Hiihtokeskukset, Kohteet, Yleinen

Euroopan 10 parasta lasketteluhissiä?

Euroopan hiihtokeskukset tarjoavat huikeita rinteitä ja mahtavia maisemia. Jos etsit vielä astetta elämyksellisempää ja mukavampaa tapaa kokea valkoisena säihkyvät rinteet, suuntaa gondoli- tai kabiinihissien kyytiin.

Tässä ehdotus Euroopan kymmenestä parhaasta hissikyydistä!

1. Mont Fort, Verbier, Sveitsi

Off-piste –seikkailijoiden taivas Sveitsin Alppien ytimestä löytyy Verbieristä. Hiihtokeskusta kutsutaan usein myös maailman parhaaksi paikaksi merkittyjen rinteiden ulkopuolisille laskijoille. Parhaat maisemat puolestaan löytyvät vuonna 1986 rakennetun Mont Fortin kaapelihissin kyydissä, joka tarjoaa panoraamanäkymät aina 3300 metrin korkeuteen asti.

Tutustu Mont Fortin nousuun pikakelauksella:

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Klein Matterhorn, Zermatt, Sveitsi

Klein Matterhorn on Euroopan korkeimmalla sijaitseva laskettelupaikka, jonne kulku tapahtuu kätevästi kaapelihissin kyydissä. Hissin yläasemalta 3820 metrin korkeudessa jäätiköllä oleviin rinteisiin pääsee kätevästi vuoreen tehdyn tunnelin kautta. Rinteet tarjoavat mahdollisuuksia sekä aloittelijoille että ammattilaskijoille. Oli kesä tai talvi, Klein Matterhorn Zermattissa on valmiina sinua varten.

Hyppää gondolin kyytiin oheisen videon myötä:

http://www.youtube.com/watch?v=3ebHaczrfqA

3. Levi, Suomi

Oma koti kullan kallis ja mikä sen kultaisempi kuin Levin kätevä gondolihissi, jonka kyydissä pääsee rinteen huipulle ainutlaatuisia tunturimaisemia ihaillen. Gondolihissejä löytyy Leviltä kaksin kappalein, joten saat nauttia tunturin maisemista sen eri puolilla. Levillä rinteet ovat kovassa käytössä laskettelusesongin käydessä kuumana, joten jos haluat palan lumista taivasta, suuntaa suksesi tai lautasi gondolin kyytiin, joiden avulla saat helposti nauttia rinteistä uudestaan ja uudestaan.

Ihaile Levin kesäisiä maisemia:

4. Grindelwald–Männlichen, Sveitsi

Grindelwald-Männlichen välillä kulkeva gondoli on yksi maailman pisimpiä matkustajia kantavalla kaapeliketjulla kuljettavista hisseistä. 6071 metriä pitkä hissi Grindelwaldista Männlicheniin rakennettiin 1970-luvulla, jotta yhteys näiden välillä olisi mahdollisimman helppo ja käytännöllinen laskettelijoille. Hissin myötä Männlichenin pitkästä laskettelukaudesta saatiin kaikki hyöty irti. Nyt hissillä pääsee paikasta toiseen kätevällä vajaan puolen tunnin nousulla.

Tutustu hissinousun lumisiin maisemiin:

5. Téléphérique de l’Aiguille du Midi, Aiguille de Midi, Ranska

Vuonna 1955 rakennettu Téléphérique de l’Aiguille du Midi –kaapelihissi nousee reilun 3800 metrin korkeuteen Ranskan Alpeilla 20 minuutissa. Huipulla sinua odottaa mahtava näköalatasanne kahviloineen ja lahjatavarakauppoineen. Parhaiten hissistä saa kuitenkin hyödyn irti jäämällä pois Plan de l’Aiguillella, josta pääsee helposti laskemaan kattavasti Chamonixin alueen rinnetarjontaan.

Ota suunnaksi Aiguille de Midi:

6. Funivie Monte Bianco, Punta Helbronner, Italia

Aivan Italian ja Ranskan rajalla sekä Téléphérique de l’Aiguille du Midi –kaapelihissin lähettyvillä oleva Funivie Monte Bianco on Courmayeurista korkeuksiin nouseva gondolihissi, joka on osa Mont Blancin eri puolet toisiinsa yhdistävää hissijärjestelmää. Funivie Monte Bianco –hissi on parhaillaan muutosten alla, ja valmistuttuaan se on yksi maailman upeimmista lasketteluhisseistä. Valmistuttuaan hissin gondolikoppi pyörii akselinsa ympäri 360-astetta tarjoten huimat mahdollisuudet maisemien ihailuun ja valokuvaamiseen. Hissin yläasemalta löytyy puolestaan 15 metriä korkea lasinen rakennus, joka pitää sisällään shoppailualueen, elokuvateatterin, ravintoloita ja kahviloita sekä mahdollisuuden ikimuistoiseen maisemien ihailuun.

Tutustu kaapelihissin remonttiin:

7. Kabinbana, Åre, Ruotsi

Pohjoismaiden suurimmassa laskettelukeskuksessa Åressa vierailijoita hemmotellaan 110 rinteellä, 49 hissillä ja upealla 2900 metrin pituisella kabiinihissillä. Paikan päältä löytyy muitakin mukavia hissejä, mutta Kabinbana on suosituin pituutensa ja mahtavien maisemien johdosta. Laskettelukeskus itsessään on suosittu eritasoisten laskijoiden keskuudessa, rinteiden vaihdellessa aloittelijan sinisistä aina rinnetykittäjien mustaan sekä off-pisteiden koskemattomaan puuteriin. Muista kokeilla Åressa vieraillessasi Kabinbanaa ainakin kerran – se varmasti kruunaa matkasi huipulle.

Fiilistele Åren aamun kauneutta:

http://www.youtube.com/watch?v=cYwZrueF_8U

8. Sölden, itävalta

Söldenissä, yhdessä Itävallan suurimmassa laskettelukeskuksessa, pääset yli 3000 metrin korkeuteen vaivaisessa 12 minuutissa modernin gondolihissin kyydissä. Futuristisen ulkonäön saanut hissijärjestelmä on elegantti osa vuoristomaisemaa, jossa henkeäsalpaavan kauniiden maisemien tallannus niin kameraan kuin omaan muistiin onnistuu ongelmitta. Alas johdattaa puolestaan 144 kilometriä rinteitä. Söldenin rinteet ja kaapelihissi ovat itse asiassa niin hurjat, että itse salainen agentti James Bond halusi ottaa rinteet haltuun. Uusinta James Bond –leffaa nimittäin kuvataan parhaillaan Söldenin eri osissa. Kannattaa siis tarkkailla, mitkä rinteet ovat milloinkin auki, mutta kuvausten pitäisi olla purkissa helmikuun loppuun mennessä.

Hyppää kyytiin ja tutustu Söldenin hissiin:

9. Ylläs, Suomi

Sloganinsa mukaan Ylläson ykkönen. Miksi? Ylläksen gondolilla pääsee tunturin huipulle muutamassa minuutissa ja mikä parasta, yksi gondolikoppi on muutettu saunaksi. Kyllä, gondolin kyydissä saa halutessaan nauttia kuumista löylyistä ja koska tämä on ainut laatuaan maailmalla, se antaa kyytiä maailman gondoliveljille. Saunakyyti neljälle alkaa Ylläs1 –gondolin huipulta, jossa Suomen korkeimmasta saunaosastosta, Café Gondolista, siirrytään itse gondolin sisälle nauttimaan 20 minuuttia kestävästä saunakyydistä. Maisemat ovat vailla vertaa ja löylyt rentouttavat sopivasti pitkän rinnepäivän jälkeen.

Hyppää nopeutetulle gondoli-ajelulle:

10. Méribel, Ranska

Ranskan kaakkoisosista löytyy Méribel – ranskalainen laskettelukeskus lähellä Moutiersin kaupunkia ja Ranskan Alppien ympäröimänä. Osana isompaa laskettelukeskusjärjestelmää, Méribel yhdessä seitsemän muun keskuksen kanssa luo maailman suurimman laskettelualueen. Hissejä, maisemia, gondoleja ja kaapelikyytejä riittää vaikka muille jakaa eikä yksi hissi ole toista parempi – kaikki ovat kokemisen arvoisia. Hissien helppoudella ja tiheydellä takaat itsellesi ja matkakumppaneillesi ikimuistoisen matkan suoraan Euroopan ytimessä.

Esittelyssä yksi Meribelin hisseistä:

Teksti: Expedia.fi
Kuva: Simo Vunneli

Tiedätkö gondoli- tai kabiinihissin, joka mielestäsi kuuluisi tälle listalle? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle.


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Euroopan 10 parasta lasketteluhissiä?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 6 ääntä)
Loading...