Hyppää sisältöön

Åre – Skandinavian suurin ja monipuolisin

Åre on Skandinavian suurin ja tunnetuin hiihtokeskus. Rinteiden määrä, modernit hissit ja monipuoliset oheispalvelut ovat Åren valtteja. Keskuksen hiihtoalue koostuu kolmesta erityyppisestä laskualueesta, joiden rinteissä riittää valinnanvaraa kaikentasoisille laskijoille.

Åren ensimmäinen hissi Åre Bergbanan valmistui jo vuonna 1910. Siitä lähtien alue on kestänyt hiihtokohteiden suosikkilistalla ja kerännyt laskukansaa talvilomailemaan aina Ruotsin kuningasperheestä alkaen. Hiihtokeskuksen lastenalueet ovat huippuluokkaa ja kerran suosikkinsa löytäneet lapset ja vanhemmat palaavat lempikohteeseensa vielä vuosienkin päästä.

Suuri ja kehittyvä laskettelualue

Hiihtoalue itsessään on kolmen keskuksen yhteenliittymä: Duved/Tegefjäll, Åre By ja Björnen. Åre Byn ja Björnen välillä on hissiyhteys ja Duved/Tegefjälliin pääsee hiihtobussilla. Yhdellä hissilipulla on laskettavaa yhteensä 111 rinteen verran.

Laskukaudella 2013 / 2014 alueella on tehty eräs kaikkien aikojen suurimmista hissi-investoinneista ja keskukseen on kesällä rakennettu yhteensä kolme uutta tuolihissiä. Hissit löytyvät rinteiden kiireisimmistä solmukohdista ja modernien hissien luvataan vähentävän ruuhkia entisestään. Uudet hissit sijaitsevat Tegelfjällissä, Fjällgårdenissa ja Björnenissä.

Åre By

Kylästä nousevalla kabiinilla pääsee suoraan lähelle Åreskutanin huippua 850 vertikaalimetriä ylöspäin. Tunturin huipulta avautuvat huikeat maisemat ja valittavana on useita vaihtoehtoja sen mukaan haluaako mennä laskemaan Tväråvalvetin aurinkorinteitä, Rödkullenin/Brackenin parkkia, jyrkkiä kisarinteitä vai takaisin Åren kylää kohti.

Rödkullenin pienemmän FunParkin ja kisarinteiden välissä Bräckenin alueella on isompi SnowPark ja sieltä löytyy myös hyvässä kunnossa pidetty Halfpipe. Kannattaa varautua siihen, että tuulisella säällä tunturin ylimmät hissit ja kabiini pidetään usein kiinni.

Alhaalla kylässä, Åre Byssä on Åren houkuttelevimmat kaupat ja huvit. Kylän tunnelmassa yhdistyvät päivän vauhdikkaat laskut, herkullinen ruoka ja yön syke. Kylässä on lukuisia ravintoloita, baareja ja yökerhoja, minkä lisäksi Byggetissä keikkailee maailmanluokan bändejä ja yökerho tanssittaa aamuun saakka. Dippanissa dj:t hoitavat osuutensa Åren menosta ja pitävät väen liikkeessä pikkutunneille.

Duved ja Tegefjäll

Duvedin rinteet ovat aina huippukunnossa. Laskettavaa on paljon eikä hissijonoja juuri koskaan. Rinteet ovat vaihtelevia ja sopivat täydellisesti leikkaavan käännöksen g-voimista nautiskeluun. Metsät ympärillä hurmaavat paatuneenkin metsänpeikon. Duvedin ja Tegefjällin hissijärjestelmät on yhdistetty toisiinsa ja alueelta toiselle on helppo liikkua.

Takkatulille pääsee ylhäällä tunturissa ja muutamien hissiasemien ala-asemilla. Tunturikrouvi Lillåstugan on alueen vanhin taukopaikka. Siellä kohtaavat maastohiihtäjät ja laskettelijat toisensa kuuman kaakaon ja vohveleiden kutsumana. Lapsien metsäreitti, Vildmarksstigen, löytyy Tegefjellin puolelta. Metsässä kohtaa majavat työssään, ketut leikeissään ja reitin lopussa voi kokeilla ratsastusta.

Åre Björnen

Åre Björnen on erinomainen lapsiperheen hiihtokeskus. Rinteet, hissit ja ravintolat ovat lähellä toisiaan ja tarjonta on muokattu palvelemaan erityisesti lapsia ja lapsiperheitä. Alueella on eniten aloittelijoille ja lapsille sopivia rinteitä.

Lapsien satumetsässä, Björnlandetissa, lasketellaan ja lautaillaan mukavien karhujen kanssa ja lasten omassa after skissä ongitaan. Björnenin alue on suojassa tuulelta silloin kuin muualla tunturissa olot ovat arktiset.

Takamaastot

Åren takamaastoihin ovat ihastuneet sekä paikalliset että lomalaiset. Hisseiltä pääsee laskemaan sivustan puuteria ja pieniä kuruja eikä läheisille Västerskutanin ja Lilskutaninin rinteille ei ole pitkä kapuamismatka. Opaspalveluja saa paikanpäältä ja onpa Åressa mahdollisuus myös helihiihtoon.

Kuinka Åreen?

Suosituin tapa matkustaa Åreen on autolla. Tukholmasta hiihtokeskukseen on noin kuuden tunnin ajomatka. Maanteitse Torniosta Ruotsin suurimman hiihtoalueen rinteille menee noin kahdeksan tuntia.

Lähin lentokenttä on Östersundissa, josta on bussiyhteys hiihtokeskukseen (80 kilometriä). Lentokentältä on saatavissa myös vuokra-autoja, mutta Åressa sinänsä ei tarvitse omaa autoa, sillä ilmaiset hiihtobussit kulkevat noin kerran tunnissa aina hissien sulkeutumiseen asti.

Plussat

  • Kolme erilaista laskualuetta yhdellä hissilipulla
  • Tekemistä koko perheelle ja kaikille taitotasoille
  • Laadukkaat rinteet ja after ski

Miinukset

  • Tuulisella säällä ylempiä hissejä joudutaan sulkemaan
  • Kallis
  • Hissit sulkevat tyypillisesti jo ennen kello kuutta

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi-Ruotsi: suuri hiihtokeskusmaaottelu

Åren rinteet: opas eri alueisiin

SkiStarin 150 päivän hiihtokausi lumitakuulla käynnistyi

After skin ABC – laskureissun paikalliset juomat

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja