Idre Fjäll – Jyrkkiä laskuja ja puuttuvaa naapurisopua
Reilun kuuden tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta sijaitseva Idre Fjäll on suomalaisyleisölle varsin tuntematon hiihtokeskus. Ruotsalaislaskijoista etenkin lapsiperheet ovat löytäneet Idre Fjällin. Perillä saattaa ihmetellä, miksei lähes lumipallon kantaman päässä sijaitsevan naapurikeskuksen kanssa tehdä kunnolla yhteistyötä.
Kohtuullisen kokoinen mäki ja riittävästi rinteitä
Idre Fjälliin saavutaan keskellä rinnealuetta sijaitsevaan 80-luvun tunnelmaiseen ytimeen. Vanhaa ostoskeskusta ympäröi suuri parkkipaikka ja laaja mökkikylä. Laskemisen voi aloittaa ennen ensimmäistä hissinousua. Alueen alaosat ovat loivia, keskiosa jyrkkä, ja tunturin päällä tasaista. Tämä tarkoittaa lykkimistä laskujen alussa ja rinnealuetta vaihdettaessa.
Onneksi kunnollista laskettavaakin löytyy. Tosin ei niin paljoa kuin rinteiden määrä antaa olettaa. Vauhdikkaammat osuudet jäävät lyhyemmiksi, mutta todella jyrkkääkin pätkää löytyy. Chocken-rinne on Skandinavian jyrkin, mutta tästä syystä rinne ei taida useinkaan olla auki. Jyrkkyyden testaus kielletään harmillisesti kyltein ja lippusiimoin. Idre Fjällistä löytyy toki 6 muutakin mustaa rinnettä, ja kohtuullinen määrä punaista laskettavaa. Rinnealueella on kuitenkin harmillisen paljon vihreää siirtymärinnettä, joten ilman sauvoja liikkuvalle voi tulla hiki.
Pienehkö snowpark löytyy, mutta sijaitsee aivan rinnealueen laidalla. Tunturin huipulta avautuu varsin mukavat maisemat, ja viereisen Idre Himmelfjällin rinteet näkyvät ylhäältä. Harmi vain, että keskukset tuntuvat olevan yhteistyön sijaan valinneen verisen kilpailuasetelman, vaikka paremmalla yhteistyöllä alue olisi kokonaisuutena vetovoimaisempi etenkin kauempaa tulevalle laskettelumatkailijalle. Yhteishissiliput on esimerkiksi hinnoiteltu niin korkeaksi, että kävijälle jää järkevämmäksi vaihtoehdoksi ottaa erilliset liput molempiin keskuksiin.
Panostusta hisseihin
Idre Fjällissä on investoitu hisseihin. Jokaisella eri suuntaan avautuvalla hiihtoalueella pääsee nousemaan joko tuoli- tai gondolihissillä. Gondolihissiin pääsee kyytiin myös väliasemalta, mutta miinuspuolena on tasaisella alueella sijaitseva yläasema, josta saa ensin lykkiä pitkän matkaa jos haluaa laskea takaisin noususuuntaan tai toiselle päärinnealueelle.
Vaikka hissikapasiteetti on suurehko, tuntuvat hissit ruuhkautuvan ainakin sesonkiaikaan. Jonkinasteiseen jonottamiseen kannattaa siis varautua.
Löytyykö oheistekemistä tai afteria?
Vaikka Idre Fjällin alueella on useita ravintoloita, tuntuvat ainakin rinneravintolat ruuhkautuvan pahasti. Testikäynnillä jonotimme gondolin yläasemalla sijaitsevaan Restaurang Utsikteniin ensin puoli tuntia, kunnes tiskin lähellä kerrottiin, ettei ravintola pysty enää palvelemaan ketään ja jonottajat ohjattiin toisiin ravintoloihin. Seuraavassakin ruokaa piti ensin jonottaa hyvän aikaa, ja odottaa sen jälkeen tilauksen saapumista yli tunnin. Sesongin ulkopuolella tätä ongelmaa tuskin esiintyy.
Perhevetoisen asiakaskunnan keskuksesta ei kannata lähteä etsimään vauhdikkaampaa afterskitä, mutta Värdshusetissa on usein livemusiikkia tarjolla.
Muista aktiviteeteista on tarjolla maastohiihtolatuja, koiravaljakkoalejua, moottorikelkkailua, keilailua ja uimahallia. Paremmalla yhdistämisellä naapurikeskuksen tarjontaan alue olisi houkuttelevampi myös viikon reissulle.
Plussat
- Tuolihissejä ja gondoli
- Jyrkkäkin löytyy
- Paljon tarjontaa perheille
Miinukset
- Ruuhkainen
- Hyödyntämätön yhteispotentiaali naapurikeskuksen kanssa
- Yläosan lykkimistarve