Pitztal - hiihtokeskus
 • Pitztal rinteet
  Pitztal rinneravintola
  Pitztal maisemat
  Pitztal lapset
  Pitztal alppivaellus @tvbpitztal
 • pitztal nordic skiing
  pitztal rinneravintola
  pitztal_maisema
  pitztal rinteet
  pitztal offarit
 • pitztaler gletscher yläasema
  pitztaler gletscher gondola
  pitztaler kapelle mit skifahrer
  pitztaler gletscher wildspitzbahn
  pitztal cafe top
 • pitztal ski subway
  pitztal gondola
  pitztal slope
  pitztal top restaurant
  pitztal top view
 • pitztal panorama view
  pitztal top cafe torte
  pitztal wildspitzbahn top
  pitztal top cafe wines
  pitztal glacier
 • pitztal slope
  pitztal slopes
  pitztal glacier-ice-cave
  pitztal glacier ice cave
  pitztal rinteet
 • pitztal rinne
  pitztal restaurant
  pitztal shop
  pitztal terrace
  pitztal skier
 • pitztal snowpark skier rail
  pitztal snowpark reili
  pitztal snow park
  pitztal after ski
  pitztal kristall restaurant
 • pitztal village
  pitztal kylä
  pitztal gondola lift
  pitztal rinteet
  pitztal ski-resort
 • pitztal rifflsee grubenkopf
  pitztal rifflsee ski resort
  pitztal rifflsee-restaurant
  pitztal rifflsee powder slope
  pitztal off-piste
 • pitztal glacier-slope
  pitztal off-piste-powder
  pitztal off-pisteet
  pitztal off-piste telemark
  pitztal hike off-piste
 • pitztal variante mittagskogel avalanche
  pitztal after-ski
  pitztal variante mittagskogel avalanche
  pitztal mandarfen
  pitztal mandarfen village

Pitztal – Jäätikkö Itävallan katolla

Itävallan Tirolissa sijaitseva Piztal on niittänyt nimeä Benjamin Raichin kotilaaksona. Kolmen hiihtokeskuksen kattaus on monipuolinen kruununaan taivaita kurkotteleva jäätikkö.

Alueena Pitztal on viereistä laaksoa, Ötztalia, huomattavasti tuntemattomampi. Sölden vetää puoleensa germaaneja, jotka haluavat hyvien rinteiden lisäksi nauttia vauhdikkaasta iltaelämästä. Piztal sen sijaan on itävaltalaisittain rauhan tyyssija, mutta rinteiltään silti erinomainen.

Alppihiihtäjät ovat löytäneet Pitztalin jäätikön kauan sitten, sillä lähes 3,5 kilometrin korkeudessa rinne pysyy ratalaskua varten oivallisena. Varsinkin ennen kauden alkua monet joukkueet, Suomi mukaan lukien, harjoittelevat kyseisellä jäätiköllä ennen siirtymistään Söldenin maailmancupin avaukseen.

Hochzeiger – Raichin harjoituskenttä

Laaksoon saavuttaessa ensimmäinen keskus on Hochzeiger.  Yhdeksän hissiä ei päätä huimaa, mutta kyseessä on pienuudestaan huolimatta varsin kelvollinen keskus.

Korkeuseroa kertyy tasan tonni ja alueelta löytyy vauhdikkaita rinteitä ja mukavaa metsälaskua. Sporttinen laskija nauttii varmasti ja perheille alue on kompaktiutensa ja lastenalueensa ansiosta erityisen hyvä. Haasteita hakeville alueen molemmat reunat kalliokuruineen ja metsäpätkineen ovat herkuttelupaikkoja, joihin paikallinen väki menee harvemmin.

Rinteistä pidetään erityisen hyvin huolta, ilmeisesti paikan imagoa ratalaskuun soveltuvana harjoituspaikkana halutaan pönkittää. Hochzeigerin rinteet viettävät kaikki länteen, joten suurempiin keskuksiin verrattuna varsinaista seikkailukiertomatkaa ei ole tarjolla. Viikonlopun temmeltämiseen paikka on hyvä, mutta viikon mittaisella reissulla elämyksiä on haettava myös muualta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Rauhallinen Rifflsee

Pitztalin toinen keskus, Rifflsee, sijaitsee jäätikön ovella. Nimensä hiihtokeskus on saanut ylhäällä sijaitsevasta järvestä, jonka ympäri kiertää talvella maastohiihtolatu.

Yläasema on yli 2 800 metrin korkeudessa Grubenkopfilla ja korkeuseroa kertyy parhaimmillaan reilu kilometri, joten Alppien tunnelma on ehdottomasti koettavissa. Näkymät vieressä sijaitsevalle jäätikölle ovat henkeäsalpaavat.

Rifflseen rinteet ovat erittäin vauhdikkaita ja niiden ulkopuolellakin on tilaa. Vaellusvälineillä laskettava maasto laajenee huimasti, sillä pieni hissiverkosto ei kata kuin osan mahdollisuuksista. Puuterin pöllyttely on Hochzeigeriin verrattuna haasteellisempaa ja sen vuoksi lumen liikkeellelähdön kanssa tulee olla tarkkana. Erityisesti ylimmän hissiaseman kupeesta jäätikköä päin lähtevä lasku on pitkä ja melko vaativa, mutta ihanan nautinnollinen. Kun osaa lähteä hyvissä ajoin laskemaan vasemmalle, päätyy pienen sujuttelun jälkeen ala-asemalle vievään rinteeseen. Reissulle ei kannata lähteä huonolla näkyvyydellä.

Pitztalin jäätävä jäätikkö

Pitztalin jäätikölle vievälle hissille ajetaan Rifflseen ala-aseman ohitse ja jatketaan aivan laakson perälle. Jäätikölle vievä juna nostaa valtaisan rinneravintolan kupeeseen, josta varsinainen hiihtoalue alkaa.

Korkealla oltaessa on syytä touhuta rauhallisesti ja hätiköimättä ja pukeutumiseen täytyy kiinnittää talvella enemmän huomiota kuin normaalisti. Yleensä Alpeilla on talvella pikku pakkasia ja laskeminen on mukavaa, mutta tuuli ja korkeus saattavat tehdä kelistä jäätävän kylmän.

Itävallan korkeimmalle yläasemalle ja yleisesti koko jäätikölle kannattaa suunnata vain, jos ilma on hyvä. Näkymät 3 440 metrissä ovat ällistyttävän jäätävät Wildspitzen kunnioittaessa läsnäolollaan yli 3 700 metrissä. Rinteissä on leveyttä ja laskut ovat suhteellisen vauhdikkaita. Lasku ala-asemalle on pitkä ja mukava, mutta ei mitenkään ihmeellinen.

Hyvän lumen aikaan jäätiköltä voi laskea Taschachtaliin offaria pitkin ja palata ala-asemalle eri puolelta vuorta kuin edellä mainittu reitti. Laskemaan päästäkseen on kiivettävä kolmisen varttia nappihissiltä ja näkyvyyden on syytä olla hyvä. Laskuosuus ei ole jäätiköllä, joten railoja ei tarvitse pelätä, mutta kivet ja kalliot tuovat matkaan oman haasteensa.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

 • Itävallan korkein yläasema näkymineen
 • Jäätikön ja Rifflseen rinteiden ruuhkattomuus
 • Humppa ei soi joka puolella

Miinukset

 • Ei sovellu iltaelämää rakastaville
 • Riittääkö laskettavaa viikoksi?
 • Hyvien laskijoiden haasteet loppuvat kesken ilman opasta