaston poikkeukselliset vaaratekijät
  • Rinnetarjonnan suppeus
  • Vähäiset oheispalvelut

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Itävallan parhaat rinteet – tunnetko nämä?

Reissutarina: Keltanokat matkailuautolla Alpeilla